Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chcialbym sie dowiedziec cos na temat tego kombajnu

jak sie sprawuje , awaryjnosc , wydajnosc . ale prosze o opinie wlascicieli

bo trafia mi sie taki do kupna wraz z polem od goscia ktory gosp likwiduje

Opublikowano

A coś ty taki niecierpliwy.

Ten portal nie jest firmą od ekspresowych darmowych porad na wszystkie tematy.

Tu czasami zagłądają rolnicy i piszą coś, gdy mają na to czas.

Opublikowano

Kombajn o bardzo dużej wydajności jak na lata w których został wyprodukowany.

Wg nomenklatury Claasa wydajność 10,5 tony ziarna na godzinę

Jeśli chodzi o części eksploatacyjne bagnety, nożę,łożyska, pasy itp. łatwo dostępne ale ceny napewno większe niż bizon.

Jeśli chodi o wieksze części w przypadku naprawy to już trudniej może być na szrotach nie ma ich za dużo.

Ja użytkuje Class Dominator 85 i mimo nazwy to wg tego co widziałem kombajny dość znacznie się różnią.

Dla mnie naszczęście do 80-85 dużo łatwiej coś znależć.

Sprawdz co możesz silnik, hydrostat bo często w nich był, stan młocarni. Jeśli w dobrym stanie i cenie to bym brał.

Jeśli nie będzie się rwał to będziesz zadowolony.

Opublikowano

ten claas jest za 35 tys + 5 tys stol do rzepaku i 2 kosy boczne 5,1M

jest to kombajn z wioski obok i u nas kosi na wiosce b duzo na uslugach z tego co ludzie mowia jest bezawaryjny ogladalem go i wszystko wyglada b dobrze ma 3tys mth

a kombajnista tak niim szybko jezdzi ze to szok jest kolega swoja 108 z hederem 4 M nie ma najmmniejszych szans przy nim pszenice kosi 2 hs na godzine obrabia ok 20 ha dziennie

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem jak ten Dominator 105 może szybciej kosić od Dominatora 108. Ludzie to są kombajny każdy o innej wydajności.

pszenice kosi 2 hs na godzine obrabia ok 20 ha dziennie

Dzień i noc nie kosi załóżmy że

zaczyna 9.00 (bardzo wcześnie zboże z rosą)

kończy 1.00 (dosyć późno, z pewnością o tej porze to już rosa wyszła tak że nie idzie mu koszenie)

To młóci 16 godzin

20:16=1,25ha/godz

Czy to jest możliwe że zrobi 2 ha na godzine??????????

Gdzie tu jest logika???????

EDIT: Poprawa błędu matematycznego :D

Edytowane przez Aru
Opublikowano

kolego od 9:00 do godziny 1:00 jest 16 godzin ;) taki mały błąd matematyczny ;)

więc

20 ha/ 16 godz = 1,25 ha/godz

ale wątpię żeby ktoś tak długo kosił

i też nie wydaje mi się żeby 105 miała lepszą wydajność od 108. chyba że ten ze 105 nie ogląda się do tyłu i nie obchodzi go ile wyleci ;)

Opublikowano (edytowane)

ja kupilem tego claasa zobaczymy jak bedzie kosil ale widdzialem go w akcji i zapierdziela jak skurczybyk i nie gubi nawet tak duzo , standartowo

a wydajnosc mnaprawde ma duzo i kombajnista tak wczuty w ten kombajn jest ze wszystko ma w malym paluszku

Edytowane przez Lukaszjarm
Opublikowano

no i spoko. czekamy do żniw aż przetestujesz i coś więcej napiszesz :) życzę udanej pracy.

ja planuje kupić 106 albo 108 (zobaczymy ile będzie kasy) tylko wcześniej muszę sprzedać swojego mercatora

Opublikowano

mam do kupienia 105 heder 5m,sieczkarnia,kabina za 18000 i nie wiem co o tym kombajnie sądzic.Może ktoś kto taki ma napisze jak on się sprawuje,bo do tej pory to o 105 na forum nic praktycznie z informacji niema .

Opublikowano (edytowane)

ten claas jest za 35 tys + 5 tys stol do rzepaku i 2 kosy boczne 5,1M

jest to kombajn z wioski obok i u nas kosi na wiosce b duzo na uslugach z tego co ludzie mowia jest bezawaryjny ogladalem go i wszystko wyglada b dobrze ma 3tys mth

a kombajnista tak niim szybko jezdzi ze to szok jest kolega swoja 108 z hederem 4 M nie ma najmmniejszych szans przy nim pszenice kosi 2 hs na godzine obrabia ok 20 ha dziennie

no wlasnie kombajnista zalezy duzo od niego 105 jest wiekszy od 96 (ktorego mam) i tez dziennie okolo 20 ha jade wiec kierowca 108 nie wie co ten kombajn potrafi moze przesiadl sie z bizona i dla niego 12 15 dziennie to duzo :D

a i powiem ci ze jak wynajmiesz kombajniste to nie dawaj mu lepszej maszyny bo ci ja rozwali jemu to wisi i dbac nie bedzie ;p daj mu bizona niech stoi i kosi a ty wes sobie claasa wrzuc 2 pol przyspieszacza nawet troche wieej i buta ;D stac nie musisz wygodnie itp. :)

Edytowane przez kravter
Opublikowano

tego za 36tyś w wiśniewie nie polecam świeżo sprowadzony, ale stan pozostawia wiele do zyczenia, z zewnatrz jak na foto widać nie jest żle ale środek masakra duże wkładu trzeba w niego włożyć pasy łożyska

Opublikowano (edytowane)

witam wszystkich , mam dominatora 105 , wymieniłem łożyska na młocarni na nowe i oryginalne i po uruchomieniu kombajnu jakies 30 minut obudowy łożysk wraz z wałem sa gorące ,az parzą , kilka razy było to rozbierane i składane ponownie i wciąż taki sasm jest efekt , może wie ktos co z tym zrobic ?sa wymienione na nowe oryginalne łożyska , z lewej strony idzie łożysko wachliwe dwurzędowe kulkowe 1210KTVC C-3 FAG a z prawej strony łożysko wachliwe baryłkowe

20210 KTC3 FAG, sa to oryginalne łożyska z numerami katalogowymi z luzem c3 , w serwisach takie montują

Edytowane przez audia3
Opublikowano

Dokręcając łożyska nie spowodowałeś naprężeń pomiędzy nimi na wale? Jaka kolejność skręcania była?

Jaki rodzaj uszczelnień łożysk zastosowałeś?

A teraz głupie pytanie smarowałeś? :)

Sam wał bez założonego pasa obraca się lekko

Naprawdę dziwne bo tam nie ma co ocierać, no chyba że uszczelniacze ciasne i nienasmarowane.