Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy umowę dzierżawy trzeba rejestrować w starostwie??

Jeśli dzierżawa była podpisana do celów przejścia osoby wydzierżawiającej na rentę-emeryturę to trzeba rejestrować w Starostwie.

Opublikowano

Czy do "mlodego rolnika" wystarczy ukonczenie zasadniczej szkoly zawodowej rolniczej i swiadectwo ukonczenia szkoly czy potrzebny jest tez zdany egzamin zawodowy?

Opublikowano

Jeśli dzierżawa była podpisana do celów przejścia osoby wydzierżawiającej na rentę-emeryturę to trzeba rejestrować w Starostwie.

Witam, czyli jak nie jest podpisana do celów przejścia na rentę, emeryturę to nie trzeba, a czy nie będzie problemów z dopłatami ??

Opublikowano

Kasiorkę mam obiecaną do końca stycznia:)

Heh, ja szukałem tego jako oddzielnego pliku, a to po prostu we wniosku się oświadcza.dzięki

Kolego in2dex, ja miałem obiecaną do końca 2011 roku przez panią z działu płatności i nie ma. Dowiadywałem się w centrali i będzie 9 stycznia.

Kolego Geronimo tu masz to oświadczenie i jest na osobnym kwicie 5. Oświadczenie wnioskodawcy o podjęciu samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego (wersja Microsoft Word - txt)

Opublikowano

Witam

Czy wiecie może kiedy bedzie orientacyjnie nastepny nabor na Mlodego Rolnika??

Następnego naboru nie będzie do końca 2013 roku jak już to może będzie w nowym PROW ale to wątpię bo szybciej unię rozbiją

Opublikowano

@wester - a kiedy składałeś wniosek o płatność ?

8 listopada złożyłem wniosek o płatność, kisił się miesiąc w agencji, jak się nad nim zlitowali w końcu to odkryli błąd, pierdołę jakaś zresztą, 8 grudnia poprawiłem.

Opublikowano

witam. koledzy , którzy jesteście na bierząco z MR powiedzcie czy działki brane na podstawie umowy o dzierżawie (ale bez rejenta) liczą się do Młodego rolnika? bo jak ja składałem w sierpniu 2010 to musiały one byc dzierżawione rejentalnie.Czy to się zmieniło? pozdrawiam

Gość marekfarmer
Opublikowano

Wszyscy którzy są na listach na NIE dostaną Premię obecnie decyzja ministra wendruje po użędach i jest weryfikowana opinia publiczna itd.

Rozpożadzenie wyjdzie w życie w Lutym kiedy dokladnie nie widomo po wejściu w życie ARIMR ma 14 dni na wyslanie decyzji

Gość marekfarmer
Opublikowano

Informacje Pewne bo z MRIRW także tylko czekać a będzie dobrze

Opublikowano

Dzisiaj zadzwoniłem do agencji zapytać się kobiety prowadzącej mój wniosek co się z nim dzieje i usłyszałem, że poszła na urlop(to już drugi raz kiedy dzwonię i jej nie ma). Osoba która odebrała mój telefon powiedziała mi, że wniosek nie jest jeszcze sprawdzony i pracownik ARiMR ma 60 dni na sprawdzenie wniosku, więc nie wiem czemu piszecie(skąd ta informacja, bo na decyzji nie ma nic o tym), że agencja ma 60 dni na wypłatę pieniędzy od momentu złożenia poprawnie wniosku. Dopiero po tych 60 dniach wniosek przekazywany jest do płatności i jak już ktoś wspomniał trzeba poczekać wtedy jeszcze 2-3tyg. Wniosek złożony był 6 grudnia. Gdy to usłyszałem zepsuło mi to humor na co najmniej najbliższy miesiąc ;[ i pieniędzy mogę spodziewać się pod koniec lutego, albo i w marcu.

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie chce kupic drugi wiekszy ciagnik za swoja kase i dlatego chce zmienic maszyny ktore planowalem kupic na wieksze rozumiem ze w BP musze wprowadzic zmiane ze mam wiekszy ciagnik zeby zgodzili sie na zmiane maszyn co o tym sadzicie?

Opublikowano

Czy mógłby ktoś raz jasno i czytelnie powiedzieć ile czasu agencja ma na wypłacenie pieniędzy od kiedy ten czas się liczy ?? Tylko prosił bym o dokładne wypowiedzi ile czasu od jakiej procedury :rolleyes:

Opublikowano

Czy mógłby ktoś raz jasno i czytelnie powiedzieć ile czasu agencja ma na wypłacenie pieniędzy od kiedy ten czas się liczy ?? Tylko prosił bym o dokładne wypowiedzi ile czasu od jakiej procedury :rolleyes:

od złorzenia wniosku o płatnosc majom 60 dni na wypłate premi ja czekałem około 30 dni i kasa przelana na konto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v