Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem wiem kolego własnie przeczytałem jakie sa wymaganie. I nw czy na moje 11 ha opłaca walczyc o tego MR ? Bo na pewno musiał by robic Kurs R3 to nie problem ? Ty jak mówicie te rózne punkty srednia wojewódzka itp ? A wy ja mówicie

Opublikowano

Chodzi Ci o zakup maszyn i urządzeń z naboru 2014? Bo jeśli tak to poczytajcie dzisiejsze rewelacje na http://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/mlody-rolnik-moze-kupic-maszyne-starsza-niz-piecioletnia,55472.html

Opublikowano

Chodzi Ci o zakup maszyn i urządzeń z naboru 2014? Bo jeśli tak to poczytajcie dzisiejsze rewelacje na http://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/mlody-rolnik-moze-kupic-maszyne-starsza-niz-piecioletnia,55472.html

Noż, ku.wa się w kieszeni otwiera. Kilka miesięcy temu na piśmie twierdzili co innego.

Opublikowano

Jeśli ktoś chce się bawić w zakup maszyn czy urządzeń faktycznie starszych niż 5 lat, o których pisze agrofoto.pl radzę najpierw wysłać pisemko do centrali, żeby w razie czego była podkładka na piśmie. Oczywiście przyjmując, że jest taka możliwość. 

• Like 1
Opublikowano

odnośnie kolejnych przesunięć, mail z ministerstwa:

"w odpowiedzi na Pana pismo, z dnia 23 stycznia br., zawierające prośbę o udzielenie informacji w zakresie zwiększenia budżetu działania „Ułatwianie startu młodym rolnikom” objętego PROW 2007-2013, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawia poniższe informacje.

MRiRW informuje, iż Komisja Europejska wyraziła zgodę na zwiększenie budżetu ww. działania o kwotę 23 mln euro, co umożliwi sfinansowanie ponad 900 dodatkowych wniosków. Ponadto, obecnie procedowana jest kolejna zmiana Programu, zwiększająca budżet działania o ok. 60 mln euro, która umożliwi sfinansowanie dalszych 2,5 tys. wniosków. Należy podkreślić, iż proponowana zmiana Programu oczekuje na akceptację Rady Ministrów oraz w dalszej kolejności – Komisji Europejskiej.

W sytuacji zatwierdzenia przez KE ww. realokacji środków, decyzje o przyznaniu premii w ramach ww. działania, będą wydawane w I, II, a nawet III kwartale br.

Aktualną listę kolejności przysługiwania pomocy, wraz z informacją czy wniosek mieści się w dostępnym limicie środków, można znaleźć po adresem:

http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/kolejnosci-przyslugiwania-pomocy-w-ramach-dzialania-ulatwianie-startu-mlodym-rolnikom-w-2014-r.html

MRiRW zachęca do odwiedzania strony internetowej ministerstwa oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, gdzie są publikowane informacje w ww. zakresie.

Rozpatrując temat objęcia wsparciem większej puli wniosków, należy wziąć pod uwagę, iż zgodnie z § 7 ust. 1, rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Ułatwianie startu młodym rolnikom” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz. U. z 2014 r., poz. 201 z późn. zm.), dopuszcza się przyznawanie pomocy osobie, która przed dniem złożenia wniosku rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym, jeżeli od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej do dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy nie upłynęło więcej niż 15 miesięcy. Zgodnie z § 2 ust. 2 ww. rozporządzenia za rozpoczęcie prowadzenia działalności rolniczej uznaje się  m.in. fakt bycia właścicielem lub posiadaczem nieruchomości rolnej o powierzchni użytków rolnych co najmniej 1 ha. "

Opublikowano

freetaxi mam pytanie. podczas składania wniosku na MR miałem już gospodarstwo w tym zwierzęta bydło i świnie. We biznesplanie podałem tylko bydło bo świni nie będę chował ale mam je zarejestrowane w 2014 było 19 szt sprzedanych a 2015 13 szt i to sa ostatnie szt. muszę teraz składać zmianę do biznesplanu i je wpisywać czy nie?  dzwoniłem niby do agencji i mówili żeby tego nie wpisywać bo to ostatnie szt i nie wato bo biznesplan się rozleci wgl ale z nimi to nigdy nie wiadomo. nie będę miał z tym problemu podczas kontroli? dodam, że otrzymałem już premie i  złożyłem dokumenty potwierdzające poniesione koszty :) 

Opublikowano

a ile czasu mam na zrobienie tej zmiany? muszę teraz czy mogę np za kilka miesięcy czy za rok? i jaka jest kara za nie prowadzenia gospodarstwa zgodnie z określoną w biznesplanie strukturą produkcji? to jest te 3% czy mogą więcej kara nałożyć?  

Opublikowano

no jeżeli ten nabór się przeciągnie do 3 kwartału albo i do końca roku, to mała szansa, ze zaczną nowy nabór, chyba, ze chcą oba jednocześnie, ale osoby z agencji twierdzą ze to raczej nie zbyt możliwe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v