Skocz do zawartości

Bdo sprawozdanie za 2019 roku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Koledzy do jutra trzeba zrobić sprawozdanie BDO do Marszałka Województwa. Za 2019 nie mam żadnych kwitów tylko pełny garaż opakowań. W 2018 raz w roku robili zbiórkę a teraz muszę w końcu wynająć busa i to wywieźć 200km do sprzedawcy. Pytanie tylko co na ta chwile wpisać w to sprawozdanie, że wytworzyłem 150kg odpadow w postaci opakowań po SOR czy wpisać zero bo kwitów brak? 

Opublikowano

Witam, i jak złożyłeś to sprawozdanie? Ja mam obsuwe i dopiero dzisiaj coś tam poklikałem nawet nie wiem czy dobrze, większośc odpadów dałem na 0 tylko folie które oddałem jakiś czas temu wpisałem...

Opublikowano

Niby żeby im się zgadzało ile wytworzyłeś według sprawozdnania i skoro nie oddałeś to masz to nadal u siebie i zewidencjonowane..., Ale chyba jak produkuje się mało odpadów to chyba tej ewidencji nie musowo robić, wystarczają karty przekazania odpadu. Ja miałem w tym roku jakoś w lipcu oddane na karte 280 kg plastiku to wpisałem w sprawozadaniu za 2019 że powstało własnie tyle odpadu- że niby oddałem teraz to co powstało w tamtym roku ale czy oni to wgl sprawdzają i czy nie wyjdą im z tego ułamki to nie wiem...  Opakowań po sor nie pisałem bo sklep do którego odwoziłem drukował mi tylko kartke z potwierdzeniem i pieczątką nawet bez kodów, teraz musze do nich jechać na kogo mam wystawiać te karte przekazania zanim przypałęta się jakiś pan pod krawatem i zacznie dociekać czemu odpady nie poszły przez system... Gorzej bo nie wiem czy w sklepie wgl ogarniają ten system.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez przemoK92
      Szukam takiego koła kompletnego otwór na piastę 10 cm nigdzie nie mogę znaleźć 

• Przez matt55
      Przeszukuję Internety, a że przepisy lubią się zmieniać i w Internecie są różne wersje, to wolę się upewnić.
      Czy będąc rolnikiem: (ubezpieczenie w KRUS, ponad 1 ha przeliczeniowego, rejestracja jako producent rolny, opłacam podatek rolny, działy specjalnej produkcji rolnej mnie nie obowiązują) muszę gdzieś prowadzić rejestr dochodu?
      Planuję sprzedaż roślin wyprodukowanych u siebie na gospodarstwie.
      Wiem, że muszę zgłosić w PIORiN, dawać paszporty itd. Chodzi mi stricke jak to wygląda jeśli chodzi o podatek.
      Nikt nie przyczepi się jak będę sprzedawał online i będę miał przelewy na konto?
      Tak samo sytuacja wygląda jak sprzedam zborze? Też nie ma z tego podatku? Jest jakiś limit?
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
    • Przez Mateooo952
      Witam, jestem rolnikiem opłacającym KRUS, w moim gospodarstwie sadowniczym zatrudniłem 1 pracownika na umowę zlecenie w ZUS. Czy nie stracę możliwości pozostania w KRUS i przeniosą mnie do ZUS ? Czy składki na ubezpieczenia będę musiał odprowadzać zarówno jako pracodawca jak i za pracownika ? Jakie to są w przybliżeniu koszty ? 
      Pozdrawiam 
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
  • Dodaj nową pozycję...
v