Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@lazik11441

Z tego co ja zrozumiałem to 5000zł ma być z przychodu z gospodarstwa a nie z obrotu np. zbożem. czyli wrześniowi MR się nie załapią chyba, że jakieś bratki czy szczypiorek sobie wsadzili w szklarni w grudniu np.

Edytowane przez Matmad
Opublikowano

Moge skladac mlodego na zakup ziemi? Co jest wejdzie ustawa ktora uniemozliwi mi taki zakup bo np. nie prowadze osobiscie gospodarstwa przez 5 lat? Zmnienie sobie bezproblemowo np. na zakup maszyn?

Opublikowano

może tak jeden by zakończyli albo choć wydali decyzje i dopiero za drugi się brali, PiS w agencji zrobił taki burdel że jakaś telewizja albo gazeta powinna się tym zająć!!!

Opublikowano

Mam pytanie, bo nie wiem czy w nowym naborze kierujący także będą mogli składać wnioski? bo jest taki zapis: "tj. do dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy nie prowadziła gospodarstwa rolnego jako kierujący" Może ktoś wyjaśnić? Moja sytuacja wygląda tak że 2 kwietnia kończy mi się 18 miesięcy posiadania gospodarstwa, a jeśli byłaby możliwość to chętnie wycofałbym obecny wniosek i złożył nowy. 

Opublikowano

w agrobiznesie dziś powiedzieli że sie wyrobia z listą do końca marca czyli to po 20 może być realne czyli decyzje też mogą być jeszcze w marcu bo jak ktoś sie nie załapie teraz to moze jeszcze raz skladać alej ja chce kasę a nie czekać jeszcze 

Opublikowano

to super, składając nowy wniosek nie będzie wiadomo co było źle w starym lub co ewentualnie poprawić..

ps. to można teraz łączyć młodego z modernizcją, bo terminy podobne (chodzi mi po zmianach w młodym rolniku z tym niedawnym rozporządzeniem)?

Opublikowano

cześć, mam pytanie, kupiłem już maszynę i chcę rozliczyć się z agencją (młody rolnik 2014) i właśnie przeczytałem że faktura ma zawierać "podpis osoby, której wydano lub od której przyjęto składniki aktywów (jeśli prowadzona jest księgowość" oraz " dekretacje- stwierdzenie sprawdzenia i zakfalifikowania dowodu do ujęcia w księgach rachunkowych przez wskazanie miesiąca oraz sposobu ujęcia dowodu w księgach rachunkowych (jeśli prowadzona jest księgowośc), ktoś może mi to przystępnie wytłumaczyć? dodam że rozliczam vat

Opublikowano

Tak ale proponuję żebyś to zrobił po decyzji bo teraz mogą Ci zrobić jeszcze kontrolę na miejscu na te nowe działki. U mojego klienta, który wymieniał działki w trakcie rozpatrywania wniosku tak właśnie było. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v