Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego dla kogoś kto nie dostał dobrze prosperujacego na duża skale gospodarstwa 100 tyś to bardzo dużo . Ja dzięki temu moge doinwestować produkcje w porządne srodki i nawozy plus kupić jakiś sprzęt a to bardzo dużo bo zamiast 4-5 ton zborza moge osiągnąć 8-9 a pieniadz robi pieniądz . Wiec jak chciałeś się pochwalić gospodarstwem to jestem pełen podziwu i życze ci opłacalności w produkcji i pozdrawiam :)

dobrze gada polać mu 

Opublikowano

Coś mi się wydaje że sporo osób zrezygnuje z premii. Ale jakim kosztem, większość zobowiązań i tak musimy spełnić. A taki plan nawozowy to dla własnej wiedzy o stanie działek się przyda bo może się okazać że zwiększając dawkę fosforu i potasu lub wapnując osiągniemy plon wyższy o kilka ładnych procent a to są dla nas dodatkowe pieniądze i wyjdziemy z tego na plus.

Opublikowano

Właśnie w tym problem że gospodarstwo jest w opłakanym stanie. Brakuje sprzętu i nowoczesnych budunków. Ziemia jest zubożała. 100 tys to kropla w morzu potrzeb. Wzięcie tych pieniędzy pociąga za sobą jeszcze droższe inwestycje a boję się że jak nie spełnie zobowiązań przyjdzie jeszcze oddać dotacje. A kontrolerzy mogą się do wszystkiego przyczepić np. dobrostan, wzajemna zgodność, gospodarka nawozami naturalnymi. Stąd moje obawy. Niczym innym nie osiągne wzrostu esu jak zrezygnuje z krów a i agencja zawsze stoi na strarzy zmian.

Opublikowano

panowie dzisiaj dzwoniłem do BP i już 1,5 miesiąca weryfikujom mój wniosek o płatność a nie wysyłajom go do warszawy panowie czy to normalne? w tych biurach to tylko bąki zbijajom masakra

Opublikowano

kolego czy tu czy tu i tak maj jeden czas a kiedy ci wyślą dalej

Opublikowano

panowie dzisiaj dzwoniłem do BP i już 1,5 miesiąca weryfikujom mój wniosek o płatność a nie wysyłajom go do warszawy panowie czy to normalne? w tych biurach to tylko bąki zbijajom masakra

Bo młody rolnik to ma być w owych czasach inteligentnym, wykształconym młodym człowiekiem. Patrząc na to jak piszesz stwierdzili że z tym wykształceniem to jakiś przekręt i zastanawiają się co z tobą zrobić (też miałbym wątpliwości).
Opublikowano (edytowane)

Składam ankiete monitorująca upływa 5 lat od wypłaty premi w 2011- delikatnie struktura roslinna mi się rózni od tej z biznesplanu, przez co delikatnie inne ESU niz w biznesplanie ale wiadomo wiecej niz w pierwszym roku i pytanie :

czy mam złożyc z ankieta monitorująca oraz  poprawioną tabelke z biznesplanu z poprawioną struktura i wyliczeniem ndwyzek bezposrednichj jak i strone z wniosku z zmieninym esu w 5 roku czy czekac az agencje przysle wezwanie abym to złozył a moze po 5 latach juz nic nie przyslą?

Edytowane przez Poznaniak
Opublikowano

freetaxi -- struktura roslina posiałem np 2ha jeczmienia jarego zamiast 0,5ha albo 8ha kuku zamiast 9ha przy powierzchni 55ha i duzej produkcji trzody esu zmieni sie minimalnie  moze o 1punkt  przy zakładanych 75ESU,  juz kilkakrotnie wczesniej zmieniałem te tabele z biznesplanu z struktura i wniosku z wyliczeniem nowego  esu o na ich wezwania, bo im sie niezgadzało z wnioskami z dopłat itp...

Opublikowano

To zależy czy wniosku o płatność jeśli tak to wykonując połączenie na numer BP agencji i prosząc z osobą prowadzącą, która z reguły twierdzi że wszystko już zrobili i od centrali zależy kiedy wypłacą, a tam z kolei nie można się dodzwonić i tkwimy w martwym punkcie.

Opublikowano

coś się będzię działo już nie długo  spokojnie teraz czas na % a potem sie podenerwuję ich trochę 

Opublikowano

Nie obiecuj Maniek przecież sam dobrze wiesz że w naszym kraju są tylko dwie rzeczy pewne śmierć i podatki. Ja to nawet paznokci nie dał bym obciąć za agencję. Młodych mają daleko w głębokim poważaniu.

Opublikowano

ale  ja nic nie obiecuję ale jedno wiem ze i tak wypłacą i 10 dni przed końcem tak jak dla krowiarzy i trzody i jeszcze się chwalą że im czasu nie brakło 

Opublikowano

Dla mnie to jest dziwne że w takiej instytucji pracuje tyle wyuczonych mądrych ludzi a brakuje osoby kompetentnej do odebrania telefonu i udzielenia informacji, która mogłaby być zawarta w jednym konstruktywnym zdaniu, każdy by wiedział kiedy otrzyma środki i mógłby coś zaplanować. A jeszcze lepiej było by gdyby stworzyli aplikację w której wpisując nr sprawy i np pesel w celu autoryzacji moglibyśmy sami sprawdzić na jakim etapie jest wniosek, terminy, zobowiązania, itp.

Opublikowano

nie do 80 bo wtedy pochwala się ze już wypłacili szybciej jak ich termin 

Opublikowano

freeataxi - dzieki za zainteresowanie znam tą strone, nawet dostałem któregos roku od dyrekora zgode na zmiane załozen biznesplanu, a o nią nie wystepowałem  sami przysłali bo zdaniem pracownika zmieniło mi się powyzej 30% dla poszczegółnych gatunków zbóż a ja zboża traktowałem jako grupę i nadal bym sie upierał gdyby się wtedy doczepili bo z tego załacznika pdf moim zdaniem tak wynika.

Raczej oddam samą ankiete monitorująca i poczekam na ewentualne wezwanie i wtedy poprawie wniosek i biznesplan

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v