Skocz do zawartości

Zgrabiarka karuzelowa na tandemie, transport bez podnoszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam dość nietypowe pytanie, chciałbym kupić zgrabiarkę karuzelową, miała by ona pracować z ciągnikiem Massey Ferguson 255. Interesują mnie modele z szerokością 3,8m-4,10m (zwykła zgrabiarka karuzelowa na tandemie). I teraz jest pytanie czy da radę taką zgrabiarką jeździć w transporcie na opuszczonej pompie ? Nie chcę przesadzać z balastem z przodu, ciągnik jednak nie jest już pierwszych lotów i trochę się obawiam :D Czy ktoś tak próbował? Co o tym sądzicie? Czekam na odpowiedzi, przesyłam przykładowe zdjęcie takiej zgrabiarki.image.webp

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od odległości i drogi. Prześwit od zębów do podłoża to kilka cm więc łatwo na nierównej drodze uszkodzić zęby. No chyba że zdemontujesz wszystkie grabie z karuzeli. Na większe odległości i większą prędkość mogą opony nie wytrzymywać. Są modele przystosowane do ciągnięcia np Pottinger Top 421A. Ta zgrabiarka hydraulicznie się podnosi i koła na podwoziu ma mocniejsze. Taką zgrabiarkę i c-330 obsłuży.

Edytowane przez edi89
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, edi89 napisał:

Wiem że są takie zgrabiarki tylko na portalach typu olx jest ich mało a jak już jakaś jest to 4,20m minimum i trochę się boję że mf 255 sobie nie poradzi z tym albo będzie miał ciężko i wolno to będzie szło 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez maroko
      Rozsypało się łożysko oporowe igiełkowe i ukręciła się końcówka obudowy.
      Materiał to chyba jakieś aluminium lub coś innego bo nie przyciąga magnez-u. 
      Jak myślicie spawać to czy poprostu założyć jakiś plastik żeby chronił przed dostaniem się kurzu?
      Tam od środka powinien być jakiś filc czy coś innego? Jest rowek ale ja nic tam nie miałem.
      Czemu się to tak ukręciło? 
      Mieszanka spawalnicze pewnie nie za bardzo zda tu egzamin?

• Przez PolishLandwirt
      Cześć
       Muszę na szybko kupić zgrabiarkę. Środki małe (25-35 tys zł) dwukaruzelową. Co polecacie?

• Przez rolnikgospodarny95
      Witam jaki kupić pasek do przetrząsarki do pająka podajcie mi rozmiary bo musi być trochę mniejszy sami widzicie że nawet jest pęknięcie jest nowy założony pasek na pierwszy sezon

• Przez guci
      Witam
      Mam pewien problem z zgrabiarka marki fella natomiast urawała sie oś od grabli i jest problem z wyciągnieciem elementu wymiennego. Wymieniał może ktoś już i jest w stanie pomóc jak to zrobić będę wdzięczny.
    • Przez guci
      Witam
      Mam problem z wymiana ramienia zgrabiającego w zgrabiarce fella ukręciło oś. Czy jest wstanie ktoś pomoc,dordzić bądz ktoś moze wymieniał juz to.Bede wdzieczny za pomoc
  • Dodaj nową pozycję...
v