Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postów całe mnóstwo ale wręcz niemożliwe jest znalezienie odpowiedzi na moje pytanie.

Jestem na ZUSie i chce zlozyc wniosek na MR.  Na KRUS mam przejść wtedy gdy dostane info że sie zalapalem na program czy może na KRUS musze przejsc w chwili skladania wniosku? 

I drugie pytanie - macie kogoś rzetelnego i sprawdzonego kto pomaga w ubieganiu się o  dofinansowanie MR?. Woj Dolnośląskie i Opolskie.

Opublikowano

tylko co będą kontrolować niech przyjadą to chociaż mi nowe działki zmierzą i na coś się chociaż przydadzą

Opublikowano

Ja w poniedziałek miałem kontrol z MR. Nabór 2016 a jeszcze kasy Nie dostałem

A co dokładnie kontrolowali? Rozumiem że wniosek o płatność już złożyłeś? Ja kontrole miałem jeszcze przed otrzymaniem decyzji o przyznaniu pomocy.

Opublikowano

Potrzebuje pomocy otóż chodzi o to że we wniosku zadeklarowałem że udział zbóż nie przekroczy 50% czy 60 Ale mniejsza z tym, czy jeśli teraz mam dzierżawę krótkoterminowa to mogę składać na nią wniosek na dopłaty czy lepiej żeby właściciel składał bo wtedy udział zbóż będzie już wyższy niż te 60%

Opublikowano

Wniosek złożony. Kontrolowali wszystko,działki, maszyny, bydło, ewidencje, faktury . To co miałeś wpisane w biznes planie.

jak to jest z kontrolą tych maszyn? jak wpisałem w biznesplanie środki transportu tj. ciągniki które były zarejestrowane na rodziców to teraz muszą być na mnie przerejestrowane? czy tylko powierzchownie na to patrzą? 

dziś przyszedł przelew 80tys wniosek o płatność składany pod koniec listopada

Opublikowano

dziś przyszło mi pismo z arimr odnośnie złożonych przeze mnie faktur i w punkcie 1

proszę o dostarczenie szczegółowej specyfikacji (producent,wyposażenie dodatkowe)na zakupiony śrutownik bijakowy ssąco tłoczący.

brak szczegółowej specyfikacji uniemożliwia prawidłową weryfikacje ceny zakupionego towaru 

miał ktoś z was podobną sytuację? co im teraz zawieść ofertę od dilera czy co 

Opublikowano

dziś przyszło mi pismo z arimr odnośnie złożonych przeze mnie faktur i w punkcie 1

proszę o dostarczenie szczegółowej specyfikacji (producent,wyposażenie dodatkowe)na zakupiony śrutownik bijakowy ssąco tłoczący.

brak szczegółowej specyfikacji uniemożliwia prawidłową weryfikacje ceny zakupionego towaru 

miał ktoś z was podobną sytuację? co im teraz zawieść ofertę od dilera czy co 

kolego poprostu za drogo im sie wydaje i dlatego sprawdzają czy nie drożej jak cena katalogowa ale dziwię się że nie masz wszystkich dodatków wpisanych w specyfikację

Opublikowano

na fakturze jest napisane tylko jaki model jaka moc i rok produkcji 

Opublikowano

to ten co robił te fakturę to tylko mu pogratulować myślenia jak to jest normale że wszystkie dodatki muszą być wpisane bo na  łyso może kosztować o połowę mniej

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie kwietniowego (2017r) naboru na młodego rolnika, pytanie jest odnośnie tego czy jest możliwość złożenia wniosku z dwoma hektarami które byłyby moja własnościa a reszta ha były by to dzierżawy lecz nie od agencji tylko od potencjalnego "Kowalskiego" z góry dziękuję za odpowiedz

Edytowane przez bartek777994
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie kwietniowego (2017r) naboru na młodego rolnika, pytanie jest odnośnie tego czy jest możliwość złożenia wniosku z dwoma hektarami które byłyby moja własnościa a reszta ha były by to dzierżawy lecz nie od agencji tylko od potencjalnego "Kowalskiego" z góry dziękuję za odpowiedz

Czy tak ciężko wziąć i przeczytać rozporządzenie? tam wszystko jest opisane, a czytanie na prawdę nie boli...

Musisz mieć min 70% powierzchni gospodarstwa na własność. na samych dzierżawach nie pojedziesz. 

Opublikowano

Witam .  Czy jeżeli jeszcze nie dostałem przelewu Na młodego Rolnika to czy mogę wczesniej zakupić maszyny za własne środki ? 

Wniosek o płatność złożyłem tydzień temu .

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Wiecie może  co  grozi  za   rozbieżności   przekraczające dopuszczalne 30% w strukturze zasiewów  produkcji roślinnej 

Edytowane przez marekfarmer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v