Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Soltys48 w OR mają rozpiskę co i jak jeśli chodzi o terminy 18 miesięcy. Miałem przypadek w Wielkopolsce, że klientowi wydali decyzję bodajże 2-3 dni przed upływem. Ewentualnie proponuję zadzwonić do swojego oddziału. Ja proponowałem swojemu klientowi rozwiązanie w postaci odbioru decyzji osobiście ale pracownik uznał, że nie ma takiej potrzeby. Bartek72511 u mnie kilka osób odpada (zmiana planów, praca) aczkolwiek nie wiem czy będzie im się na tyle chciało aby wysłać wycofanie wniosku i rezygnację. Ubogiwaldek jeśli będą to umowy dzierżawy z datą pewną to warto zrobić zmiany. Na drugiej stronie wniosku o płatność jest lista załączników jakie dostarczamy z wnioskiem o płatność. Polecam lekturę. 

Opublikowano

Umowę dzierżawy musisz mieć zarejestrowaną w starostwie aby się ubezpieczyć w krus.,ale najpierw notariusz bo ci nie zarejestrują w starostwie.

Ja mam problem z krusem.Poszedłem ,wypełniłem wniosek ,wysłali mi pocztę nakaz i czekam.i teraz trzeba zapłacić ubezpieczenie i jak wpłyną pieniądze na ich konto to wydadzą zaświadczenie o ubezpieczeniu .Czy u was tez tak jest ,czy wystarczy sam nakaz czy trzeba zaświadczenie składając wniosek o płatność.

Opublikowano

Mam darowizny tylko hektar dzierżawy,z ubezpieczeniem nie będzie problemu tylko chodzi mi czy do agencji wystarczy umowa dzierzawy u notariusza? A zmiany do wniosku kiedy najlepiej zrobić bo będę miał więcej tej dzierżawy niż we wniosku?

Opublikowano

Jeśli teraz dołączysz do wniosku o płatność umowę dzierżawy na działkę, która nie była zadeklarowana to będzie wezwanie. Wniosek o płatność musi współgrać z wnioskiem o przyznanie pomocy. Agencję nie interesuje czy umowa jest rejestrowana czy nie. Masz mieć zaświadczenie o podleganiu ubezpieczeniu. 

Opublikowano

Policz dobrze punkty żebyś nie wypadł za listę. Każdy 1 ha ponad średnią krajową to 0,48 pkt. 

Mój plan sie sprawdził.

Można "spaść" na liście już do poziomu 12,78pkt czyli w moim przypadku powierzchnia gospodarstwa nie 14,4ha ale wystarczy średnia krajowa 10,48 

A tak dla pewności jest ktoś z końca listy co ma powierzchnie około 10ha i nie ma pkt za szkolę?

Opublikowano

mam pytanie: czy jeśli załapałem się na żółtą listę to muszę gospodarstwo zdeklarowane w biznesplanie przejąć do końca września (mam już trochę ziemi), czy mogę złożyć wniosek o płatność a resztę gospodarstwa przejąć w październiku?

Opublikowano

Nie można tak. Przejmujesz gospodarstwo wskazane w biznesplanie i składasz wniosek o płatność do końca września. Jak czegoś nie możesz przejąć to można jeszcze zrobić zmiany tak abyś punktowo nie wyskoczył poza listę. 

Opublikowano

Witam

Chciałabym złożyć w tym roku wniosek o młodego rolnika tylko mam jeden problem. Może uzyskam tu na nie poradę. O tuż będę przejmowała 3 gospodarstwa tylko jedno od rodziców tylko nie wiem czy dostane za nie punkty za przekazanie w całości ponieważ rodzice przekażą mi budynki maszyny i użytki rolne te które mają na własność. Tylko ojciec do dopłat składał wnioski na dzierżawy nie unormowane czyli tzw "na gębę" i tu moje pytanie czy dostane punkty za przekazanie gospodarstwa w całości jeśli przejmę tylko działki rodziców bez tych dzierżaw? 

Opublikowano

ja mam pytanie wie ktoś ile może wziąć notariusz za wydzierżawienie 15ha ?

i druga sprawa czy warto o ile jest taka opcja zmienić biznesplan z zadeklarowanych w nim działek tzn. chciałbym aby nie było 15ha tylko ze 2ha mniej bo z krusem będzie mały kłopot bo tacie by nic nie zostało i w krusie by chyba nie mógł być..

czy lepiej jest dzierżawić czy od razu przepisać co trwa szybciej /

Opublikowano

dzisiaj byłem w KRUS i powiedzieli mi ze zaświadczenia dopiero będą wydawali po 20 września bo mają zmianę systemu :/ w razie czego mogę osobiście pojechać do Lublina i złożyć wniosek o płatność aby było szybciej

Opublikowano

KRUS w Polsce jest jeden, za to oddziałów ma wiele i pewnie dla spójności danych we wszystkich oddziałach ten system jest wprowadzany jednocześnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v