Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć! Jako że zbliża się nabór na młodego rolnika to trzeba pomyśleć o wykształceniu. W czerwcu kończę szkołę zawodową (nie rolniczą), uczyłem się jako tokarz. I teraz mam pytanie czy wykształcenie średnie (normalnie jak w liceum) jest lepsze od kursu rolniczego? Tzw czy jest lepiej punktowane. Dodam jeszcze że od paru lat jestem ubezpieczony z rodzicami w krusie.

Opublikowano (edytowane)

strukturę uprawy można zmieniać o 30 procent każda uprawę przez te 5 lat bez zgłoszenia do arimr ? i czy można zmniejszyć trochę esu przez pierwsze 4 lata niż w roku bazowym i w ostatnim zasiać więcej buraków i dociągnąć do tego 8,79 esu co mam zaplanowane na rok docelowy ?

Edytowane przez rolnik1992-1992
Opublikowano

Jeżeli ja już od 8 lat pomagam rodzicom w gospodarstwie to mogę to zaliczyć jako ,,staż pracy w gospodarstwie''?

a byleś zarejestrowany jako domownik na rodziców w Krusie i rodzice opłacali za cb składki emerytalno rentowe ?

Opublikowano

strukturę uprawy można zmieniać o 30 procent każda uprawę przez te 5 lat bez zgłoszenia do arimr ? i czy można zmniejszyć trochę esu przez pierwsze 4 lata niż w roku bazowym i w ostatnim zasiać więcej buraków i dociągnąć do tego 8,79 esu co mam zaplanowane na rok docelowy ?

Na procentowy układ obsiewów są wzory i się oblicza. Możesz np zwiększyć o 50% uprawę buraków czy czegoś innego a okaże się że struktura obsiewów nie zwiększyła się o więcej niż 30% :) 

Z tego co mi powiedzieli w agencji to każdą zmianę powierzchni zasiewów się zgłasza tyle że jak powyżej 30% to prośba do dyrektora musi być.

Opublikowano (edytowane)

staż pracy to inaczej opłacanie krusu jako domownik.

jeżli opłacali rodzice składki jako domownik przez 3 lata od ubiegania sie o pomoc to KRUS wystawi ci zaświadczenie  przez jaki okres rodzice opłacali ci składki i wtegy to będzie liczyć się jako staż pracy  każdy może inaczej rozumieć staż pracy

Na procentowy układ obsiewów są wzory i się oblicza. Możesz np zwiększyć o 50% uprawę buraków czy czegoś innego a okaże się że struktura obsiewów nie zwiększyła się o więcej niż 30% :)

Z tego co mi powiedzieli w agencji to każdą zmianę powierzchni zasiewów się zgłasza tyle że jak powyżej 30% to prośba do dyrektora musi być.

to wiem chce zmniejszyć upraw buraków o 1 ha struktura uprawy się nie zmniejszy o wiece niż 30 procent tylko buraki dają dużo esu i mi spadnie 1 esu niż  w roku bazowym i dopiero che zasiać więcej buraków o 1 ha w roku docelowym żeby dociągną tymi burakami do esu docelowego bo mogę mieć problem  zakontraktować 4 ha buraków przez pierwsze 4 lata a potem ubłagam inspektora od buraków żeby mógł w ostatnim roku zakontraktować 4 ha na ten limit co mam i dociągnąć do esu docelowego   :D

bo tak ogólnie to mam na rok docelowy zaplanowane 8,79 esu a rok bazowy mam esu 8,64

Opublikowano

czyli żeby nie było problemów to musiałbym wcześniej powiadomić ich o tym ze dobrałem coś w dzierżawę , a o kupnie to i tak by się dowiedzieli bo chce za te pieniądze z MR kupić ziemię

Opublikowano

Mam pytanko do freetaxi na temat zmiany zasiewów w MR i zmiany sprzętu rolniczego np: mam wpisany opryskiwacz a chcę z niego zrezygnować i kupić przyczepę kiedy mogę zrobić zmiany w biznesplanie np pani co robiła papiery ze dopiero najlepiej tym zająć się po o trzymaniu pieniędzy z góry dziękuje za odp  

Opublikowano

Arekc763 tak zalicza się. Archi106 z tego co ustaliłem telefonicznie z urzędnikiem w Ministerstwie do końca roku 2015. Nowyczesiu ja też polecam takie zmiany po wpływie premii na konto. 

Opublikowano (edytowane)

a no to się wylicza zmiany każdej uprawy 30 procę zasiewu czy zmiana 30 procent ogólnie całej ziemi co posiadam mam 19 ha i zmieniam na nich zasiewy chce to doprecyzować to żeby później problemów nie było ?

bo 30 % z 19  ha to jest 5,7ha do zmian albo zmiana danej uprawy buraki w biznesplanie mam podane 4 ha to z 4 ha 30% 1,2 ha to czyli bym mógł zmniejszy oprawę buraków o 1,20 bez powiadomienia o tym fakcie ARiMR :D

Opublikowano

freetaxi czytałem w twoich wcześniejszych postach ze sprawdzasz jakoś harmonogram wypłat i wiesz kiedy mniej wiecej moze byc przelew ja miałęm zatwierdzony wniosek 21 stycznia to kiedy mniej wiecej moge spodziewac sie przelewu ??

Opublikowano

jeżli opłacali rodzice składki jako domownik przez 3 lata od ubiegania sie o pomoc to KRUS wystawi ci zaświadczenie  przez jaki okres rodzice opłacali ci składki i wtegy to będzie liczyć się jako staż pracy  każdy może inaczej rozumieć staż pracy

to wiem chce zmniejszyć upraw buraków o 1 ha struktura uprawy się nie zmniejszy o wiece niż 30 procent tylko buraki dają dużo esu i mi spadnie 1 esu niż  w roku bazowym i dopiero che zasiać więcej buraków o 1 ha w roku docelowym żeby dociągną tymi burakami do esu docelowego bo mogę mieć problem  zakontraktować 4 ha buraków przez pierwsze 4 lata a potem ubłagam inspektora od buraków żeby mógł w ostatnim roku zakontraktować 4 ha na ten limit co mam i dociągnąć do esu docelowego   :D

bo tak ogólnie to mam na rok docelowy zaplanowane 8,79 esu a rok bazowy mam esu 8,64

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC8QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.arimr.gov.pl%2Ffileadmin%2Fpliki%2Fzdjecia_strony%2F186%2F186_D%2FMR_zgodnosc_struktury_produkcji.docx&ei=IyfNVJSbD4vaPbO_gYAB&usg=AFQjCNHR2P8mr7YCHTSLlnxCAJH3Gv6wZA

tutaj masz link jak to obliczyć :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v