Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego to wszystko zależy od tego jaką macie powierzchnię i w jakim województwie. To pierwszy aspekt o jaki trzeba zapytać. Można startować bez wymaganego wykształcenia ale trzeba będzie je uzupełnić. 

Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej 70 % średniej krajowej, czyli 7,34 będziesz musiało stanowić Twoją własność. Do tego musisz sobie policzyć wielkość ekonomiczną gospodarstwa, która na starcie musi wynosić 13 000 euro. Tyle na początek. Ogólne informacje o premii dla młodych rolników znajdziesz tutaj http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/premie-dla-mlodych-rolnikow.html

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

bys sie zdziwil co do tego ma agencja , przecież oni to później sprawdza wiec powinni sie na tym znac ;)
a co do zmiany roku inwestycji jeśli chodzi o maszyny to tego faktu nie trzeba zgłaszać po prostu masz 3 lata od daty wpłynięcia pieniędzy na konto, wszedłem do agencji i zapytałem wiec informacja pewna

Opublikowano

A w jaki sposób można potem uzupełnić wykształcenie rolnicze ?I jest chyba coś takiego że można udowodnić że pracowało się na gospodarstwie i ma się doświadczenie i wtedy wykształcenie nie jest wymagane ? 

Opublikowano

bys sie zdziwil co do tego ma agencja , przecież oni to później sprawdza wiec powinni sie na tym znac ;)

Co oni mają sprawdzać? Twoje rozliczenie vat? No bez jaj, agencje tyle to interesuje...
Opublikowano

Staż pracy udowodnisz na podstawie ubezpieczenia jako domownik.

To ile muszę być co najmniej ubezpieczony w Krusie jako domownik żeby to przeszło ? I jeśli np to mi nie przejdzie to w jaki sposób mogę uzupełnić wykształcenie w tych 3 latach np są jakieś kursy rolnicze czy coś w tym stylu czy trzeba chodzić do szkoły rolniczej ?

Opublikowano

używany ciągnik powyżej 5 lat ? dotyczy to naboru 2015 . jeśli tak to czemu nie było można wcześniej a teraz można. jeszcze odnośnie zmian we wniosku to ja u siebie bym zrezygnował z wysoko białkowych badań gleby i kursów . byłem niedawno u tego co mi wypełniał wniosek i mówił że nie można . odwiedze go jeszcze raz ale już po rozpatrzeniu wniosku .

Opublikowano

Seba42 jeśli masz wykształcenie średnie to wystarczy ci staż 4 lata i na wstępie kwestię wykształcenia masz z głowy. Robi57362 zakup maszyn i urządzeń rolniczych powyżej 5 lat dotyczy naboru z PROW 2007-2014. Według mnie będzie możliwość zmian na podanie o ile nie wyjdzie Ci mniej niż 15 wymaganych punktów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v