Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, Gargamel160 napisał:

Złoty interes tylko mięsem chandlowac. Po co bawić się w chodowle więcej zysku z cielaka niż z dużego byka. 

Obawiam się że zakłady mięsne nie polubią Ciebie 😜

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:
16 godzin temu, Gargamel160 napisał:

Złoty interes tylko mięsem chandlowac. Po co bawić się w chodowle więcej zysku z cielaka niż z dużego byka. 

Obawiam się że zakłady mięsne nie polubią Ciebie 😜

kiedyś rozmawiałem ze znajomym to na zachodzie europy  jest sporo sklepików prowadzonych przez  rolników z miesem , i w polsce coraz czesciej poszukiwany jest towar premium naród jest bogaty i coraz bardziej swiadomy . w takim sklepiku wystarczy sprzedać 2 byki na miesiąc i z 10 swiniaków z uboju gospodarczego troche drobiu  i starczy . 

Opublikowano

Ja też jestem za tym żeby takie sklepy były. Ale większość społeczeństwa patrzy na cenę i promocje w markietach i tym się zachwycają. Wszyscy sprzedają kielkase wiejską z mięsa z marketu. 

• Thanks 1
Opublikowano

Większość niby tak ale są ludzie co z kasa sie nie liczą Przykład Był u mnie gość z Wałbrzycha /500 km/po psa  ,zobaczył bydło i pyta czy nie sprzedaje mięsa bo on by czasem przyjechał se kupić Na uwage ze to daleko  odparł "To tylko pół dnia jazdy "

• Like 3
Opublikowano
43 minuty temu, jarecki napisał:

kiedyś rozmawiałem ze znajomym to na zachodzie europy  jest sporo sklepików prowadzonych przez  rolników z miesem , i w polsce coraz czesciej poszukiwany jest towar premium naród jest bogaty i coraz bardziej swiadomy . w takim sklepiku wystarczy sprzedać 2 byki na miesiąc i z 10 swiniaków z uboju gospodarczego troche drobiu  i starczy . 

Nie w tym kraju. Zanim ruszysz to musisz wydac worek kasy, ciagle jakieś kontrole i poza tym jakieś 80% ludzi z miasta nienawidzi rolników bo nam dają dopłaty, suszowe, covidowe i nie płacimy według nich żadnych podatków, krus ciagle w telewizji ze państwo dotuje, wiec trafisz w jakiś sanepidzie albo czymś podobnym takiego pojeba to zyc nie da.

a poza tym na zachodzie Europy rolników sie szanuje, w Niemczech we Francji, zobacz jak we Francji leja gnój, mleko, blokują całe miasta i policja jakoś rolników nie tłucze tak jak u nas, bo u nas chłop ma ryć w ziemi i nie robic problemow. 

• Like 2
Opublikowano

to nie jest tak żę miastowy rolnika nie szanuje bo na sam szacunek trzeba sobie zasłużyć ,a puki co rolnik  w swiadomosci miastowych uważany był za pijaczka bo i tak było , ale jest nowe pokolenie co profesjonalnie podchodzi  do rolnictwa . nawet oglądając program rolnicy podlasie to gienek z andrzejem jakoś wizerunku dobrego nie dają polskiemu rolnictwu . a nikt nie zapamieta np . tego co ma sporo krów a o andzrzeju wszyscy bedą wspominać .Co do miesa w marketach to jest spora grupa co kupi cwiartki z kurczat  po 2, 5 zł  ale rosnie grupa co kupuje kurczaka zagrodowego po 13 zł za kg w tym samym markecie być może to jeszcze nie ten czas na sklepy miesne premium . Wczoraj napisałem ile bym zarobił gdybym sprzedał mieso z cielaka  po srednich cenach ale wystarczy sprzedać taniej z miejszym zyskiem ale z zyskiem .   Ze 2-3 lata temu załuje że nie przeważyłem  ile jest miesa ze swiniaka po wytrybowaniu , bo cielaka akurat przeważyłem ostatnio dokładnie 

Opublikowano (edytowane)

cielak xx hf 59 kg typowu hf akrat wybicie jedno z gorszych bo półtusze warzyły 33 kg + podroby  .  - --- zadek  bez kosci 8,3 kg      --   zeberka 5,1 kg       karkówka z kosćią 3 kg   łopatka bez kosci 3,8 kg      schab z koscią 4,3 kg       gicz 3,6 kg  +    watroba ,płuca i ozorek  i ze 2 kg kosci 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

troche znałem lokalny rynek miesa i to nie  hodowcy trzody czy bydła go tworzyli , a mieso na rynek czy targowisko  trafiało w 100 %  z zakupu kiedyś od rolników a dziś z ubojni .a wiec czemu nie zus i podatki ? jeszcze raz napisze że chodziło mi o handel rolniczy od pola do stołu bez posredników .  o  ostatnio na czasie rynek ziemiaka na targowiskach w okolicy na 5 sprzedających ziemiaki nie ma ządnego co te ziemiaki wyprodukował tylko zwykli handlujący .

Opublikowano

W takim kiedyś ustroju przed kolorową piękną ue gdzie chyba nie istniały choroby odzwierzece,miastowi i rolnicy bez produkcji zwierząt duże zakupy robili bez pośrednio u rrolników. Cała moja mikroprodukcja trzody 30 tucznika wyjeżdżała w bagażniku klientów, część owiec także i było to normalne i chyba nikt nie umierał od tego. Żadnych kolczyków, agencji i innych papierów. Dziś wszystko jest przestępstwem. 

Opublikowano
56 minut temu, HF86 napisał:

W takim kiedyś ustroju przed kolorową piękną ue gdzie chyba nie istniały choroby odzwierzece,miastowi i rolnicy bez produkcji zwierząt duże zakupy robili bez pośrednio u rrolników. Cała moja mikroprodukcja trzody 30 tucznika wyjeżdżała w bagażniku klientów, część owiec także i było to normalne i chyba nikt nie umierał od tego. Żadnych kolczyków, agencji i innych papierów. Dziś wszystko jest przestępstwem. 

Dokładnie tak jak piszesz w większości regionów tak było i każdy był zadowolony. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v