Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam interesuje mnie hodowla kóz burskich około 100 matek (na początek). Wyglądało by to tak: Mam 10ha ogrodzonej łąki wokół domu więc od Marca do Grudnia chodziły by po łące.

Pierwsze wykocenia były by w Marcu żeby młode wyszły na trawę przez 4 miesiące do wagi 30-35kg czyli do momentu sprzedania, później odpoczynek i zasuszenie (miesiąc) następnie stanówka przez 2 tygodnie, mamy połowę Września w styczniu wykot później wykot w Wrześniu i tak w kółko. Czyli przez pierwszy rok 1 wykot a następne już 2. 

Cena 10zł/kg czyli z jednego młodego 300zł a od matki 600zł bo licze 2 młode (w pierwszym roku) A w drugim 1200zł bo 2 mioty. A więc w 1 roku hodowli przychód (nie licząc jedzenia ani nic) 60tys zł a w kolejnych 120tys złotych i Dotacja 60zł do sztuki to 6tys zł to mało ale na paliwo by było.

Kozy tydzień przed wykotem i kozy z młodymi będą dostawały śrutę a tak to cały dzień chodzenia po łące im starczy na spokojnie. Tylko teraz ile koza zje przez te 4 miesiące (Od Grudnia do Marca) liczę że 10 balotów KISZONKI starczy na spokojnie dla kozy z młodymi, Czyli +/- 1000 balotów rocznie trzeba robić choć myśle że takich 10 balotów i to kiszonki a nie siana to na 4 miesiące starczy dla 5 kóz.

Co wy na ten temat myślicie czy wogóle na 10ha utrzyma się 100kóz z młodymi? Za każdą odpowiedź dziękuję. 

Edytowane przez LuxorPL
  • Like 1
Opublikowano

Kozy to i na sianie utrzymasz - nie ma potrzeby kiszonki robić bo to większe koszta. Doczytaj gdzieś ile kg pożywienia potrzebuje jedna koza na dobę i znając średnią wagę beli siana/sianokiszonki  będziesz miał ogólny pogląd ile sztuk bel potrzebujesz - dodaj jakieś 5-10% na odpad z tego  bo zawsze się zepsuje trochę albo w obornik pójdzie.

Opublikowano
37 minut temu, AndrzejRo napisał:

A czy rozważałeś jeszcze hodowlę baranów tej rasy

Owiec Burskich?

40 minut temu, Partyzant85 napisał:

Kozy to i na sianie utrzymasz - nie ma potrzeby kiszonki robić bo to większe koszta. Doczytaj gdzieś ile kg pożywienia potrzebuje jedna koza na dobę i znając średnią wagę beli siana/sianokiszonki  będziesz miał ogólny pogląd ile sztuk bel potrzebujesz - dodaj jakieś 5-10% na odpad z tego  bo zawsze się zepsuje trochę albo w obornik pójdzie.

No wiem bo sam utrzymuje teraz na sianie i jakos słabo nie wyglądają, a kiszonka dlatego że lepszy przyrost.

Opublikowano

Pomysł niezły lecz mam parę wątpliwych pytań: gdzie kupisz stado 100 rasowych kóz a jak kupisz to za ilę, dodaj do utrzymania jeszcze capa ( 1 na ok 15-20 kóz) wymiana co 4 sezony ( podzielone stado na np 4 pomniejszych stad, bądź jedno stado ale częstsza  wymiana. wyliczeniach liczyłeś sztuki pozostawione na remont stada. Cena pewna, są jeszcze inne skupy bo jak niedajboże by padł to co z tym zrobisz. masz tylko 10 ha czy jeszcze coś ziemi. Tak wedłóg  mnie kozy to raczej na pastwisku do listopada i od maja ( kiedyś czytałem, że świeża trawa jest dla nich toksyczna. Do diety bym dożucił troche odpadów produkcji warzywniczej np marchew itp

Cytat

że

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.12.2020 o 17:07, Rublow napisał:

Pomysł niezły lecz mam parę wątpliwych pytań: gdzie kupisz stado 100 rasowych kóz a jak kupisz to za ilę, dodaj do utrzymania jeszcze capa ( 1 na ok 15-20 kóz) wymiana co 4 sezony ( podzielone stado na np 4 pomniejszych stad, bądź jedno stado ale częstsza  wymiana. wyliczeniach liczyłeś sztuki pozostawione na remont stada. Cena pewna, są jeszcze inne skupy bo jak niedajboże by padł to co z tym zrobisz. masz tylko 10 ha czy jeszcze coś ziemi. Tak wedłóg  mnie kozy to raczej na pastwisku do listopada i od maja ( kiedyś czytałem, że świeża trawa jest dla nich toksyczna. Do diety bym dożucił troche odpadów produkcji warzywniczej np marchew itp

że

kupie z hodowli tu 50sztuk tu 20 tu 30. cena pewnie 70tys zł. No capy tak ale to 5 kozłów w porównaniu do 100 kóż to nic. Ziemi jest 200ha.

Edytowane przez LuxorPL