Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zamiar zakupu ciągnika o mocy około 90-120km. Mam ofertę na steyra kompakta HILO 95km za 171tys netto. Obawiam się trochę tego silnika 3.4. Ma ktoś może taki ciągnik lub podobny z tym silnikiem i mógłby coś wiecej o nim powiedzieć? Po głowie chodzi mi tez John deere 5090m za 200netto. Ten byłby już z silnikiem 4.5. Warto dołożyć te 30tys? Lub może coś innego ciekawego w podobnych pieniądzach się znajdzie? 

Opublikowano

Silnik 3.4 dość udana konstrukcja jako główny może być za mały. Da też case o mocy 120 koni z silnikiem 4.5l chyba vestrum. Myślę że warto dołożyć te kilka tys. Ciągnik kupujesz na kilka lat więc lepiej być zadowolonym z zakupu niż się męczyć w polu. 

Opublikowano

@cinek1808

Vestrum ma silnik 4.5 (taki jak mam w obecnym jxu, z którego jestem bardzo zadowolony) jednak vestrum jest na skrzyni CVX co za tym idzie cena wychodzi taka albo i większa jak za maxxuma 125 na zwykłej skrzyni. Raczej wolałbym trzymać się tego budżetu powiedzmy 200netto, ponieważ zakup będzie bez żadnego dofinansowania 

Opublikowano

Z tym ze steyr jest bardziej awaryjny od nh to się raczej nie zgodzę. Jest to przecież to samo co case i nh z tym ze  w steyrze jest minimalnie lepsza jakość wykonania w porównaniu do takiego case np.

Opublikowano

Te mniejsze steyry tak jak np Nh T5 i odpowiedniki case są wykonywane w tej samej fabryce więc mówienie że ten czy ten bardziej awaryjny to kwestia jak kto użytkuje i też szczęścia. 

Wpisałeś przedział do 120 Km i myślę że taki większy ciągnik będzie mniej awaryjny niż te ok 90 KM. Jeżeli  te 115-120 km nie jest za dużo to bym się rozgadał za czymś takim.

Opublikowano

Traktor będzie pracował na około 45ha, głównie przy pługu 4x40, talerzówce 3.2m, rozrzutniku 8t i paszowozie 8m3. Zakup będzie za gotówkę wiec pod uwagę biorę raczej nowy w przedziale 90-100km lub coś używanego około 120km. 

Opublikowano

Bierz ponad 100 koni najlepiej 120 i więcej. 90 koni za mało do takiego areału. Ja bym się nie zamykał tylko na te dwie marki. Teraz zima jest , masz więcej czasu pojeździj po delarach może dostaniesz ciekawą propozycją w rozsądnych pieniądzach. 

Opublikowano

Mam właśnie dobra ofertę ale na kompakta 95. Sam wolałbym tez coś koło 120km ale ciężko coś ciekawego w tych pieniądzach, ewentualnie używany. A nowy to jednak nowy

Opublikowano

Dlaczego bez PROW? 

W tych pieniądzach nie kupisz nic nowego. Te silniki 3.5 litra to jest za mało do pługa 4x40. Będziesz musiał trzymać obroty 2000. 

Ile zakładasz że będziesz tym ciągnikiem robił 300 godzin?

Szukaj używki. Tylko zapłać jakiemuś mechanikowi żeby przejrzał ci ten sprzęt, Niekiedy sprzedawcy dają gwarancje 1 rok na głowne podzespoły. W moim rejonie ludzie na taki areał to mają ludzie nh t5 albo t6 albo odpowiedniki. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v