Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam.

jak w temacie. czy ktos sieje po pszenicy jeczmieniu lucerne w czystym siewie jako nawoz? jak sie sprawdza ta roslina na dobrej ziemi bogatej w skladniki. lepiej ztalerzowac przed zima czy mozna zostawic na wiosne? jakie macie spostrzezenia. za wszelkie informacje bede wdzieczny

Opublikowano (edytowane)

Ehhh... 

• na glebach słabszych - seradelę, facelię żyto i łubin zółty,
  • na glebach średnich - słonecznik, łubin wąskolistny, peluszkę, gorczycę białą, rzodkiew oleistą i wykę ozimą,
  • na glebach żyznych - rzepak i rzepik ozimy, bobik oraz wykę jadalną.
  • facelia – 10 – 15kg
  • żyto – 180 – 200 kg
  • rzodkiew oleista – 25 – 30 kg
  • łubiny – 140 – 160 kg
  • seradela – 50 – 60 kg
  • bobik – 200 – 250 kg
  • groch siewny pastewny – 140 – 160 kg
  • gorczyca biała – 15 – 20 kg 
  • słonecznik – 25 – 30 kg
  •  
  • Oprócz tego, rośliny poplonowe można siać w mieszankach:

• gorczyca biała 10 kg + facelia 5 kg
  • groch siewny 130/150 kg + słonecznik 12/15 kg
  • seradela 30 kg + facelia 5 kg

Może być? A czekaj trzeba brać pod uwagę co chcesz później uprawiać aby nie powielać chorób. A po owsie rzepaku nie siej. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak na nawóz to lepiej posiac gorczycę, do tego nie żałować azotu, ewentualnie jakiś nawóz PK i w korzystnych warunkach może 1,5 metra urosnąć. Lucerna strasznie drogo wychodzi za kg, a ładny plon daje dopiero w drugim roku, jak się ukorzeni.

@tess Czemu po owsie nie siac rzepaku?

Opublikowano
19 godzin temu, tess napisał:

Ehhh... 

• na glebach słabszych - seradelę, facelię żyto i łubin zółty,
  • na glebach średnich - słonecznik, łubin wąskolistny, peluszkę, gorczycę białą, rzodkiew oleistą i wykę ozimą,
  • na glebach żyznych - rzepak i rzepik ozimy, bobik oraz wykę jadalną.
  • facelia – 10 – 15kg
  • żyto – 180 – 200 kg
  • rzodkiew oleista – 25 – 30 kg
  • łubiny – 140 – 160 kg
  • seradela – 50 – 60 kg
  • bobik – 200 – 250 kg
  • groch siewny pastewny – 140 – 160 kg
  • gorczyca biała – 15 – 20 kg 
  • słonecznik – 25 – 30 kg
  •  
  • Oprócz tego, rośliny poplonowe można siać w mieszankach:

• gorczyca biała 10 kg + facelia 5 kg
  • groch siewny 130/150 kg + słonecznik 12/15 kg
  • seradela 30 kg + facelia 5 kg

Może być? A czekaj trzeba brać pod uwagę co chcesz później uprawiać aby nie powielać chorób. A po owsie rzepaku nie siej. 

moze byc. czytaj ze zrozumieniem... pytalem tylko i wylacvznie o lucerne.

zastanawialem sie nad lucerna w czystym siewie z powodu bardzo glebokiego korzenienia -5m/ skoro sie tak gleboko korzeni to skladniki min z glebokich warstw ciagnie a i mysle ze pewnie tez gleboko potrafi rozluznic glebe. dziekuje za wszelkie komentarze. wnioskuje ze nie warto siac w czystym bo jak jeden kolega pisal - oplacalnosc tego zabiegu moze trwac za dlugo. a i jak koledzy piszecie sa lepsze i mniej problemowe poplony. temat do zamkniecia. dzieki

Opublikowano

"Kolega" temat już zamknął, ale może odpowiem 

Rzepaku ozimego nie powinno uprawiać się po owsie ze względu na późny zbiór i nadmierne obniżenie naturalnej zasobności gleby. 

Pozdrawiam i więcej luzu Panowie. 

Opublikowano

Przedplonami najgorszymi dla rzepaku są pszenica jara i owies. Zboża szczególnie na glebach słabszych w porównaniu z motylkowatymi, jako przedplon mogą być przyczyną niższego plonu nasion o 8-25%. 
W zależności od tego, jakie rośliny poprzedzały uprawę rzepaku, można spodziewać się ich następczego wpływu.