Skocz do zawartości

Mały dystrybutor paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam małą pompę paliwa która ciągnie paliwo z mauzera ale jest strasznie słabo wydajna gdyż jest cienki wąż.  Myślałem o zakupie małego dystrybutora paliwa coś takiego jak w linkach na dole, co o tym sądzicie posiada ktoś taki dystrybutorek czy lepiej większą pompę kupić z pistoletem?  Opłaca się to kupić wgl czy też słaba wydajnośc będzie ?

https://allegro.pl/oferta/pompa-do-paliwa-oleju-cpn-230v-2200w-dystrybutor-9476282544

IMG_20201006_144953.jpg

Opublikowano

Nie jest słaba wydajność, miałem takie coś kiedyś, ale szukaj raczej samozasysającej, bo to zalewanie jak zassie powietrza tą małą dziurką, to makabra.

Opublikowano
55 minut temu, Sean napisał:

Nie jest słaba wydajność, miałem takie coś kiedyś, ale szukaj raczej samozasysającej, bo to zalewanie jak zassie powietrza tą małą dziurką, to makabra.

ja tam nigdy nie mam z tym problemu, ale mam cienki wąż jak widać na zdjęciu i takiego jelonka trochę tankuję do tego mam kranik a nie pistolet

Opublikowano

mam coś takiego , przepompowalo z 10 tys litrów , trochę to badziew ,trzeba było węże wymienic oba , uszczelniać wszystkie złaczki , do tego teraz na koniec zaczęło gdzieś kapac ze środka licznika , zapewne do uszczelnienia ale już nie rozbierałem . Wydajność niezła , te 40-50 litrów na minutę to dawało

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, seba836 napisał:

ja tam nigdy nie mam z tym problemu, ale mam cienki wąż jak widać na zdjęciu i takiego jelonka trochę tankuję do tego mam kranik a nie pistolet

bo za duże przełożenie i dlatego słaba wydajność , zrób 1 do1 to będzie dużo lepiej

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Uziu92 napisał:

mam coś takiego , przepompowalo z 10 tys litrów , trochę to badziew ,trzeba było węże wymienic oba , uszczelniać wszystkie złaczki , do tego teraz na koniec zaczęło gdzieś kapac ze środka licznika , zapewne do uszczelnienia ale już nie rozbierałem . Wydajność niezła , te 40-50 litrów na minutę to dawało

To się zgadza, miałem identycznie, ale wywaliłem licznik i pompa pracuje do dzisiaj, tylko teraz nie używam bo mam zbiornik.

Opublikowano
9 godzin temu, seba836 napisał:

Witam posiadam małą pompę paliwa która ciągnie paliwo z mauzera ale jest strasznie słabo wydajna gdyż jest cienki wąż.  Myślałem o zakupie małego dystrybutora paliwa coś takiego jak w linkach na dole, co o tym sądzicie posiada ktoś taki dystrybutorek czy lepiej większą pompę kupić z pistoletem?  Opłaca się to kupić wgl czy też słaba wydajnośc będzie ?

https://allegro.pl/oferta/pompa-do-paliwa-oleju-cpn-230v-2200w-dystrybutor-9476282544

IMG_20201006_144953.jpg

Jeśli to co masz zasysa ci samoczynnie to zostaw tą pompę tylko zrób obroty przynajmniej 1do 1 albo i nawet większe kółko na silniku 

Mam taką z linku , wydajność to nawet nie mała ale to taki badziew no i w opisie było że samozasysajaca ale to nie prawda 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

z tą przekładnią 1do jednego to przesada bo zaszybkie obroty nie mogą być ,ale napewno należy je zwiekszyć jak pasek na szajbie silnika nie bedzie sie tak zagłebiał a chodził bardziej po wieszchu to już sporo pomoże 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 godziny temu, Marecki2922 napisał:

Jeśli to co masz zasysa ci samoczynnie to zostaw tą pompę tylko zrób obroty przynajmniej 1do 1 albo i nawet większe kółko na silniku 

Mam taką z linku , wydajność to nawet nie mała ale to taki badziew no i w opisie było że samozasysajaca ale to nie prawda 

Chyba tak zrobię bo widzę że te małe dystrybutorki to badziew

Opublikowano

Ja mam pompę oleju od C 385. Użytkuje ja od 20 lat wydajność bez zmian około 60l/min. Przełożenie 1:1 Ale nie pamiętam  jakie  obroty. Przydał by się zawór przelewowy i pistolet tyle że nie wiem jaki ten zawór, może pomożecie co założyć?

Opublikowano
Dnia 7.10.2020 o 16:17, jaco512 napisał:

To pompa od c330, spokojnie może kręcić się do 1500obr. zmień przełożenie i wydajność się poprawi.

na zimę zrobię przełożenie 1 do 1 i będzie chyba git

Dnia 7.10.2020 o 13:35, slawek74 napisał:

może pora zakupić zbiornik 🤔 oczywiście dwupłaszczowy

po co mi zbiornik?

Opublikowano

Ogólnie  przepis jest chory. Muszę za każdym razem jechać po paliwo na stację  a najbliższa 15 km. Jadąc każdym ciągnikiem to dziennie 3x 30km  daje 90 km. Średnio 4 godziny dziennie można stracić na samą jazdę. Nie każdy ma 4 koła do zainwestowania w taki zbiornik który nie wpłynie w mniejszym gospodarstwie na przyspieszenie prac.