Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Drodzy młodzi rolnicy przejąłem gospodarstwo od teściów i chciałem im użyczyć jeden budynek do produkcji zwierzęcej bo ja posiadam tylko rośliną. I tak pytałem w OR ARIMR i powiedzieli że wg. nich nie mogą teściowie w moich budynkach utrzymywać zwierząt i odesłali mnie z zapytaniem do Departamentu Rolnictwa, Pani zajmująca się Młodym Rolnikiem powiedziała że to nie zgodne z przepisami, ale że można złożyć pismo o zgodę na użyczenie tego budynku. Dalej z rozmowy wynikło ze takowa zgoda jest uznaniowa a bez niej te zwierzęta w moich budynkach w razie kontroli niosą duże zagrożenie zwrotu premii z odsetkami. 

Więc moje przemyślenie że doradcy doradcami a wszystko trzeba sprawdzić samemu

Opublikowano

Pani miała zapewne na myśli, że jest to niezgodne (nieprzewidziane) w przepisach dot. młodego rolnika, a nie niezgodne z prawem w ogóle.

dlatego dla czystej sytuacji w razie kontroli potrzebna będzie zgoda tego co daje premię. 

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam , dziś się dowiedziałem  ze zatwierdzili mój wniosek o płatność w lublinie i maja wysłać go do warszawy ile mogę oczekiwać na przelew z warszawy ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a termin tych 2 miesiecy juz dawno minał co niby agencja ma czas na wypłate nam to by odsetki naliczyli a my co im mozemy nic , a tez mamy swoje zobowiazania.

Opublikowano

Ja dzis dopiero jade z mama do notariusza, żeby na mnie przepisała i mam takie pytanie bo mam kurnik wiate i dom i mama chce mi przepisac w dzierżawe to ziemie pod budynkami czy u notariusza musze zastrzec jakas w umowie ze te budynki nie beda przeznaczone dla mnie , agencja sie nie bedzie czepiac ?

Opublikowano

masakra jakaś z nimi sie dogadać.. 2 tyg temu pani dzwonila żebym poprawki wysłał chodzi o wniosek o płatność a teraz mówią że nie jest przydzielony do rozpatrywania.. Wsiadać w samochód i samemu jechać:) dzieki freetaxi..

Opublikowano

Trochę dziwna ta Twoja wypowiedź. Niby Pani powiedziała, że to niezgodne z przepisami ale jednak można po złożeniu podania. Trochę to dla mnie nielogiczne. 

A fachowiec co o tym myśli??. Można, czy nie można użyczyć część budynku .

Opublikowano

http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/ruszamy-z-nowym-programem-rozwoju-obszarow-wiejskich-na-lata-2014-2020-zapowiedzial-minister-m.html

,,

Minister Marek Sawicki oświadczył także, iż harmonogram wdrażania PROW na lata 2014-2020 jest już przygotowany, a zaraz po jego przyjęciu przez Radę Ministrów, co ma nastąpić w najbliższy wtorek, zostanie przekazany Sejmowi. Wtedy parlament będzie mógł przyjąć ustawę, która pozwoli uruchomić procedury udzielania wsparcia z tego Programu.

Jeśli wszystko pójdzie z planem to jeszcze w pierwszym kwartale b.r., uruchomione zostaną uruchomione nabory wniosków o przyznanie środków z trzech pierwszych priorytetowych działań Programu. Chodzi o premie dla młodych rolników, modernizację gospodarstw rolnych  oraz wsparcie inwestycji w infrastrukturę na wsi.''

Ale kręcą, co wypowiedź to zupełnie inna.

Opublikowano

Niech najpierw zakoncza stary nabór na MR. Ja w takie obiecanki już nie wierze że jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to już w tym kwartale będa nabory. Pewnie coś pojdzie nie tak jak to zwykle w Polsce jest.

Opublikowano

Witam

jeżeli prowadząca mój wniosek chciała wypis rejestru gruntu a na 1 działce mam zrobiony podział ale nie jest on wyszczególniony na wypise to co zrobić? bo w umowie dzierzawy i w biznes planie mam podane mniej ale na wypisie będzie ciut więcej to będzie z tym problem?

Opublikowano

Mowia publicznie ze chca robic nowe nabory na mr a jeszcze stary nabor nie jest zamkniety zlozylo tyle ludzi wnioski kasa zostala i przesuniecia trwaja i nie wiadomo ile jeszcze.kasy bedzie a teraz robic nowy nabor? I co jak ci ktorzy zlozyli w poprzednim roku zloza teraz a srodki przesuna i sie zalapia? Ja np jestem na miejscu 15110 wiec pewnie w tym i tak srodkow nie starczy ale w nowym bede skladal papiery i mysle ze wielu z listy przede mna tez tak zrobi i gdzie w tym sens? Zamknąć jeden nabór na dobre przesunąć tyle kasy ile się da żeby dostała większość jak w poprzednich naborach i robić wtedy następny dopiero

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v