Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panie i panowie, moze ktos doradzi albo cos. mozna powiedziec jestem w czarnej d*pie. pytalem gdzie sie dalo nigdzie nie otworzyli szkoly policealnej z kierunkiem technik weterynarz oraz technik turystyki wiejskiej. malo tego, kursow tez nie idzie zrobic. Moze ktos jest w podobnej sytuacji badz ktos jest zapisany na jeden z kierunkow badz na jakis egzamin. pozdrawiam

Opublikowano

Hej. A ja mam takie pytanie. W biznesplanie MR 2010r wpisalam produkcje ROSLINNA(laki zboze marchew,pietruszke).Premie otrzymalam w 2011r.Chcialam teraz zarejestrowac na siebie np.2sztuki bydla. Czy musze robic zmiany w biznesplanie i miec dostosowane warunki (obora)do tych 2 sztuk? Prosze o odpowiedz osoby co mialy podobna sytuacje. Dzieki

Mam dokładnie taką samą sytuację z tym ,że krowę miałbym zarejestrowaną na siebie tuż przed sprzedażą (tydzień czasu) czy wtedy ARIMR się do mnie przypierdzieli np. o warunki utrzymania tej krowy , o zmianę bp itp. ?

Wczoraj dostałem pismo z oddziału regionalnego z warunkami które muszę spełnić tzn. kiedy jakie zaświadczenie zanieść z krusu , do kiedy się rozliczyć z maszyn itp.co najważniejsze jest wyszczególnione do którego dnia , miesiąca i roku muszę poszczególne dokumenty przedstawić - bardzo miło z ich strony :)

Opublikowano

Ile czasu potrzebowali w waszych przypadkach na wyplate premi od momentu przekazania wniosku do dzialu platnosci w oddziale regionalnym a nie w centrali. Czy kazdego kto ma dzierzawe od rodzicow brali na kontrole? Pozdrawiam PS. Czy da sie te wyplate w jakis sposob przyspieszyc?

mam takie same pytanko jak kolega wyżej jestem z wlkp. i czekam na pieniązki doczekać sie nie mogę :) a wiec jak koledzy z AF długo czekaliście na przelew od zlecenia wypłaty przez oddział do centrali

pozdrawiam

Opublikowano

Do @PIT Ty taż czytaj bo ja to już przeczytałęm przed Tobą i jeśli udzielił mi informacji to po co się wpier między wódkę a zakąskę ??

Bo lubię a jak Ci nie pasuje to nie wchodź na forum

Opublikowano

Mam dokładnie taką samą sytuację z tym ,że krowę miałbym zarejestrowaną na siebie tuż przed sprzedażą (tydzień czasu) czy wtedy ARIMR się do mnie przypierdzieli np. o warunki utrzymania tej krowy , o zmianę bp itp. ?

Wczoraj dostałem pismo z oddziału regionalnego z warunkami które muszę spełnić tzn. kiedy jakie zaświadczenie zanieść z krusu , do kiedy się rozliczyć z maszyn itp.co najważniejsze jest wyszczególnione do którego dnia , miesiąca i roku muszę poszczególne dokumenty przedstawić - bardzo miło z ich strony :)

Pawlus224. Dzwonilam do ARiMR (Wawa) w sprawie rejestracji na siebie 2 szt bydla przy obecnej produkcji roslinnej. Otoz nalezy zrobic zmiany w biznesplanie,a co do dostosowania odpowiednich warunkow utrzymania zwierzat masz 3 lata(tylko nie wiem czy od wyplaty premii czy od pierwszej rejestracji). Ja w takim razie rezygnuje z rejestracji zwierzat na siebie ze wzgledu na koniecznosc zmian w biznesplanie,nie oplaca mi sie to w moim przypadku. Pismo z ARiMR o zobowiazaniach i konkretnych terminach dostalam juz jakies 3-4 miesiace temu.

Pawlus224. Dzwonilam do ARiMR (Wawa) w sprawie rejestracji na siebie 2 szt bydla przy obecnej produkcji roslinnej. Otoz nalezy zrobic zmiany w biznesplanie,a co do dostosowania odpowiednich warunkow utrzymania zwierzat masz 3 lata(tylko nie wiem czy od wyplaty premii czy od pierwszej rejestracji). Ja w takim razie rezygnuje z rejestracji zwierzat na siebie ze wzgledu na koniecznosc zmian w biznesplanie,nie oplaca mi sie to w moim przypadku. Pismo z ARiMR o zobowiazaniach i konkretnych terminach dostalam juz jakies 3-4 miesiace temu.

Opublikowano

Kolego wyzej, pozwole sobie zacytowac:

"Gospodarstwo rolne – to gospodarstwo rolne o powierzchni co najmniej 1 ha użytków rolnych"

Chodzi mi o to jeżeli mam kilka hektarów i je dzierżawię komuś, lub są to tereny nie użytkowane.

Opublikowano

Witam. Interesuje się tematem od krótkiego czasu i stąd jedno z podstawowych pytań: program jest na lata 2007 - 2013 ale czy w 2013 roku lub pod koniec tego roku będą jeszcze przyjmowane wnioski czy ostatnia tura już "przeszła" i program jest praktycznie zamknięty?

Opublikowano

na początku roku 2012 chodziły plotki że program jest ,,otwarty,, poźniej cisza.... i cisza.... aż wreszczecie zmiana ministra i kolejne plotki że ponoć program jest zamknięty, ale jak to będzie na prawdę to nawet proboszcz nie wie. Info mam nie z żadnych artykułów zamieszczanych w sieci, nie z żadnego agrobiznesu itp. tylko od osoby pracującej w ARiMR wawa. Z tym że to nie jest żaden/żadna znajoma tylko poprostu osoba prowadząca wniosek inny niż MR wniosek z PROW. Więc tak na prawdę guzik się dowiedziałeś ale bądź nadziei że coś jest na rzeczy, może to wystarczy.

Opublikowano

Ja mam ta sama sytuacje, skończyłem studia w tym roku a premie dostałem w zeszłym, zajęcia na policealnej razem ze studiami się pokrywały i ciężko właśnie było znaleźć szkołę o taki profilu bo nie ma chętnych a dla kilu 4-7 osób nie bedą trzymać roku. Teraz od października załapałem się do szkoły policealnej i skończę w czerwcu 2014r a z premią muszę rozliczyć się do lutego. Na stronie arimr pisze na czerwono że termin jest nie przekraczalny. Na gosdpodarstwie jestem od urodzenia z dzierżawami mam 30h, również w tamtym roku złożyłem papiery na modernizację na sumę 350tyś netto i jestem przed podpisaniem umowy. Niestety jestem w wielkim zakłopotaniu ponieważ jak się nie rozlicze ze szkołą bede zmuszony oddać kase z młodego i modernizacji. doradźcie co robić. Prawdopodobnie nadpłacenie krusu jako domownik uratowało by sytuację bo jestem po szkole średniej a nawet studiach, czy to prawda?

Opublikowano (edytowane)

Od jesieni mają ruszyć te kursy, ale z tego co słyszałem to mają trwać tyle co zaoczne technikum, czyli 2 lata, no i jeszcze nie wiadomo czy czasem nie będą one płatne.

AHA :) Edytowane przez krzysiek1998
Opublikowano

mysle ze najlepsza opcja jest nadplacenie krusu za 3 lata. troche to bedzie kosztowalo ale nic nie ryzykujesz. ja sam skonczylem szkole w tym roku, mialem egzamin zawodowy i jakos poszlo. ale na Twoim miejscu bym oplacil kurs.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v