Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moze ktos sie określić jak wyglada DOKLADNY przebieg kontroli ? do czego sie najwiecej czepiaja ? jakie dokumenty sprawdzaja ? wszystkie dzialki mierza i jak ? po jakim  czasie od zlozeniu wniosku mozna sie spodziewac kontroli ?

i czy powiadamiają o tej kontroli telefonicznie??

Opublikowano

Mnie powiadomili na 2 dni przed kontrola. Kontrola ma za zadanie stwierdzic czy faktycznie samodzielnie prowadzisz gospodarstwo. Sprawdzaja akty notarialne, umowy dzierzawy, umowy uzyczenia i porownuja z tym co zalozyles w PRG. Moga tez chciec zobaczyc budynki na bydlo jesli masz.
Mowili ze byli tez u mnie na polach i sprawdzali w jakim sa stanie, ale ich nie mierzyli. Chetnie widziane sa jakies faktury za zakup czegos do gospodarstwa, ukonczone kursy zwiazane z dzialalnoscia rolnicza, paszporty, ksiege stada, moga tez zrobic zdjecie zwierzakom,
Jezeli zobacza, ze jestes prawdziwym rolnikiem to nie masz sie co martwic.. do niczego sie nie doczepia. Jezeli stwierdza ze z rolnictwemmasz nie wiele wspolnego, raczej dokladn9e przetrzepia wszystko byleby cos tylko znalesc.. tak mi sie wydaje

Opublikowano

Mnie powiadomili na 2 dni przed kontrola. Kontrola ma za zadanie stwierdzic czy faktycznie samodzielnie prowadzisz gospodarstwo. Sprawdzaja akty notarialne, umowy dzierzawy, umowy uzyczenia i porownuja z tym co zalozyles w PRG. Moga tez chciec zobaczyc budynki na bydlo jesli masz.

Mowili ze byli tez u mnie na polach i sprawdzali w jakim sa stanie, ale ich nie mierzyli. Chetnie widziane sa jakies faktury za zakup czegos do gospodarstwa, ukonczone kursy zwiazane z dzialalnoscia rolnicza, paszporty, ksiege stada, moga tez zrobic zdjecie zwierzakom,

Jezeli zobacza, ze jestes prawdziwym rolnikiem to nie masz sie co martwic.. do niczego sie nie doczepia. Jezeli stwierdza ze z rolnictwemmasz nie wiele wspolnego, raczej dokladn9e przetrzepia wszystko byleby cos tylko znalesc.. tak mi sie wydaje

aha no tak dzięki za info :)

Opublikowano

22 grudnia wystawili mi fakturę zakupu ciągnika z terminem płatności 60 dni.

28 grudnia go zarejestrowałam.

30 grudnia dostałam kasę na konto.

I od razu nie mogłam jechać się rozliczyć z zakupu, bo a parę dni miałam poród.

Dopiero teraz chcę się rozliczyć z zakupu. To nie jest za późno, bo chyba jest 3 lata na to?

Muszę jechać osobiście to zrobić czy pocztą można wysłać?

I jakie dokumenty do tego jeszcze muszę złożyć przy rozliczaniu się?

Czy po rozliczaniu się przyjeżdża zaraz kontrola sprawdzić zakup i uprawy? Bo aktualnie mam zgłoszoną produkcję roślin ozdobnych w tunelach foliowych i już mi się większość wyprzedała i folie się puste zaczęły robić. A kolejne nasadzenie folii będzie w sierpniu. Czy się tego nie mogą doczepić. Na zakup sadzone, materiałów do produkcji tych roślin - na wszystko mam faktury i paszporty roślin.

Opublikowano

Jaka jest dopuszczalna różnica (procentowo) w strukturze upraw w biznesplanie do rzeczywistości. Mam w tej strukturze 100% rozpisane na zboża a w rzeczywistości mam 1 hektar łąki której zapomniałem uwzględnić w tej strukturze upraw. Pytanie czy łapie się to w tym dopuszczalnym błędzie czy lepiej wysłać zmiane biznezplanu do agencji?

Opublikowano

Własnie ja tez nie wiem co mam zrobić z tymi obsiewami ponieważ mam nie zgodność tego co w biznesplanie,byłem pytać sie mojego doradcy w ODR i powiedział ze narazie nie trzeba robic zmiany dopiero jak agencja bedzie chciał troche sie nie pokoje tym jak to ma wygladac  

Opublikowano

mam takie pytanie odnośnie zmian w biznesplanie po 180 dniach, miał ktoś sytuacje że wypadła komuś działka po 180 dniach i chciał wymienić na inną i czy agencja robi jakies problemy wtedy? Bo dzwoniłem do Agencji to powiedzieli, że jak napisze podanie o korekte biznesplanu to da rade wymienic dzialke na inna o nie mniejszej powierzchni. a z tego co tu czytam to oni po 180 dniach nie chca pozwolic na żadne zmiany i grożą zabraniem premii.

Opublikowano

Witam.

Mam pyatnie odnośnie Powierzchni upraw w plonie głównym. Mam wpisane na 2015 1,45 mieszanki zbożowej jarej, w tym roku nie będzie siana. Muszę wysłać jakąś zmianę do agencji ?

Opublikowano

dobrze ja to obliczyłem 

mam zasiane rzepaku 3.24(25%) i tyle było w planie obsiewów (25% )

pszenicy mam zasiane 2,6ha(20%) a w planie obsiewów 2ha(15%)

owsa mam 3.75ha (28%) a w planie mam 3,24 ha (25%)

zyta mam 3,22 (24%)a w planie mam 4,33(33%)

sadu mam 0.15 i tyle jest w biznes planie  (1%)

Roznica 

pszenica 5%

owies 3 %

zyto 9%

czyli róznica wyniosła 17% tak to sie oblicza?

Opublikowano

Dzisiaj byłem w powiatowym ODR przy okazji jak wypełniałem wniosek o dopłaty i zapytałem się czy po złożeniu wniosku o płatność i przyznaniu premii mogę zrobić zmiany np. że zamieniam jedną maszyna na inną lub obroty stada i powiedzieli mi że po złożeniu wniosku nie można i żeby teraz zrobić zmiany a dopiero składać wniosek.Oni chyba się z choinki urwali :)

Opublikowano

witam,jestem jako młody rolnik,złożyłem wniosek o dopłaty i dopiero przeglądam papiery że w młodym rolniku w planie podałem takie zasiewy a we wniosku o dopłaty podałem inne zasiewy czy muszę coś zmienic plan w młodym rolniku?????????????

Opublikowano

Czy podczas kontroli,kontrolujący mogą poprosić o jakies fauktury ze sprzedaży płodów rolnych lub o wskazanie miejsca ich przechowywania ? i czy w ogole interesuje ich ile sie sprzedało z ha np rzepaku czy tylko zgodność powierzchni uprawy z biznesplanem ?

Opublikowano

Dzisiaj byłem w powiatowym ODR przy okazji jak wypełniałem wniosek o dopłaty i zapytałem się czy po złożeniu wniosku o płatność i przyznaniu premii mogę zrobić zmiany np. że zamieniam jedną maszyna na inną lub obroty stada i powiedzieli mi że po złożeniu wniosku nie można i żeby teraz zrobić zmiany a dopiero składać wniosek.Oni chyba się z choinki urwali :)

mam podobny dylemat - to w końcu jak to jest -lepiej teraz czy potem będzie można??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v