Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

Traktorzysta25 to powiedz prawdę w ARIMR że ci tak kazano i powinni się odczepić bo 18 miesięcy nie ma od tego czasu jak masz numer producenta

Opublikowano

O każdej zmianie w biznes planie trzeba informować agencję, nawet jak obszar się zwiększy o 1ha, Oni porównują biznes plan z wnioskami o dopłaty. Kolega miał przez to problemy.

Opublikowano (edytowane)

moje pytanie jest nastepujace a co jesli mam dzierzawe od sasiada ale nie na pismie i on nie bierze doplat tylko ja?

Edytowane przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

wielkopolska

lista krajowa nr 9xx

decyzja dostarczona wczoraj :) teraz tylko jeżdzić jeżdzic i zalatwiać papierki.

otóż mam pytanko dla osób juz obcykanych z załatwianiem formalności a wiec gdzie udać sie w pierwszej kolejności aby to odbywało sie sprawnie bylbym wdzieczny za pomoc.

wniosek składałem na dzierżawe

Opublikowano

dzieki

marekfarmer

czyli tak:

1 Notariusz przepisanie nieruchomości /w moim przypadku wystarczy umowa dzierżawy? prawda?

2 KRUS ubezpieczenie sie jako rolnik jakie papiery nalezy mieć? czy umowa dzierżawy wystarczy czy trzeba isc do gminy aby naliczyli podatek?

3 Agencja nadanie numeru gosp.?

4 Wniosek o płatność

Opublikowano

dziwne... bo ja mam w biznesplanie 11 ha a składam na o wiele więcej... i pani mi powiedziała że to wogóle nie przeszkadza że więcej więc nie wiem kto szuka na siłe problemów?? bo jak jest więcej ha to tylko lepiej a nie gorzej, bo co przez 5 lat mam posiadać tylko 11 ha?? i się nie rozwijać bo mi agencja nie pozwoli??? ja nie wiem kto wam takie rzeczy przekazuje ale u mnie w AR Lublin nie ma takich dziwnych pomysłów

Opublikowano

wniosek składałem 2 tygodnie temu akurat w 180 albo 179 dzień zależy jak liczyć od przyznania

ciekawe kiedy sie odezwą , i czy jakieś pismo przychodzi czy czekać tylko na pieniądze

późno sie zabrałem za złożenie wniosku ale sezon sie zaczyna i przydałoby sie kupić sprzęt

Opublikowano

dziwne... bo ja mam w biznesplanie 11 ha a składam na o wiele więcej... i pani mi powiedziała że to wogóle nie przeszkadza że więcej więc nie wiem kto szuka na siłe problemów?? bo jak jest więcej ha to tylko lepiej a nie gorzej, bo co przez 5 lat mam posiadać tylko 11 ha?? i się nie rozwijać bo mi agencja nie pozwoli??? ja nie wiem kto wam takie rzeczy przekazuje ale u mnie w AR Lublin nie ma takich dziwnych pomysłów

i kolejny nie doinformowany, możesz jak najbardziej powiększać areał, jak i zmniejszać, byle byś ten fakt zgłosił w terminie 150dni od daty zakupu, dzierżawy

Opublikowano (edytowane)

ciekawe to co mi piszesz, aż dowiem się w agencji jak będę składał o dopłaty.. np z nie formalnych dzierżaw

Edytowane przez nhfan
Opublikowano

@Nhfan - dasz znać na forum , ok. ?

... zgłaszać ,że wzięło sie dzierzawę czyli znów zmieniać dane w bp. czyli strony te które sie zmieniają ? czy tylko zgłaszac ? - pytam póki co tylko teoretycznie bo będę sie też o to dowiadywał .

Opublikowano

Każdą zmianę w areale trzeba zgłosić Agencji. W uprawach, jeśli zmiana przekracza 30%, ale tu nie jestem pewien(ja wykreśliłem całkowicie ziemniaka). Wcześniej wystarczyło zmienić w Biznesplanie te strony, których poprawka dotyczyła. Teraz trzeba dostarczyć cały Biznesplan. Do tego, jak się zmieni ESU, a raczej na pewno, to również trzeba poprawić Wniosek. Przerabiałem to w Lutym w mazowieckim oddziale ARiMR.

Opublikowano (edytowane)

ciekawe to co mi piszesz, aż dowiem się w agencji jak będę składał o dopłaty.. np z nie formalnych dzierżaw

ty się nie pytaj w powiatówce, tylko tam gdzie składałeś wniosek MR, nie może być czegoś takiego że w BP wpisałeś 11ha, a np w tym roku kupiłeś, wziąłeś w dzierżawę 1 ha, lub okroili ci PEG o 0,9ha, i masz więcej lub mniej niż w wniosku o dopłaty, ja w ARIMR Gorzów Wlkp. musiałem wysłać tylko wyjaśnienie na piśmie dlaczego ,

coś mi się wydaje że ,,co kraj to obyczaj,'', zależy od agencji , ja również nie pisze co mi się przyśniło, , przeczytałem kilka stron wstecz i każdemu co innego nakazują, najlepiej niech każdy niech się pilnuje i dowiaduje w swoim oddziale,

Edytowane przez suzuki21l
Opublikowano

I oddział Ci nic nie da bo każda "pani z okienka" będzie twierdziła inaczej -> Ja już nie wiem ? może nagrywac dyktafonem informacje z ARIMR :lol:

Jęli jest tak jak piszesz kolego @Jarecki to sami młodzi rolnicy swoimi zmianami wniosków "zaj**@liby" nie jeden oddział ARIMR swoimi poprawkami ...

Wszystkiego się już w tym kraju można spodziewać , ale wydaje mi się ,że takie zgłaszanie każdego ara jest niedorzecznością -_-

Takie jest polskie/unijne prawo pełne furtek i głupot , zamiast zrobić ,żeby te 30% zmian dotyczyło tylko wartości ESU i wszystko byłoby jasne byłby spokój a tak ile pracowników agencji tyle wersji ;[

Opublikowano

kolego ja akurat tak mam że wszystkie sprawy na bieżąco załatwiam w regionalnym a nie powiatowym oddziale... także tam mam dostęp do wszystkich swoich spraw zwiazanych z dofinansowaniami na bieżąco... także będę wszystko wiedział z pierwszej ręki co do tej sprawy jak tam podjadę w wolnej chwili :)

Opublikowano (edytowane)

A wg mnie wygląda to tak:

- nabór 2011 - składacie wniosek o przyznanie premii, w którym podajecie wielkość przejmowanego gospodarstwa; oni na tej podstawie przydzielają punkty i wysyłają decyzję. Wy (z różnych względów) przejmujecie mniejsze lub większe gospodarstwo i jest problem, bo zmienia się liczba punktów, co za tym idzie kolejność przyznawania premii (dziś już wiemy, że nie ma to większego znaczenia). Więc w ciągu 150 dni od otrzymania decyzjimusicie zmienić wielkość przejmowanego gosp.

- wcześniejsze nabory - nie było punktów, decydowała kolejność składania, nie było terminu 150 dni.

Po przejęciu deklarowanego (we wniosku o przyznanie premii) gospodarstwa i po otrzymaniu premii, można (a nawet trzeba) zwiększać swoje areały i nie ma konieczności wprowadzania zmian w BP (mowa o zmianach do 30%).

Edytowane przez pierre
Opublikowano

Jęli jest tak jak piszesz kolego @Jarecki to sami młodzi rolnicy swoimi zmianami wniosków "zaj**@liby" nie jeden oddział ARIMR swoimi poprawkami ...

Wszystkiego się już w tym kraju można spodziewać , ale wydaje mi się ,że takie zgłaszanie każdego ara jest niedorzecznością -_-

Niestety w mazowieckim oddziale tak to wygląda. To była moja druga zmiana Biznesplanu, więc jakieś doświadczenie z "nimi" mam. Pierwszy raz zmieniałem w grudniu. Wziąłem więcej dzierżawy niż napisałem we wniosku, a z planu rozwoju musiałem wykreślić jedną maszynę. Wtedy wystarczyło poprawić kilka stron Biznesplanu i Wniosku. Wszystko trwało, wraz z decyzja pozytywną, około 2 tygodni. Druga zmiana była w lutym. Chodziło o uprawę ziemniaka, którego kompletnie musiałem wykreślić z planu produkcji. W sumie też od złożenia podania do decyzji minęły jakieś 2 tygodnie, ale nie wystarczyło dowieźć kilka stron. Tym razem trzeba było dostarczyć nowy komletny Biznesplan oraz nowy Wniosek. Dobrze, że uprzedziła mnie o tych zmianach znajoma z ODRu , dlatego byłem przygotowany. Dwa miesiące różnicy, a tu takie zmiany. Sztucznie napędzają sobie biurokrację, a o petencie nikt nie pomyśli. Identyczną sprawę, za każdym razem trzeba załatwiać inaczej. Wychodzi na to, że My jesteśmy dla Agencji a nie Agencja dla Nas, i zamiast robić w polu trzeba będzie co chwila jezdzić z najmniejszą głupotą do Biura Regionalnego, bo nigdy w 100% przez te 5 lat nie będzie się zgadzać co jest w papierach a co w realu.

Opublikowano (edytowane)

Pierwszą zmianę robiłem po złożeniu wniosku o płatność, ale przed otrzymaniem pieniedzy, druga już po otrzymaniu pieniędzy . Przelew dostałem w grudniu tuż przed Wigilią.

Edytowane przez jarecki01
Opublikowano (edytowane)

Wszystkich zainteresowanych proszę o rozróżnianie terminów:

- składanie wniosku o przyznanie płatności;

- decyzja o przyznaniu płatności;

- przejęcie gospodarstwa;

- wniosek o płatność;

- otrzymanie płatności

Bo robi nam się miszmasz, kogelmogel, czyli galimatias :P

Edytowane przez pierre
Opublikowano

Moim zdaniem jest tak ,że gdy wielkość gospodarstwa z wniosku o przyznanie pomocy nie zgadza się z wnioskiem o przyznanie płatności -> wtedy trzeba zgłaszac każdą zmianę czy też tłumaczyć sie .

Gdy zaś jesteśmy już po wypłacie premii , gospodarzymy już jakiś czas i przybędzie nam z nienacka ziemi -> wtedy nie ma potrzeby "latać" z każdą zmianą areału do ARIMR .

@nhfan - w woli ścisłości takie informacje uzyskałeś w regionalnym biurze ARIMR w Elizówce ?

Opublikowano

Panowie mam pytanie. czy ktoś z was czekał tak długo na jakikolwiek odzew z agencji? 16 lutego wysłałem papiery i do tej pory cisza.. nic nie slychac.. długo to może jeszcze tak trwać?

Opublikowano

Panowie mam pytanie. czy ktoś z was czekał tak długo na jakikolwiek odzew z agencji? 16 lutego wysłałem papiery i do tej pory cisza.. nic nie slychac.. długo to może jeszcze tak trwać?

To zależy co masz na myśli mówiąc "papiery" jesli wniosek o płatność to nie odezwą się do Ciebie gdy wszystko jest ok. z Twoim wnioskiem - maksymalny czas z tego co tu ludzie piszą to 3 miesiące , 2 na rozpatrzenie wniosku przez ARIMR 1 na zrealizowanie płatności .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v