Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomość rozporządzenia to podstawa . Jak widać urzędnicy w agencji wymyślają sobie swoje warunki. Trzeba się pilować.

14 minut temu, waldii1 napisał:

Dziś składałem wniosek na 2 ratę i od razu pytanie czy jestem na VAT bo wtedy są brane pod uwagę koszty netto. Więc osoby będące na VAT muszą dokonać inwestycji na 70tys netto. Tak jest w OR Lublin.

Też mam zamiar na dniach złożyć o 2 ratę, ale nurtuje mnie jedno: z których upraw będą liczyć wartość ekonomiczną, z tych złożonych w wniosku obszarowym 2017 czy z zadeklarowanych w bp na 2018?

Opublikowano

Z tych w dopłatach ale te również muszą się zgadzać z biznesplanem i jeśli był plan na 2018 r. To trzeba robić zmiany na 2017 r. Tak żeby wszystko grało z tego co dziś mówiła to może być troszkę różnicy ze względu na PEG pól. 

Opublikowano
39 minut temu, michal12301 napisał:

ja mam uprawy ustawione teraz tak jak w biznesplanie, czyli w 2018 będę składał o dopłaty tak jak w biznesplanie. No i co teraz? muszę czekać?

Zmień biznesplan na to co miałeś we wniosku o dopłaty wpisz 2017r docelowy i będzie dobrze.

Opublikowano
Dnia 11.12.2017 o 18:49, zetorki napisał:

no mi wypełniali sprawozdanie takie jak Ty podałeś link.  Jest tu ktoś co by pomógł z wykazem zabiegów agrotechnicznych? 

jakie wykazy agrotechniczne trzeba jak nic nie pisze o tym w decyzji ? i po jakim czasie trzeba jesli wogule trzeba wyslac

Opublikowano
2 godziny temu, waldii1 napisał:

Dziś składałem wniosek na 2 ratę i od razu pytanie czy jestem na VAT bo wtedy są brane pod uwagę koszty netto. Więc osoby będące na VAT muszą dokonać inwestycji na 70tys netto. Tak jest w OR Lublin.

Czy potrzebne jest przy składaniu tego wniosku zaświadczenie o dobrostanie zwierząt jeśli się je posiada?

Opublikowano

witam  koledzy czytam tak i czytam i dalej nie wiem który rok jest docelowy ten co teraz będzie   czy za rok jestem z naboru 2015 tego pierwszego na 2014-20 i ten wzrost o 10 % ma być przy składaniu o 2 ratę czy po trzech latach od wypłaty kasy 

Opublikowano

przelew miałem gdzieś w lipcu 2016 czyli czyli rokiem docelowym będą dopłaty na rok i tu jest pytanie  z 18 czy 19 bo mi sie wydaje że dopiero na 19 i pytanie którego roku dotyczy ten cały biznes plan zasiewów na ten 1 rok  czy teraz jak się skład o drugą ratę czy po trzech latach 

Opublikowano (edytowane)

18rok jest docelowy i brane jest pod uwagę to co masz we wniosku na 18r. Wzrost musisz mieć w chwili składania wniosku o 2 ratę inaczej będą sankcje. Ja robiłem zmiany na 17 i brane jest pod uwagę to co miałem we wniosku obszarowym na 17r. Jak złożysz wniosek o 2 ratę przed złożeniem wniosku na dopłaty w 18r to też będzie brane pod uwagę dopłaty z 17r.

Zwierząt nie mam to nie powiem. Ale nawet specyfikację rozsiewacze chcieli. Czy jest wszystko co było wpisane.

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

czyli jak będę składał wniosek o drugą ratę to mam liczyć wielkość na podstawie tego co będzie we wniosku na 2018 rok 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli wniosek o 2 ratę złożysz po złożeniu wniosku obszarowego w przyszłym roku (liczmy że złożysz w maju) to tak jeśli wcześniej to rok 2017. 

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

złoże wniosek o dopłaty 16 marca a 17 marca wniosek o 2 ratę i będzie liczone na 2018 proste wcześniej i tak nie zrobię tego bo 4 raz talerzówka wraca na gwarancje i będą dawać nową albo zwrot kasy i do puki nie będę miał jasnej sytułacji nie złoże o drugą ratę bo co potem jak przyjadą oczywiście nie muszą i się zdziwią a gdzie maszyna 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie chodzi o to kiedy złożysz wniosek o dopłaty. Mam taką samą sytuację i w rozporządzeniu dzisiaj doczytałem że jeśli wniosek o wypłatę II raty złożymy przed 15 maja 2018 to liczą z upraw 2017. Jak złożymy po 15 maja to liczą z wnioski obszarowego 2018

Edytowane przez michal12301
Opublikowano

Tak też można. Tylko może być jakieś odroczenie ze względu na możliwości złożenia zmian do końca naboru wniosków obszarowych. W sumie to babka już mi powiedziała żebym nie liczył na te pieniądze wcześniej jak za 3m-ce a prędzej koło4-5.

A jeszcze przy składaniu trzeba mieć faktury na 100tys. Może być więcej ale to też musi się zgadzać z biznesplanem.

Może być kwota np. 105tys. Aby nie mniej.

Opublikowano

chore to wszystko ale są tego plusy trzeba wyliczyć wielkość i jak będzie mało to posiać coś co będzie robić wielkość do odpowiedniego poziomu 

Opublikowano

witam.  w biznesplanie mam podane że wzrost uzyskam przez zwiększenie liczby zwierząt w stadzie. teraz kupuję ziemie orną i łąki . czy mogę napisac podanie żeby te nowe grunty policzyli do wzrostu wielkości ekonomicznej zamiast  zwierząt?

Opublikowano

Jeszcze jedno zapytanie troszke nie związane z tematem ale może  ktoś to przerabiał

Otóż zapis ziemi z buznesplanu  mlodego rolnika 2017 będę robił w styczniu. Na 17 ha zasiane mam zboża ozime z kwalifikowanego  materiału siewnego faktury zakupu  są na tatę. Czy ja albo tata będę  mógł  ubiegac się  o dopłatę  do tego materiału jezeli w styczniu ziemia przejdzie w moje posiadanie? 

Przerabiał ktoś  coś  takiego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v