Skocz do zawartości

Krone comprima cv150 czy mchale fusion 3?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak w tytule. Która prasoowijarke polecacie i dlaczego?  Ceny bardzo zbliżone 

Opublikowano

Nie wiem jak ciężka jest mchale do kręcenia ale ja mam walcową new hollanda i 140 koni jęczy i stęka przy niej  zgniot 70% i 12 czy 13 noży  nie pamiętam ile jest wszystkich ale robię na połowie bo na wszystkich to nie dałem rady dobijać beli tak mi dusiło ciągnik. Na wiosnę będzie chip na 170 koni.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pierun napisał:

Jeśli masz ciągnik te 140km lub więcej to przy McHale, ta Krone się chowa pod ziemie pod względem wydajności i zbicia 

Stało komorowa mchale lepiej zbije niz zmienna komora w krone? 

@Pawel29 dawno kupiłeś tego new Hollanda? Dużo cię wyszła? Jak ja oceniasz?

Opublikowano

NH w tym roku zrobiła u mnie drugi sezon i kosztowała 220 netto. Powiem tak krone jak szła dobrze i nic jej nie odwalało to nawet nie da się nh do nie porównać ale ze względu na to że miałem używkę i to dość dobitą to myślę że parę lat życia mi zabrała. Na nh złego słowa nie mogę powiedzieć bo jest nowa i wszystko chodzi jak trzeba tylko że 140 koni to jest za mało a tak to ustawiam wszystko w automacie i nawet na prasę nie patrzę tylko na komputer od niej i ogień do przodu. A co do mchale stało komorowej to się nie wypowiem bo nią nie robiłem i nie wiem czy mocno zbija wiem ze krone jak robiłem i jedną bele chciałm sprawdzić ile się da zrobić to przy średnicy 1,55m nie dałem rady z nią jechać na turze  zetorem forterrą 10641.  A jeszcze co do zgniotu w mchale, u siebie w new hollandzie żebym miał więcej mocy do dyspozycji i mógł bym ustawić większy zgniot to myślę że wyszły by podobne bele jak w MH. 

Tak jak już wcześniej pisałem z pośród tych dwóch co wybierasz ja wybrał bym MH ze względu na prostszą konstrukcję bo te prasy niebędą wiecznie nowe i bez awaryjne a wydaje mi się że krone będzie trudniejsza w naprawach a już na pewno droższa ale to jest już temat na inne opowiadanie jakie agromix ma marże na częściach. Jak mi wałem w przekładni w tej krone zaśpiewali 2700 netto jedyna sztuka dostępna w Europie we Francji a ja sam obdzwoniłem pół Polski i trochę europy i ten sam wałek z francji został mi przywieziony przez jednego z dilerów przekładni comer w polsce za 680 brutto. 

Opublikowano

Narazie temat prasoowijarek jest otwarty. Claasa odrzuciłem że względu na zbyt skomplikowana budowa , masa czujników itd. kuhn jest strasznie drogi. W granicach 320 netto. Massey (lely) też trzeba koło 300 dać. Krone i mchale jest w granicach 275-280 netto i narazie tylko te dwie marki biorę pod uwagę. To nie dużo wyszedl ten new Holland. Mógłbyś napisać jakie masz w nim wyposażenie? W case są odpowiedniki NH czy to całkiem inne konstrukcje?

Opublikowano

Jak ja ją kupywałem to na stronie case były odpowiedniki ale dealerzy już nie potrafili nic powiedzieć o cenach i dostępności. Wyposażenie to napiszę jutro jak znajdę papiery i spiszę bo ja mam słabą pamięć do takich rzeczy i szybko mi wylatuje z głowy.

Opublikowano

@Pawel29Ten NH to konstrukcja Orkela? Podobno to były strasznie ciężkie prasy, bo zamiast łożysk na walcach miały jakieś tuleje ślizgowe smarowane centralnie olejem - porawda to?

Opublikowano

Tak panewki zamiast łożysk smarowane centralnie smarem nie olejem. Według dilera to te rozwiązanie ma niby być lepsze z tego względu że niby te panewki mają być wieczne jeżeli oczywiście bedzie do nich smar dochodził a jak będzie w praktyce to zobaczymy. 

Nie mam porównania z innymi walcowymi prasami tylko z krone zmienno komorowa to ta nh napewno wymaga więcej mocy niż krone. 

Opublikowano

Prasoowijarka już tak lekko by nie poszła bo owijarka się napędzana z hydrauliki i strasznie dusi ciągnik. Zresztą trzeba samemu spraktykowac pracę z maszyną ze swoją hydraulika i bez. Nawet w rozrzutniku to widać. Jak trzeba napędzić tylko wom to może chodzić dużo mniejszy traktor a jak napęd taśmy idzie z ciągnika to robi się duży problem

Opublikowano

No z tych dwóch to polecam McHale. Fajna konstrukcja.

Ciekawą propozycją prasoowijarki jest też nowa konstrukcja Pottingera. Ale byś musiał dołożyć do budżetu.

Opublikowano

Też się kiedyś zastanawiałem nad producentem  prasy i MC Hale była na pierwszym miejscu ,ale jednak wybrałem krone .Choćby z tego względu ,że nadal produkują je Niemcy ( jeśli mam dobre info), a Mc Hala przenieśli na Węgry i nie wiadomo czy przy okazji jakość nie spadła.To tylko moje obawy były,możliwe ,że bezpodstawne.

Jeśli chodzi o Krone to chodzi ona bardzo lekko. Nawet belarusem 952 kręciłem.Co prawda wydajność słabsza i dobicie ale jednak cały sezon robiłem takim zestawem.Następnie pracował przy niej stary deutz dx 6.10 i już było dużo lepiej. Teraz myślę o mocniejszym koniu do niej.Jak do tej pory żadnych awarii .Zrobione 6500 bel w dwa sezony i miesiąc (przyszła po żniwach,więc robotę zrobiła stara pasowa NH).

Opublikowano
2 godziny temu, zacx18 napisał:

Myślałeś nad John Deere C441R ? Uważam że wcale nie ustępuje Mchale , John Deere ma bardzo dobre prasy szczególnie walcowe

Użytkujesz taka? 

Pottinger zbyt skomplikowana i za droga. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, rocknrollnik1 napisał:

Też się kiedyś zastanawiałem nad producentem  prasy i MC Hale była na pierwszym miejscu ,ale jednak wybrałem krone .Choćby z tego względu ,że nadal produkują je Niemcy ( jeśli mam dobre info), a Mc Hala przenieśli na Węgry i nie wiadomo czy przy okazji jakość nie spadła.To tylko moje obawy były,możliwe ,że bezpodstawne.

Prasy zmiennokomorowe i prasoowijarki są robione w Irlandii

Pottinger tylko wydaje się skomplikowany ale obsługa belki nożowej i jakość cięcia na najwyższym poziomie. No z ceną się zgadzam

Edytowane przez edi89
Opublikowano
ramzes10 napisał:

2 godziny temu, zacx18 napisał:

Myślałeś nad John Deere C441R ? Uważam że wcale nie ustępuje Mchale , John Deere ma bardzo dobre prasy szczególnie walcowe

Użytkujesz taka? 

Pottinger zbyt skomplikowana i za droga. 

Użytkuję tylko że sporo starszy model John Deere 678 chodzi bez zarzutu te nowe zdają się być jeszcze bardziej solidniejsze