Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy 60ml na 100kg na 2 tony potrzeba 1,2l

widzisz jak dobrze umię liczyć wczoraj czytałem wieczorem i ładnie naliczyłem litrów dzięki za poprawną podpowieć

witam siedzę w internecie i szukam zaprawiarki znalazłem coś takiego jest na internecie za 1600zł dzwoniłem i powiedział ze jest na pompkę 12v i idzie 80l cieczy na 1ha jak macie chwilkę czasu to zobaczcie na alegro jest tylko jedna z żółtym zbiornikirm a moze ktoś taką ma i urzywa czy to coś warta niemam pojęćia jak dodaje się strony na forum jak wy dodajecie ze wystarczy kliknąć w stronę i sama się otwiera

Opublikowano

przed drutowcem nie bo nie ma takiego gatunku ale już przed larwami nazwijmy to "drutowców" już tak, wystarczy zapoznać się z etykieta stosowania :P

papier wszystko przyjmie

Prestige działa na druciaka tylko do końca miękkiej skórki. Za to nie ma nic lepszego na stonkę

ale najlepszy efekt to tylko po pyrinex-ie albo dursbanie.

Opublikowano

przed drutowcem nie bo nie ma takiego gatunku ale już przed larwami nazwijmy to "drutowców" już tak, wystarczy zapoznać się z etykieta stosowania :P

Kolego jak chcesz się czepiać pierdół to poczytaj może sam etykietę:

"PRESTIGE FORTE 370 FS jest zaprawą owadobójczą i grzybobójczą w formie płynnego

koncentratu do zaprawiania bulw ziemniaka, o działaniu kontaktowym i żołądkowym

przeznaczoną do zaprawiania sadzeniaków ziemniaka w celu zabezpieczenia przed stonką

ziemniaczaną, drutowcami, pędrakami, mszycami oraz rizoktoniozą.

W roślinie działa systemicznie.

Zaprawę stosować tylko przy użyciu profesjonalnego sprzętu do zaprawiania i sadzenia bulw

ziemniaka."

W praktyce sprawa wygląda tak, że jak na metrze kwadratowym znajdziesz 8 drutowców to możesz stosować Prestige chyba tylko po to aby poprawić sobie samopoczucie. Stary Prestige miał sporo więcej imidachloprydu a i tak nie radził sobie z robalami a po Forte to drutowce tylko czkawkę mają. Ten preparat jest dobry na stonkę ale nie chroni przed nią w całym okresie wegetacji.

Opublikowano (edytowane)

Nikt chyba nie oczekuje, że zaprawa będzie działa przez cały okres wegetacji jak mnie pamięć nie myli to jest to okres ok 120 dni więc jak na zaprawy to i tak całkiem sporo

Tylko ani jeden ani drugi nie jest zarejestrowany w uprawie ziemniaka

papier wszystko przyjmie

Prestige działa na druciaka tylko do końca miękkiej skórki. Za to nie ma nic lepszego na stonkę

ale najlepszy efekt to tylko po pyrinex-ie albo dursbanie.

Edytowane przez newagro
Opublikowano

Nikt chyba nie oczekuje, że zaprawa będzie działa przez cały okres wegetacji jak mnie pamięć nie myli to jest to okres ok 120 dni więc jak na zaprawy to i tak całkiem sporo

Tylko ani jeden ani drugi nie jest zarejestrowany w uprawie ziemniaka

pyrinex ma rejestrację a przynajmniej miał w zeszłym roku. 2 czy 3 lata była przerwa w rejestracji.

Po za tym w ziemniaku tego nie stosujesz tylko na polu co w ewidencji równie dobrze możesz nazwać ugorem ponieważ ziemniaka sadzisz tam parę dni później

Opublikowano

pisałem Ci pod innym tematem jak i na PW z tym że pw masz zawalone i nie mogę Ci wysłać. Potrzebuję odrobinę Dursbana i Prestige. Pawelec, zostałeś chyba moją ostatnią deską ratunku ;)

Opublikowano

Prestige zamówiony ale jest teraz problem z zaprawiarką. Wcześniej sadzilismy czeską sadzarką to jedna osoba sypała ziemniaki a druga pryskała opryskiwaczem a w tym roku kupilismy sadzarke 4 rzedowa i tu jest problem bo wszystkie sadzonki (30 ton) bedzię w big bagach 1100 kg i teraz zastanawiamy się jak najprosciej zrobic zaprawiarke ? Ma ktoś z was zrobioną zaprawiarke na takiej lub dwurzędowej kubełkowej ? Chodzi mi o zaprawiarke robioną we własnym zakresie.

Opublikowano

A czy można zaprawiać Prestige-m przeterminowanym? Bo chcę w tym roku zaprawiać a nie wyrobię całej butelki i pewnie zostanie.

Opublikowano

Minor kup że se litre tego Prestige i bedziesz miał na drugi rok.

Wiem że kupa kasy ale może warto jak masz ziemniaki w ugorze.

Ja nigdy tego nie stosowałem bo bardzo drogie toto.

A ze sadzę 30 ar ziemniaków to za mało by bawić sie w to.

Opublikowano

no a ja sadze 10arów. i właśnie dlatego że tak mało to muszę o to dbać. Więc szukam kogoś kto ma i dursban i prestige do odsprzedania dość pilnie bo chce już wczesne sadzić a brak środków mnie wstrzymuje

Opublikowano

dajze spokój .Nie kombinuj.10ar to szkoda twego czasu i fatygi.Kup sobie na jesień i lepiej na tym wyjdziesz.

W tym roku ziemniaki będą tanie to kupisz sobie za pare groszy 1000kg i Ci starczy na zimę.

Opublikowano

@minor15 Olej ten Prestige strumieniem parabolicznym bo na drutowce i tak Ci nie pomoże. Dursban czy Pyrinex sprzedają w litrówkach więc akurat na Twoje 10 arów a zaprawisz mankozebem.

Opublikowano

ale co do drutowców to stosuje dursban. I co kupie litr i to w nawet w 2 lata nie zużyje a środek pójdzie się jeba..... a po prestigu zero chorób, zero stonki. Sadze na działce ziemniaki co roku i nie mam zamiaru z tego rezygnować choćby dla pasji. Wieć dlatego szukam kogoś kto odsprzeda odrobinę prestige i dursbanu ;)