Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim powiecie własnie wpłynął 1 wniosek (mój).  Jestem zdania że połowa osób która składała wniosek w tamtym roku miała by problem spełnić tegoroczne warunki. Mając wymagana powierzchnie bez produkcji zwierzęcej można zapomnieć o pomocy gdyż wielkość ekonomiczna jest zbyt niska (wysokie wymagania 13tyś Euro). 

Mam pytanie, bo mój arkusz jakoś (s)fixował... Popatrzcie sami. Tabela 7

22313509615883931325.jpg

Pytanie skąd te czerone pola? Wartości sa poprawne, natomiast w tabeli 8 dotyczace okresu docelowego jest ok

Wstaw trochę użytków w klasy lepsze(ok 1ha dla GO), nie wiem czemu ale tak jest,też tak miałem, gdzieś czytałem, że w chwili gdy nie ma znaku równości dla takich samych liczb agencja uzna że jest ok

Opublikowano

Witam wszystkich, czytam i czytam forum. Ponawiam pytanie Sylwci, czy ryzykować teraz składając wniosek, czy może poczekać do zdania egzaminu na R3 w październiku? 

Jestem w tej samej sytuacji. Obecnie czekam na egzamin kwalifikacyjny, z punktacji obliczonej dla mojego przypadku wychodzi te 15 pkt, na "styk". Mój tato ma działki rolne zadeklarowane pod modernizację rolnictwa i pod obszarówkę. Chcę skubnąc parę ha z tych działek, tylko teraz jeśli Agencja zechce się przyczepić do tego, to odejmą mi ha. Mogę stracić ten 1 pkt, wówczas tracę szansę.

Co radzicie, notariusz umówiony na 11-tego. 

Będę wdzięczna za odpowiedź, może freetaxi? Z dużym doświadczeniem, jak widzę, mogłaby pomóc?

Opublikowano

tego nik nie wie, ale składanie dokumentów mając 15pkt okaże się bez sensu gdyż premię dostaną osoby od ok. 20pkt w górę, więc warto to przemyśleć czy warto składać

Widzę, że myślisz optymistycznie, lecz sprowadzę Cię na ziemię i powiem że będzie bardzo dużo chętnych powyżej 15pkt

No i co tam kolego, co jeszcze ciekawego powiesz o przyszłości tego naboru? 20 pkt wystarczy czy może jednak trzeba będzie mieć 25 :D?

Opublikowano (edytowane)

No i co tam kolego, co jeszcze ciekawego powiesz o przyszłości tego naboru? 20 pkt wystarczy czy może jednak trzeba będzie mieć 25 :D?

kolego nie sluchaj go byle by uzyskac te 15 pkt. i powinienes dostac, Ci ktorzy mieli ha i wyksztalcenie pobrali w tamtym naborze, z ktorego zostalo ok. 9tys. chetnych a w nowym naborze jest raptem 244 wnioski takze no stress ;)

dla tych którzy powaznie mysleli o tym programi to nie jest problem wybierając szkole specjalnie wybrałem taką aby spełniać wymagania i za szkołę mam już na starcie 5 pkt. Zgodze sie z tym ze wymagania są bardzo ale to bardzo zaostrzone i dużo osób dyskfalifikują jednak nie są az takie zeby nie mozna ich było spełnić jednym słowem trzeba mieć troche szczęścia jak narazie to jet jedna wielka niewiadomo co z tym do końca bedzie dodam że w oddzialach powiatowych jak i regionalnych jest takie zamieszani że nikt nie wie do końca jak ten program wyglada i co jeden to inne wiadomości ma a to dopiero początek co bedzie przy rozpatrywaniu to nawet nie chce myśleć.

zgadzam sie z Toba, sa przypadki ze ludzie dopiero wybrali kierunki rolnicze na uczelniach wyzszych, albo kursy R3 tylko chodzi mi o to ze jezeli jest te wyksztlacenie rozpoczete to powinno byc chociaz te 2 pkt. Ale nic nam do tego. Wymagania mozna spelnic rowniez sie z Toba zgadzam, osobiscie myslalem ze wszyscy ze starego MR poskladaja lub automatycznie przejda na nowy nabor a tu nie bardzo.

Tak jak ktos wczesniej napisal bez produkcji zwierzecej, bez wyksztalcenia, z uprawami ''podstawowymi'' ciezko jest uzyskac ta wielkosc ekonomiczna co za tym idzie zdobyc te 15 pkt. i to po ilosci zlozonych wnioskow widac, ale dac sie da :) pzdr

Witam wszystkich, czytam i czytam forum. Ponawiam pytanie Sylwci, czy ryzykować teraz składając wniosek, czy może poczekać do zdania egzaminu na R3 w październiku? 

Jestem w tej samej sytuacji. Obecnie czekam na egzamin kwalifikacyjny, z punktacji obliczonej dla mojego przypadku wychodzi te 15 pkt, na "styk". Mój tato ma działki rolne zadeklarowane pod modernizację rolnictwa i pod obszarówkę. Chcę skubnąc parę ha z tych działek, tylko teraz jeśli Agencja zechce się przyczepić do tego, to odejmą mi ha. Mogę stracić ten 1 pkt, wówczas tracę szansę.

Co radzicie, notariusz umówiony na 11-tego. 

Będę wdzięczna za odpowiedź, może freetaxi? Z dużym doświadczeniem, jak widzę, mogłaby pom

pierwsze pytanie zadaje sobie  duzo osob   ;) i chyba jednoznacznej odpowiedzi nie ma...

ale mysle ze sama sobie na nie odpowiedzialas. Ode mnie :  kto nie ryzykuje szampana nie pije :D

Edytowane przez papasmerf
Opublikowano

witam. dostałem mr z 2014 czy zostanę np dzień wcześniej poinformowany o kontroli?

Opublikowano

Mi też w ARIMR mówili , że średnio na każdy nabór 5 osób z gminy dostaje premie , a średnio na mojej gminie było składane 10-15 wniosków , więc załapali się najlepsi , a w tym naborze mówili żeby chociaż te 5 wniosków było złożone to będzie miód malina bo jak narazie to ja i jeszcze jedna osoba jest tym zainteresowana .

Opublikowano

będę składał wniosek na MR z tego naboru, i mam takie pytanie, czy złożenie wniosku o zwrot akcyzy z paliwa i  wniosku suszowego w gminie nie zostanie potraktowane jako kierowanie gospodarstwem i wniosek MR zostanie odrzucony???

Ziemie posiadam od kwietnia br.

Ponawiam pytanie i bardzo proszę o odpowiedź, bo dziś muszę to ogarnąć:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v