Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.03.2021 o 20:11, Matus9108 napisał:

Witam 

Potrzebuje informacji jak ustawić kombajn do zbioru pszenicy trawy .

Górne sito żaluzjowe a dolne otworowe 

Może ktoś ma jakiś dobry sposób na ustawienie .

Pozdrawiam

Tabela ustawień z instrukcji poniżej:

posiada ktoś elektronika który jest w stanie naprawić unicontrol?

A781B735-FFC0-481B-A222-00ADF3473415.jpeg

Edytowane przez Łukasz5566
Opublikowano
Dnia 10.07.2021 o 20:18, Łukasz5566 napisał:

Mam takiego. Robił już dwa unicontrole. 

• Like 1
Opublikowano

Witam 

Mam pewien problem z moim kombajnem może to dziwne ale 

Przy koszeniu jak się jedzie zaczyna coś jak by drgać stukać tak jakby młocarnia wibracji dostawała myślałem że się może cep poluzował albo coś takiego 

Ale np jak drgania się pojawiają jak wezmę wsteczny to wszystko ucicha 

Myślałem o hydro ale też odpada bo normalnie jedzie 

Czy ktoś miał podobny problem 

Myślałem też o gardzieli że jak się heder opuści i ślizga się po ziemi może gdzieś ta gardziel się poluzowała czy coś takiego 

Dnia 10.07.2021 o 20:18, Łukasz5566 napisał:

Dzięki 

Te ustawienia mam bo też mam taką książkę Bardziej mi chodziło żeby ktoś wytłumaczył jak sam ustawia ma jakiś sposób na ustawienie nie książkowe 

Ale dzięki za pomoc 

Opublikowano
10 godzin temu, Matus9108 napisał:

Witam 

Mam pewien problem z moim kombajnem może to dziwne ale 

Przy koszeniu jak się jedzie zaczyna coś jak by drgać stukać tak jakby młocarnia wibracji dostawała myślałem że się może cep poluzował albo coś takiego 

Ale np jak drgania się pojawiają jak wezmę wsteczny to wszystko ucicha 

Myślałem o hydro ale też odpada bo normalnie jedzie 

Czy ktoś miał podobny problem 

Myślałem też o gardzieli że jak się heder opuści i ślizga się po ziemi może gdzieś ta gardziel się poluzowała czy coś takiego 

Dzięki 

Te ustawienia mam bo też mam taką książkę Bardziej mi chodziło żeby ktoś wytłumaczył jak sam ustawia ma jakiś sposób na ustawienie nie książkowe 

Ale dzięki za pomoc 

Ja ustawiam według książki a następnie po przejechaniu jakieś 10-20 metrów wychodzę i sprawdzam co mam za sobą w ściernisku, na tylnej belce i co leci do zbiornika. Robię korekty i jadę dalej. :)

Opublikowano
2 godziny temu, ftl napisał:

Ja ustawiam według książki a następnie po przejechaniu jakieś 10-20 metrów wychodzę i sprawdzam co mam za sobą w ściernisku, na tylnej belce i co leci do zbiornika. Robię korekty i jadę dalej. :)

A jakie masz sita Bo górne mam żaluzjowe dolne otworowe fi 6 wiatry i górne sito zmniejszone na max niby jest ok tylko czasami mi się słoma przedostaje do zbiornika 

Z jaką prędkością trawę jidisz ?

Opublikowano

Sita żaluzjowe. Prędkość zależna od Zboża. To że słoma leci to są różne powody. Jednym z nich może być sytuacja gdzie zmniejszasz obroty silnika np przy uwrociach, przy wysypywaniu Zboża itp. To że w hederze nie ma Zboża to nie znaczy że w środku kombajnu go nie ma. A końcowe sito masz otwarte czy podniesione? Kierownice wiatru masz dobrze ustawione? 

Opublikowano
1 godzinę temu, ftl napisał:

Sita żaluzjowe. Prędkość zależna od Zboża. To że słoma leci to są różne powody. Jednym z nich może być sytuacja gdzie zmniejszasz obroty silnika np przy uwrociach, przy wysypywaniu Zboża itp. To że w hederze nie ma Zboża to nie znaczy że w środku kombajnu go nie ma. A końcowe sito masz otwarte czy podniesione? Kierownice wiatru masz dobrze ustawione? 

Końcowe też mam zamknięte 

A kierownice wiatru to ta górna jest zamknięta a dolna nav1 chyba 

Wiesz tylko my teraz rozmawiamy o omlocie trawy 

Opublikowano
3 godziny temu, Matus9108 napisał:

Końcowe też mam zamknięte 

A kierownice wiatru to ta górna jest zamknięta a dolna nav1 chyba 

Wiesz tylko my teraz rozmawiamy o omlocie trawy 

Aj.. To się nie zrozumieliśmy :). Trawy nie kosiłem. Jedynie z motylkowych takie jak koniczyna, facelia i strączkowe łubin. 

Opublikowano
15 godzin temu, ftl napisał:

Aj.. To się nie zrozumieliśmy :). Trawy nie kosiłem. Jedynie z motylkowych takie jak koniczyna, facelia i strączkowe łubin. 

Ale rada też się przyda 

Jeszcze mam takie pytanko 

Czy to jest normalne czy mam coś źle ustawione bo czasami mi podajnik kłosowy zwalnia i uni piszczy no czasami to nawet i go zabije nawet i w pszenicy 

Czym to jest spowodowane ustawienie sit wiatru itp 

Czy prędkość ?

Przepraszam poprawka 

To jest elewator ziarnowy drugiego czyszczenia 

I on właśnie mi czasami zwalnia i uni piszczy nawet i w pszenicy 

A o trawie to już nie wspomnę bo nawet i go czasami zabije 

Opublikowano

Sprawdź napięcie łańcuchów w elewatorze i ten napędowy również. Zerknij też czy ślimak poprzeczny nie blokuję w jakiś sposób, może on nie nadąża podawać ziarna. 

Opublikowano
23 minuty temu, ftl napisał:

Sprawdź napięcie łańcuchów w elewatorze i ten napędowy również. Zerknij też czy ślimak poprzeczny nie blokuję w jakiś sposób, może on nie nadąża podawać ziarna. 

Ok sprawdzę 

Pozdr

Opublikowano

Dzień dobry. Poszukuję schematu instalacji elektrycznej Massey Ferguson MF 27. Spalił mi się przekaźnik 16 A sterowania siłownikiem elektrycznym podajnika pochyłego i kosy.  Nie potrafię nigdzie znaleźć takiego przekaźnika. Może ktoś pomóc?

DSC_1293.JPG

Opublikowano

Witam, spada mi pas napędu sieczkarni, nie wiem co jest przyczyną nie ma tam napinacza, pas napina się w momencie rozłożenia sieczkarni, czy może być przyczyną za szybka jazda lub nie dostojała słoma?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.07.2021 o 14:38, Mhal napisał:

Nie potrafię nigdzie znaleźć takiego przekaźnika. Może ktoś pomóc?

Sam zrobiłem taki przekaźnik. Wewnątrz znajduje się bocznik do pomiaru prądu. Dlatego powtórzenie takiego przekaźnika nie jest łatwe. Ale koszt nowego jest bardzo wysoki. Ale jestem na Ukrainie. Jeśli masz znajomych na Ukrainie, mogę pomóc.

IMG_20210805_193925.jpg

Edytowane przez Vasyl_B
Opublikowano
4 godziny temu, Vasyl_B napisał:

To est relay D44900868 D45080024.

Sam zrobiłem taki przekaźnik. Wewnątrz znajduje się bocznik do pomiaru prądu. Dlatego powtórzenie takiego przekaźnika nie jest łatwe. Ale koszt nowego jest bardzo wysoki. Ale jestem na Ukrainie. Jeśli masz znajomych na Ukrainie, mogę pomóc.

IMG_20210805_193925.jpg

Witam Vasyl_b . Czy nie jesteś w stanie wysłać schemat tego przekaźnika jak go zrobiłeś

Opublikowano

Czy ktoś miał problem z zbiornikiem oleju hydraulicznego? Mam taki problem ze leci z zbiornika wszystkie uszczelki wymienione leci nad filtrem stan oleju mały. Mam podejrzenie że się pieni dlatego wylatuje tuż nad filtrem, miał ktoś może z tym problem? 

Opublikowano
Dnia 19.02.2017 o 21:49, kamilc017 napisał:

Jak ktoś chce coś z instrukcji obsługi to niech piszę mam całą po polsku do MF 29XP

Jeśli jeszcze aktualne to ja poproszę, co prawda chodzi o droningborga d7200 ale to chyba prawie to samo 

ireneusz.sacewicz@wp.pl

z góry dziękuje