Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to chyba ty tylko masz kwit  i umiesz skopiować rozporządzenie a nie odp.

To chyba tylko kwit ma skoro ma wyższe a głupiego rozporządzenia nie umie przeczytać. Potem ludzie się dziwią że do sprzątania magistra trzeba mieć...

§ 5. 1. Warunek dotyczący kwalifikacji zawodowych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 4, uważa się za spełniony, jeżeli
osoba fizyczna posiada:
1) stopień naukowy doktora lub ukończone studia trzeciego stopnia z dziedziny nauk rolniczych lub z dziedziny nauk
weterynaryjnych lub
2) ukończone studia pierwszego stopnia lub studia drugiego stopnia, lub jednolite studia magisterskie, lub studia magisterskie,
na kierunku wymienionym w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia lub na kierunkach studiów, w ramach
których zakres kształcenia albo standardy kształcenia obejmują treści związane z działalnością rolniczą, w wymiarze
łącznym co najmniej 200 godzin lub co najmniej 30 punktów uzyskanych w ramach Europejskiego Systemu Transferu
i Akumulacji Punktów Zaliczonych (European Credit Transfer System), lub
3) ukończone studia pierwszego stopnia lub studia drugiego stopnia, lub jednolite studia magisterskie, lub studia magisterskie,
na kierunku innym niż wymienione w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, oraz co najmniej 3-letni staż
pracy w rolnictwie, lub ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z działalnością rolniczą, lub
4) kwalifikacje w zawodzie wymienionym w ust. 2 i 3 załącznika nr 1 do rozporządzenia, lub

2) kwalifikacje, o których mowa w § 5 ust. 1:
a) pkt 1, 2 lub 3 – przyznaje się 5 punktów,
B) pkt 4 w odniesieniu do zawodów wymienionych w ust. 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia – przyznaje się
5 punktów,
c) pkt 4 w odniesieniu do zawodów wymienionych w ust. 3 załącznika nr 1 do rozporządzenia – przyznaje się
4 punkty,

No to nie wiesz ile miałeś punktów jak robiłeś wniosek ? Wyższe powiązane z rolnictwem czy nie ?

Niestety dokładnie nie wiem:) Wyższe nie powiązane z rolnictwem, i z mojej i doradcy interpretacji rozporządzenia wynika że nie będę miał punktów za szkołę  a w agencji twardo twierdzą że będę miał 4 punkty i stąd moje pytanie.

Opublikowano

Ja mam tylko średnie więc daj se siana. Jak rozporządzenia nie umiesz czytać to nie moja wina. R3+średnie daje wykształcenie technik rolnik, ile za to daje punktów chyba wiesz? No bo chyba zrobiłeś średnią szkołę zanim poszedłeś na studia nie? I świadectwo maturalne i ukończenia szkoły też posiadasz? Oj ludzie...

Opublikowano

witam, trochę mnie tu nie było. składam dopiero wniosek o wypłatę pierwszej raty pomocy z MR 2015, i tutaj się pojawił problem, bo w akcie notarialnym jest zapis, iż rodzice mają prawo do korzystania z piwnicy w oborze i pomieszczenia gospodarczego, doradca powiedział ze to nie przejdzie w agencji i będzie potrzeba zrobienia aneksu do aktu, anulującego ten zapis, zaniosłem kopię aktu do kierownika BP, obejrzał akt, i stwierdził że musi skonsultować z prawnikiem, co o tym myślicie?? miał ktoś podobny zapis w akcie?? dodam że problem polega na tym zę doradca twierdzi że nie mam pełni praw posiadania i w tym problem

dzięki za podpowiedzi, ale sprawa sama się wyjaśniła, kierownik BP stwierdził że jednak nie będzie problemu z tym aktem. We wtorek (26.07.2016) oddałem wniosek o wypłatę pierwszej raty i zapytałem panią ile trzeba będzie czekać na kasę na koncie, to powiedziała że nie długo, że powinno szybko pójść, (pomorskie)

Opublikowano (edytowane)

Normalnie w du... mnie mają. 2 sierpnia będzie 90 dni a jak przelewu nie było tak dalej nie ma...

Czy ktoś poza mną czekał ponad 85 dni na przelew?

Edytowane przez dzikidaniel
Opublikowano (edytowane)

?

Edytowane przez mieszko-123
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v