Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Markus napisał:

Kosow Lacki 1930 netto, niepokoi mnie giełda bo od tygodnia cały czas na czerwono.

Nie można oczekiwacz ciągłych wzrostów ,musi być korekta i realizacja zysków.Osobiście czekam ze swoim rzepakiem ,a  do żniw jeszcze pół roku.Czytając raporty giełdowe wychodzi że  długoterminowy trend wzrostowy będzie pchał rzepak dalej ,ale gdzieś jest granica ,tylko gdzie???.

Opublikowano

To on ten rzepak skarmia kurami że tak płacił jak zakłady tłuszczowe

Opublikowano (edytowane)

Mam swoje dwa ,resztę  od kur , też swoich 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

@fezoi  rzepak mam na strychu i na planie na posadzce w stodole , w tym roku rozkruszka nie ma , wilgotność jak robiłem próbę to wyszła 7,2% . Do 8%  możesz spokojnie przechowywać i nie ma problemów . Robię tak już z 10 lat i jestem zadowolony , a w tym roku cena jaką udało się załapać ,chyba mówi sama za siebie.

• Like 2
Opublikowano

Troche można przechować jak ma się miejsce duże ilości w silosie ryzykowne ,wole w depozyt bez problemów

Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Dzisiaj podpisany rzepak do Best Oil za 2050zł/netto ,dostawa początek lutego. Dłużej nie czekam ,cena dobra to trzeba sprzedać.

Ile u nich na skupie jest minimalna zawartość oleju w rzepaku(41,42%)bo słyszałem że dużo obcinają z ceny za mniejszą zawartość.

Opublikowano

Kolega 2 lata do tyłu wiosną wysłał auto rzepaku (rzepak gazowany) i wróciło (rozkruszek żywy) , jeszcze raz zagazował i historia się powtórzyła , miał problem z kontraktem bo firma nie chciała mu odpuścić . Gdzie finalnie sprzedał to nie dopytywałem .

Opublikowano
14 godzin temu, miwigos napisał:

Troche można przechować jak ma się miejsce duże ilości w silosie ryzykowne ,wole w depozyt bez problemów

Czemu ryzykowne ?

Opublikowano

U góry silosu rzepak jałczeje, psuje się , szkoda nerwów to nie pszenica

Opublikowano (edytowane)

Mylisz się pod dachem silosu skrapla się wilgoć jesienią ,musiał by być drugi silos i przesypać co 3-4 miesiące ,albo co  dwa miesiące 10 ton sprzedać z silosu powyżej 100 ton

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

jak będziesz wentylował to nic nie będzie się skraplało, no chyba że wsypiesz gorący rzepak prosto z pod kombajnu i go nie przedmuchasz to wtedy tak. Ja kiedyś trzymałem grubo ponad 1,5 roku i nic się nie skraplało i nie psuło, ale był przedmuchiwany zaraz po skoszeniu, a później zimą jak były mrozy i słoneczna pogoda

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v