Skocz do zawartości

Wyrejestrowanie ciagnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, ogarek napisał:

Idefikacja jest na podstawie pesel 

Nawet PESEL nie musi być. Wydrukowałem jakąś pierwszą umowę z neta i pojechałem kupić ciągnik. Jakoś nie przyszło mi do głowy zapisać PESEL bo takowego nie było na gotowcu.  W rejestracji nie było problemu bo wystarczy seria numer dowodu.

Opublikowano

No tak ale to już moja broszka a nie tego gościa co od niego kupiłem ciagnik

Opublikowano (edytowane)

To jakieś dziwne u nas nie przyjmują umów bez numeru pesel bo te dane są obowiązkowe, przy wymianie dowodu seria i numer się zmienia a numer pesel jest jeden i to on jest najważniejszy a dodatkowo jeszcze właśnie seria i numer dowodu

@akooo to jakie dane masz wpisane w umowie ? masz swój i jego pesel czy inne dane 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

No właśnie AKOOO spisałeś pesel przy umowie? bo chyba nie skoro teraz się boisz. Na jego umowie/egzemplarzu swój...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Zaraz będę wiedział bo mnie nie ma w domu. Nr dowodu jest na pewno

Opublikowano

Pesel jest wymagany .Kiedyś z 15 lat temu może więcej kupiłem przyczepe  i normalnie umowa napisana Pesel nr dowodu adresy. A w US pani do mnie że nie ma imion rodziców wpisanych moich i sprzedajacego .Takie cyrki były .

Opublikowano

No może i tak. Może i sam nr dowodu jest. Ale jak chciałem zarejestrować papaja to było wszystko ok i nie chcieli peselu sprzedajacego

Opublikowano

Pisałem wyżej że nie musi. Choć jak się zapytasz to powiedzą że musi. 

Mając nr dowodu mają pełny wgląd w twoje dane osobowe

Opublikowano

Taki urzędas który przyjmuje umowę bez numeru pesel jeśli zajdą jakieś okoliczności powinien ponosić za to odpowiedzialność że taką umowę przyjął... No i sprzedający jak i kupujący powinni być świadomi jak spisują taką umowę, aby potem ani jeden czy drugi nie miał jakichś problemów że występują braki bo jak w jednym miejscu nie jest przykładowo potrzebny nie znaczy że w innym tak samo będzie :) 

Opublikowano (edytowane)

A co w dzisiejszych czasach za problem zdobyć czyjś numer pesel ? Myślisz że jak komuś nie podasz to go nie zdobędzie jak będzie chciał.

Wystarczy że wie że jesteś właścicielem jakiejś działki po tej działce znajduje księgę wieczystą wnosząc opłatę 30 zł i ma wgląd do księgi i ma pesel właściciela działki B| i to wszystko bez odchodzenia od komputera :P Sprawdzone bo sam tak sprawdzałem właściciela działki i były numery pesel właściciela czy współwłaścicieli :P 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
Roki212 napisał:

Jak dla mnie skoro jest już na Ciebie to wszystko jest ok bo zmienił właściciela i zostały wprowadzone zmiany i czy on to teraz zgłosi czy nie raczej nie powinno nic zmienić bo niby co jak już jest przerejestrowany :) 

Nic mu nie podawaj dostał wszystkie dane na umowie 

Zmienily sie te przepisy i od lutego 2020 musisz w ciagu 30dni zglosic zakup lub zbycie, musisz poinformowac wydzial komunikacji nie musisz przerejestrowac ale zglosic musisz teraz wszystko, bo inaczej grozi kara grzywny. narazie ustawa covidowa wydluzyla ten termin do 180dni ale tak to wyglada

musi byc PESEL na umowie nr. dowodu osobistego nie musi byc

'do autora' sprzedajacy powinien miec swoj egzemplaz umowy i na tej podstawie powinien zglosic zbycie pojazdu

Opublikowano

Zgadza się o tej ustawie wiem bo sam sprzedawałem i zgłaszałem zbycie w WK jak i ubezpieczyciela tyle że w tym wypadku nowy właściciel już ciągnik przerejestrował na siebie zanim poprzedni to zgłosił więc sądzę że nie powinni się uczepić tego zgłoszenia choć mogę się oczywiście mylić :) inna sprawa jak by nowy właściciel uchylał się od przerejestrowania przed dłuższy czas a poprzedni tego nie zgłosił to by mogli wyciągnąć konsekwencje. Ale wiadomo lepiej zgłosić i po sprawie u siebie jak zgłosiłem to kilka dni po zgłoszeniu jak sprawdzałem z ciekawości to już w historii pojazdu widnieje wpis zbycie pojazdu

Opublikowano (edytowane)

nr dowodu się zmienia i  dane adresowe i nawet nazwisko można zmienić ..... Sam mam już drugi dowód.... A pesel jest ten sam i teraz idefikacja w urzędach jest po pesel.... Skarbówka też identyfikuje po pesel i nie nadają już NIP-u wszystkim jak kiedyś. 

1 godzinę temu, akooo napisał:

No może i tak. Może i sam nr dowodu jest. Ale jak chciałem zarejestrować papaja to było wszystko ok i nie chcieli peselu sprzedajacego

Mogło tak być ze u Ciebie to przeszło w twoim wydziale komunikacji a u niego wymagają inaczej bo co powiat to inna polityka 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Nie będziesz bo do 2020 można było kupić i nie rejestrować i tak sobie jeździć znudziło sie sprzedać komu innemu z kolejną umową. Bywały przypadki że jak ktoś chciał zarejestrować na siebie to mógł mieć nawet z 10 poprzednich umów k/s na różne osoby, liczyła się tylko ciągłość umów i dat w nich wpisanych 

• Thanks 1
Opublikowano
Roki212 napisał:

Nie będziesz bo do 2020 można było kupić i nie rejestrować i tak sobie jeździć znudziło sie sprzedać komu innemu z kolejną umową. Bywały przypadki że jak ktoś chciał zarejestrować na siebie to mógł mieć nawet z 10 poprzednich umów k/s na różne osoby, liczyła się tylko ciągłość umów i dat w nich wpisanych 

teraz krajowy można tylko zgłosić,nie trzeba rejestrować, sprowadzony niby trzeba,ale widzę po handlarzach,że długi czas auta stoją na sprowadzonych blachach