Skocz do zawartości

Fendt 310 -Brak półbiegów (błąd 5.1.01)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry mam problem z moim fendem 310

Fendt jest wkabinie nowego typu .problem polega mianowidcie na tym że znikneły mi półbiegi z wyświetlacz i nie można ich przełanczać.stało sie to w trakcie orki.wyszedłem na moment z traktora aby przestawić płóg a jak zaczełem dalszą orke maszyna wrzuciła najwyższy półbieg i sie zaczeło.komputer po odpaleniu pokazuje błąd 5.1.01.

Opublikowano

Witam Trzeba sprawdzić napięcia na przełączniku miernikiem zgodnie z serwisów ką najlepiej zrobić sobie redukcje  z nowych złączy samochodowych i do tego zwykła kostka elektryczna żeby mierzyć napięcia bez rozłączania obwodu co jest ważne. Na złączu są opisane numery pinów.  Można też się  wkłuć igłom lub szpilką w kabel. Pierwsze  sprawdzić zasilanie po zapłonie pin 1 i pin 3 powiano być 8,5v  jeśli jest to przełączając sprawdzać napięcia według tabeli uruchomić ciągnik powtórzyć pomiary.

Schowek01.jpg

Screenshot_2021-02-03 ZŁĄCZE HERMETYCZNE SUPERSEAL KOSTKA WTYK 3 PIN.png

Kody błędów Fendt farmer 307-312

Fendt Farmer 307 308 309 310 311 312 kody błędów.pdf

Opublikowano

Dziękuje za pomoc napewno to posprawdzam i dam znać.ale mam jeszcze jeden problem dotyczący mojego fenda natomiast bardzo często wyskakuje mi błąd 6.1.05 i z tego co sprawdzałem jest to uszkodzenie czujnika obrotów tylnego wom ale czujnik wymieniłem na nowy i dalej sie to dzieje.wyskakuje i znika także 5.1.91 i sporadycznie 5.1.92.wiem że są to błendy od czujników magnetycznych .i nie działo sie to tylko zaczeło jak pewnego razu ślizgneło mi sie sprzęgło i od tego czasu cały czas.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Być może chilowe zawilgocenie złączy spowodowało zwarcie lub wiązka jest gdzieś uszkodzona podmień bezpiecznik i obserwuj co się będzie działo

błąd 6.1.05 faktycznie od  czujnika WOM ale reszta błędów 5.1.91 i 5.1.92  od czujników halla a nie magnetyczne błędy pojawiają gdy gdzieś nie łączy wiązka lub wilgoć lub gdy czujniki kończą żywot.

Opublikowano

Czujnik wom jest nowy.i reszta też wyglądają na to że są w dobrym stanie.a bezpiecznika nie da sie podmienić (chyba że jakiś dobry elektryk)są wlutowane w płytke i zalane plastikiem.najprostszym rozwiązaniem jest wlutowanie cieniutkiego druta.albo ominięcie całej płytki i zrobienie osobnej listwy z bezpiecznikami.zastanawia mnie tylko czemu błędy 5.1.91 i 6.1.05 zaczeły sie pojawiać od czasu kiedy poślizneło mi sie sprzęgło

Opublikowano

witam mam kolejny problem wyskakiwał mi błąd 5.1.9.0 , czyli czujnik obrotów silnika. czujnik nowy wyskakuje 9990 , podmieniam czujnik od wom jest 0 i nic więcej , nie pokazuje wogole obrotów silnika, wiązka sprawdzona pod kątem zwarć , wszystkie piny od kostki czujnika są ok przejścia są aż do kabiny , z kabiny też do modułów są , ktoś wie jakie powinny być tam napięcia na zasilaniu, i sygnale ?

Opublikowano

witam a może mi ktoś zrobić zdjęcie wtyczki jak idą kolory kabli w tej wtyczce do czujnika obrotów ? bo coś mi nie pasuje jak robię pomiar 2z3 to wtedy mam 5.1v a chyba powinien być pin 1-2