Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam z czego pasuje termostat do Ursus 1614 słyszałem że z BMW E30 ale niewiem z jakiego silnika dokładnie bo posiadm BMW E34 2.5 tds i czy z takiego BMW nadał by się termostat czy musze kupić orginalny 

Opublikowano

Grosze kosztują termostaty czy wyroby termostatopodobne?

Zetor 70011316, 89005904, 78005006 w swoim pudełku sprzedaje prawdopodobnie termostat Wahler 4030.78. podobno pasuje do UR II 8211-16245 więc może i do 16 podejdzie

Z kolei "MERA-PNEFAL" Zakład Elementów Automatyki Przemysłowej w Białymstoku produkuje termostaty: Ursus C-385 (silnik /eng. 6 cyl.) 1222, 1224: MERA TV-36 89005904 Ursus C-385 (silnik /eng. 4 cyl.) 912, 914, 932, 934, 1012, 1014, 1042, 1044: MERA Tv-37 80005902 obydwa z temp. otwarcia 77 stopni. W swoim katalogu do Zetorów UR II 8011, 8045, 12011, 12 podają termostat MERA Tv-93 z temp. otwarcia 83 stopnie.

Opublikowano

Nie ma potrzeby kombinować z jakąś rzeźbą i wsadzaniem termostatów z innych silników. Mera, Ursus to naprawdę dobre jakościowo termostaty i śmiało można je zakładać. Jak ktoś chce coś zagranicznego to poszukać gdzieś termostatu Behr, swego czasu miały fajną konstrukcję, ponieważ zamiast dziurki odpowietrzającej miały taki ząbek wycięty, który sprawiał, że jak był syf w układzie to nie zatykało się odpowietrzenie.

Wahler już od dawna (mniej więcej od 2008) miał wśród swoich pracowników sabotażystów :P jeśli nawet do jednego z najbardziej popularnych silników ich termostat, pomimo, że był dedykowany to nie pasował, ponieważ był za mały.

W pudełkach Zetor są teraz termostaty Motorad.

Druga sprawa mamy XXI wiek i tylko KMGY potrafi zrobić taki czujnik temperatury, który pokazuję prawdę, reszta to totalny chłam.

Opublikowano
9 godzin temu, adikpl1 napisał:

Grosze kosztują termostaty czy wyroby termostatopodobne?

Kupując nawet najdroższy to i tak sa to groszowe sprawy moim zdaniem. Jak kogoś nie stać na termostat to lepiej niech sprzeda traktor i idzie na etat

Opublikowano

Z tego co słyszałem to te termostaty orginalne to jakieś badziewie ale niewiem czy to prawda bo mam świeżo wyremontowany śilnik więc chce założyć coś porządnego czyli te orginalne ursusa można śmiało zakładać?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tomaszmab
      Witam wszystkich, kupiłem ciągnik rok temu . Poprzedni właściciel oszukał mnie i nie powiedział że ciągnik ma pęknięty tylny most przy okienku na napęd . Pęknięcie na dole , most pospawany , zaszpachlowany , sączy się olej bardzo powoli. Zbiłem szpachle jak szukałem wycieku to trafiłem na to. Wcześniej myślałem że to na łączeniu między skrzynia a mostem że  gdzieś uszczelka się podwinęła przy zakładaniu itp. A tu takie kwiatki wyszły . Ciągnik z turem. Tak ukrył wadę że wogle tego nie było widać , zaszpachlowane luks . W chłodne dni jak teraz to praktycznie nic nie leci . Co można z tym zrobić ? Wymianiac most ? Czy zakleić , zasmarować dwuskładnikiem i liczyć że nie będzie pękało dalej? Pęknięcie na 15 cm .. 

• Przez rolnikgospodarny95
      Mam stara deskę rozdzielcza i chcę założyć gnizdo zapalniczki w jakim miejscu usytuować żeby nie zawadzała?
    • Przez Adam20000
      Dzień dobry 
      Planuję pomalować swojego ursusa 1201.Jaką polecacie farbę na blachy kolor żółty. Chciałbym aby malowanie pasowało jak najbardziej do oryginału. Ursus  jest z roku 1981.
    • Przez derxyyy
      1.Dzień dorby mam pytanie zna ktoś na internecie lub wie jakie siedzenie polecić do 1000zł do ursusa 914 mogą być linki? 2. Oraz mam pytanie podesłał by ktoś na je zamocować jak zrobić całe mocowanie lub gdzie można także kupić z góry za odpowiedzi będę wdzięczny. 3. Wie ktoś gdzie można kupić Płyte/Podstawę siedzenia do ursusa 914 z pasującym siedzeniem ?
    • Przez Godzio
      Witam mam Jechałem sobie na pole i wracając zaczął slizgac mi na żółwiu przy startowaniu więc podciaglem tasme i tak robiłem aż skończyła mi sie tasma bo akurat były żniwa i po żniwach zmieniłem mikropompke i tasme nowa i znów ten sam problem tylko dzis zauważyłem że dodatkowo przy żółwiu nie chodzi mi przedni napęd za zajacu zalacz mi przedni napęd i nie slizga sie zajac Wiem przeważnie jest na odwrót że slizga na zajacu i nie pracuje przedni napęd a tu jest na odwrót na żółwiu slizga i przedni naped nie chodzi co może byc nie tak?
  • Dodaj nową pozycję...
v