Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam ciągnik john deere 7600 power quad zakupiłem go 5lat temu i była robiona skrzynia biegów . Zrobiłem 1500mtg i zaczęły ślizgać się polbiegi . Ciśnienia mierzone pompa na wyjściu 16bar a biegi 2-3bary. ( Polbiegi 1-2-3-4 ) rozebralem skrzynie i wszystko ładnie wyglada . Lekko przypalone tarczki te większe .Z power quad mam do czynienia pierwszy raz może ktoś pomoże ? Naświetli temat ? Gdzie szukać przyczyny spadku ciśnienia ? Może ktoś pomoże ze zdjęcia czy tarczki się nadadzą jeszcze ? 

Opublikowano

Nie pomyślałem ,skrzynia rozebrana więc ciśnień nie sprawdzisz . Wszystkie 4 ćwiartki raczej nie padną w tym sam czasie , więc to bym wykluczył .Rewers - któreś sprzęgło zawsze trzyma przy włączonej ćwiartce i jak ma przeciek to będzie tak jak u ciebie , tylko że albo na jeździe do przodu albo do tyłu ( jednoczesne uszkodzenie obu uszczelnień narazie można pominąć ) .

Opublikowano

Ciśnienia mam pomierzone wszędzie .Bede na warsztacie to wstawię rozpiskę 

Tylko ze pomiar ciśnienia na rewersie F/R napewno było identyczne jak na pompie 

Opublikowano

Stan tarczek też jest bez wpływu , podjechanie ząbki w koszu też ( bo trochę im brakuje do nominału ) . Ja bym sprawdził stan tłoków w rewersie . Oznaczenie punktów pomiarowych rewersu to F ,R .

W takim razie może jest zacięty jakiś zawór w płycie lub uszczelka między płytą a skrzynią .

Opublikowano

Moim zdaniem gdyby to uszczelniacz tłoka przepuszczał , to ciśnienie by spadło w całym układzie i byłby komunikat o niskim ciśnieniu systemowym , czego nie potwierdza wynik pomiaru ciśnienia systemowego które wykonałeś .

Opublikowano

Chodzi o te na płycie sterującej ? Niby wszystko okej  jedyne co mi się nie podoba to wałek wyjściowy z power quada co łączy ze zwykła skrzynia . Tam mam zjedzone żeby i tam uszczelniacze słabe są. 

D63AEEC3-74D5-47F6-9C25-EB372B189C42.jpeg

Opublikowano

Napęd , blokada dyfra i wom też są zasilane z tej samej pompy , tylko że u Ciebie ciśnienie systemowe jest ok . Szkoda że rozebrałeś skrzynię przed sprawdzeniem wszystkiego .

Opublikowano

Ogólnie to było mierzone i miała jechać do mechanika bo kazał mi ja wymontować . Bo niby pierścienie na koszach . Ale kupiłem ciągnik bo robota była . I teraz tak wyciagnelem i mówię a zajrzę sobie zrobie to zrobie . 

Mam jesZcze pytanie odnoście jakiego kleju do gwintów użyć hmm 

Opublikowano

Twoim zdaniem pęknięta sprwezyna w tym zaworze miała by wpływ na ciśnienie na polbiegach ? Mam jeszcze zawór od sprzęgła bodajże . Bo pod tez zawór idzie dźwigienka do sprzęgła i mam w zaworze wytarta dziurę 

Opublikowano

Przy takich uszkodzeniach , to niewiadomo gdzie ten olej z tego zaworu sprzęgła płynie co może dać różne dziwne objawy . Hydraulika w tych skrzyniach jest dość skomplikowana i nim olej zasili któreś sprzęgło to musi zadziałać sporą część zaworów .