Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Freetaxi jak wygląda  sytuacja w tym naborze na młodego rolnika  jeśli posiadałem w spadku ziemie a uczyłem sie zaocznie(studia) , nie bylem ubezpieczony w krusie, dopłat tez nie pobierałem ogólnie to nie ja prowadziłem gospodarstwo  czy będzie mi się należała premia w tym naborze ??

Opublikowano

mam pytanie czy punkty przedstawione w załączniku 2 z wykazu inwestycj ochrony środowiska dodawane są do punktacj ogólnej w ilości podanej na wykazie czy są jakoś przeliczane i dodawane

Opublikowano

czy ktoś składa wniosek na nowych zasadach od 20.08 do 02.9 2015-2020 ? ja składam i chętnie bym z kimś wymienił się kilkoma uwagami. Np. wiecie coś jak jest z tym wykazem maszyn które są punktowane ? a jeśli nie widzę w tym wykazie żadnej dla siebie maszyny to co ?

Opublikowano

Rolniczki i Rolnicy.

Ponowię swoje pytanie na temat opryskiwacza polowego z dodatkowym wyposażeniem. Czy komuś może udało się zebrać jakieś informacje na temat czy zaliczone to będzie do maszyn związanych z ochroną środowiska? Czy ktoś może już wypełniał wniosek i pokusił się o opryskiwacz polowy?

Bo pytałam w naszym oddziale w agencji i niestety odpowiedzi brak....

Opublikowano

Freetaxi spadek mialem na siebie od 2008 do 2012 a po tym czasie zrzeklem sie tegoz spadku na rodzica. W tych latach chodzilem do szkoly zaoczne(studia). Na chwile obecna od tego czasu nic nie mam na siebie

Opublikowano

Co do opryskiwacza - to jeśli jest to opryskiwacz polowy to nie ma za to punktów a jeśli już weźmiemy opryskiwacz polowy z głowicami wielorozpylaczowymi to cena tego  dodatku jest inwestycją prośrodowiskową i można naliczyć sobie punkty za to - info ze szkolenia prowadzonego przez pracownika ARiMR dla doradców 

Opublikowano

Mam kilka pytań odnośnie "urządzenia gospodarstwa":

1) czy zawarta umowa darowizny lub dzierżawy musi być sporządzona u notariusza? Jakie są inne możliwe sposoby na przeniesienie tego 1ha?

2) czy osoba, która otrzymuje 1ha gruntów staje się automatycznie rolnikiem i musi ubezpieczyć się w KRUS?

3) czy osoby pomiędzy, którymi zachodzi transakcja muszą nanieść poprawki w geodezji, zgłosić to jeszcze w jakiś sposób agencji itp.? 

4) jak rozstrzygnięta jest kwestia dopłat bezpośrednich? komu będą przysługiwać za ten 1ha ziemi w razie kontroli ARiMR?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

witam kolego freetaxi jak dostane juz mlodego to czy mozna robic zmiane zakupu gleby na maszyny i odwrotnie czy juz nie.to co mam napisane musze kupowac w tych 3 latach

Edytowane przez kiko80
Opublikowano

Mam kilka pytań odnośnie "urządzenia gospodarstwa":

1) czy zawarta umowa darowizny lub dzierżawy musi być sporządzona u notariusza? Jakie są inne możliwe sposoby na przeniesienie tego 1ha?

2) czy osoba, która otrzymuje 1ha gruntów staje się automatycznie rolnikiem i musi ubezpieczyć się w KRUS?

3) czy osoby pomiędzy, którymi zachodzi transakcja muszą nanieść poprawki w geodezji, zgłosić to jeszcze w jakiś sposób agencji itp.? 

4) jak rozstrzygnięta jest kwestia dopłat bezpośrednich? komu będą przysługiwać za ten 1ha ziemi w razie kontroli ARiMR?

Pozdrawiam

1) Dzwoniłem do agencji w podobnej sprawie i odpowiedzieli mi że będą honorować potwierdzenie autentyczności podpisów w gminie pieczątką wójta. Są tylko trzy możliwości nabyć tego 1ha można kupić, wydzierżawić lub nabyć jako darowiznę.

2) Nie stajesz się automatycznie rolnikiem tylko urządzającym gospodarstwo. Możesz sie ubezpieczyć w krusie ale na Twoim miejscu poczekałbym na decyzję.

3) Standardowe postępowanie jak w przypadku przepisywania ziemie czyli notariusz itp.

4) Ten kto składał dopłaty na ten 1ha musiał  być w jego posiadaniu na dzień 31 maja, po przepisaniu w kolejnym roku Ty składasz.

zresztą 15 ma ukazać się nowelizacja ustawy dot. Młodego Rolnika i z tego co wiem znacząca zmiana dotyczy rolników którzy złożyli w tym roku wniosek o dopłaty bezpośrednie. W myśl poprzedniego rozporządzenia nie kwalifikowali się do naboru rolnicy którzy złożyli wnioski a po nowelizacji również oni będą mogli złożyć wniosek o pomoc na start z MR 2015.

Opublikowano

1) Dzwoniłem do agencji w podobnej sprawie i odpowiedzieli mi że będą honorować potwierdzenie autentyczności podpisów w gminie pieczątką wójta. Są tylko trzy możliwości nabyć tego 1ha można kupić, wydzierżawić lub nabyć jako darowiznę.

2) Nie stajesz się automatycznie rolnikiem tylko urządzającym gospodarstwo. Możesz sie ubezpieczyć w krusie ale na Twoim miejscu poczekałbym na decyzję.

3) Standardowe postępowanie jak w przypadku przepisywania ziemie czyli notariusz itp.

4) Ten kto składał dopłaty na ten 1ha musiał  być w jego posiadaniu na dzień 31 maja, po przepisaniu w kolejnym roku Ty składasz.

zresztą 15 ma ukazać się nowelizacja ustawy dot. Młodego Rolnika i z tego co wiem znacząca zmiana dotyczy rolników którzy złożyli w tym roku wniosek o dopłaty bezpośrednie. W myśl poprzedniego rozporządzenia nie kwalifikowali się do naboru rolnicy którzy złożyli wnioski a po nowelizacji również oni będą mogli złożyć wniosek o pomoc na start z MR 2015.

Rozumiem, dzięki wielkie za odpowiedź. 

Pytanie tylko odnośnie jeszcze tego potwierdzenia przez Wójta. W przypadku dzierżawy opieczętowanej przez Wójta nie trzeba niczego zmieniać w geodezji, ARiMR itp?

Opublikowano

Czy jeśli w tym roku na część ziemi ojca (wydzierżawiona szwagrowi) brał dopłaty szwagier, to nie mogę tego wliczyć do wielkości ekonomicznej? 

Wielkośc ekonomiczna jest wyliczana na podstawie podanych danych produkcji rolinnej i zwierzecej, w roslinnej ilosc np ziemi oraz upraw.

Bedzie przydatne --->    kalkulator-so.pl

Na przykładzie mojego biznesplanu posiadając 11,24 użytków rolnych wyszło niespełna 9900 Euro. A to oznacza, że jeżeli ktoś ma 10,48ha (średnią) i tylko produkcje roślinną to nie łapie sie w wymóg 13tyś Euro (rok temu było 6tyś Euro). A to oznacza że tegoroczny nabór jest bardzo ciężki i skomplikowany!

Opublikowano

Witam., mam do was pytanie , a szczególnie do freetaxi..,, mianowicie wraz z rodzicami prowadzę gosp 20ha, w tym roku skończyłem technikum Rolnicze, chciałbym skorzystać z tego naboru, lecz rodzice mają jeszcze zobowiązania z modernizacji ( 3 lata), ale tata chce wziąźć 4 ha pola w dzierżawie.., i teraz czy jeżeli dzierżawa była by na mnie, i czy mógłbym wziąźć Młodego Rolnika z ta dzierżawą a po 3 latach rodzice by mi przepisali resztę pola, Czy trzeba mieś średnią wojewódzka przy składaniu wniosku, u mnie świętokrzyskie, chyba coś koło 5,5 ha..??, Czy jest  może inne wyjście z tej sytuacji., tak abym mógł skorzystac z programu..??

Opublikowano

..czyli dzierżawa nie wystarczy na Młodego Rolnika..??, przed złożeniem wniosku musimy mieć 1 ha przepisany czy dzierżawy,a po otrzymaniu decyzji przepisujemy resztę pola minimum średnia wojewódzka ??...dobrze rozumiem..??, a Wielkość ekonomiczna liczymy z tego co wnioskujemy , czy np z tego co zadeklarowaliśmy że bd mieli w 4 roku ..??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v