Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zdecydowałem się na zakup suszarni do kukurydzy, zboża, nie jestem jednak pewien jaką kupić.

1. Daszkowa czy klasyczna? Która ma jakie plusy i minusy?

2. Mobilna czy stacjonarna? Też interesują mnie plusy i minusy.

Generalnie nastawiam się na nową, mniejszą ale nową.

Opublikowano

Mam 20 lat pedrotti minusy dość prądożerna -około 100 zł na 10 t  (środkowy ślimak15 kw , jego zużycie i rury wokół ślimaka -ale ma 8000 godzin kilka razy napawane krawędzie) co 3 lata wymiana łożysk i uszczelnień  200 zł 

plusy nierdzewna siatka dobra powłoka lakiernicza, czyszczenie ziarna w czasie suszenia,możliwość dokończenia suszenia w następnym dniu ,szybkie opróżnianie i wolniejsze napełnianie moja jeszcze pozbawiona elektroniki dość proste obwody (nowe już nie tak proste) no i przewoźna 

Uważam że ekonomiczniejsza jest daszkowa -przenośnik kubełkowy np 3 kw niższa temperatura powietrza  coś takiego jest ciekawe https://www.olx.pl/oferta/suszarnia-automatyczna-do-zboza-kukurydzy-ab-120-farm-fans-3-5t-h-lpg-CID757-IDHRHs8.html#be450b18f9

Wszystkie nowe są zaawansowane elektronicznie a trzeba pamiętać że to wilgoć i para jeżeli nie masz dofinansowania nie kupował bym nowej- jeżeli używana ma dobry ślimak i nie skorodowana to na wieki będzie służyć a nawet dorobienie ślimaka nie majątek ja preferuję ciut starsze proste i nie zawodne rozwiązania .W tych nowych np  czujniki robione pod producenta i za byle co płacisz kilka tyśięcy a na rynku podobny ale nie współpracujący kilkadziesiąt zł  a liczy się ekonomia  

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez LMB
      Dzień dobry, mamy przyczepę rolniczą zakupioną ok. 1990 r. przez mojego ojca. Posiadamy tablice rej., dowód rej. stary niestety zaginął dowód zakupu- faktura.
      Na przyczepę nie ma przeglądu, OC.
      Nigdy nie była przetestowana na mojego tatę. 
      Chciałbym ją zarejestrować.
      Prosba o pomysly jak podejść do tematu.

Dziekuje 

• Przez Czarek525
      Witajcie, próbuję uszczelnić siłownik z Autosanki D55 i chciałbym też wymienić te białe plastiki uszczelniające (prowadzące?), ale nigdzie nie znalazłem nowych i podobno nigdy takich nie było. Fabrycznie były takie montowane czy to pomysł "garażowy" ? Czy w Autosanach d55 były montowane takie same siłowniki co w modelu D47?

• Przez darko1987
      Witam potrzebuje takiego koła tylko gumowe do pługa obrotowego overum 20251117_152658.heic20251117_152658.heic
    • Przez Dastan
      Szukam czegoś co podawało by pellet/owies do kotła ~8m, ale musi być kilka metrów w poziomie, a pod koniec pod kątem sporym. Pomyślałem o tych żmijkach elastycznych ze spiralą, czy posiada ktoś coś takiego? Oprócz powyższego zastosowania nadaje  się to np. do załadunku resztek z płaskiego dna bina? Pod dużym kątem daje to rade? Wydajność nie musi być duża. Ewentualnie co innego zamiast elastycznego stricte do podawania pelletu? Są niby plastikowe rurki, a ale jak już ma bys spierala i motoreduktor to lepiej elastyczne.  
    • Przez marstan
      Czesc! jaki oprysiwacz polecacie? mam na oku Tomled 600l lance 12, jak uwazacie jest dobry? Moze polecacie jakis inny. Mam Fergusona 255. 
  • Dodaj nową pozycję...
v