Skocz do zawartości

Co wybrać: Mc Hale 5400c vs Krone Fortima f1250mc vs Kubota bv 5160

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam forumowiczów stoje właśnie przed wyborem prasy rolującej, prasuje rocznie ok 500 balotów sianokiszonki i 500 słomy wszystko pod krowy mleczne, prasy są w podobnej półce cenowej, nie wiem na którą się zdecydować walce, łańcuch czy pasy. Prasa będzie pracować z ciągnikiem 130 km. Prosiłbym o jakąś rade z waszej strony
Opublikowano
Taka ilość to byś i sipma zrobił ale ja bym postawił na krone lub Michale.
Opublikowano

Ja bym wybrał walcówkę Mc hale jak sporo sianokiszonki robisz. ja mam krone comprima f 155 to zgniot słaby ma. Prosta prasa nic się nie dzieje 2tys belek w sezonie robię 4 lata bez awarii ale to nie to. 

Opublikowano

jakaś welgerke z nie wyjebanym adapterem do siatki , pracuje na rp 320 prasa walcowa, nie zniszczalna łyka wszystko co idzie ciągnik 75km daje sobie z nia rade. normalne co się dzieje to łożyska na walcach,wystarczy w zimie stanać kupić 40 łożysk, wymienić wszystkie i spokój.

Opublikowano (edytowane)

Mc hale 5400 lepsze niż fortima f1250. Kubota nie znam. A jak chcesz brać krone to fałkę kilka tysięcy dołożyć lepiej i masz zmiennokomorówkę v1500 wtedy masz rególację od 80cm do 150cm wielkość belek a tak tylko 125 będziesz klepał. Lepszy zgniot bo fałka nie robi takich miękich środków jak stałokomorówka. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Tak zgadza się ale nie tak jak fortima f125. Stałokomorówka robi duży miękki środek ja w swojej comprimie f155 jak w sianokiszonce polecę szybko to nawet jak na 100% zgniot ustawie to chwytakiem belę zgniotę jak śliwkę. Trzeba powolutku chodzić by środek zagęścić. A f155 a f125 to prawie to samo tylko ta pierwsza ma możliwość robienia większych belek. A fortima na łańcuchu comprima na pasie lepszy model. Ogólnie zgniot daje dużo do życzenia w stało i pół w krone vkach dużo lepszy u mnie w okolicy napaśli nas tymi krone półzmiennokomorowymi i z kim się nie zgadam to na zgniot narzeka. Oczywiście jak chcę to na kamień zbije belkę ale trochę trzeba przy tym zachodu. 

Opublikowano

Mam obecnie walcówke deutza rb 3.20 oc i sianokiszonke jak i słome zbija konkretnie, rdzeń taki że palca nie wciśniesz, no ale wiadomo że w sianokiszonce trzeba nie za szybko i od boku do boku wtedy baloty są bajka. Kumpel kiedyś mi robił sianokiszonke new holandem br6090 i zdawały mi sie jeszcze lepiej zbite jak po mojej.

Opublikowano

A teraz pytanie zasadnicze czy masz paszowóz? Jeśli rozdajesz ręcznie to walcówka a jeśli walcówka to tylko mchale.  Dobra rada bierz jak największe koła w mojej lely miałem szerokie ale niskie  to na wilgotnych łąkach była masakra, wymieniłem na większe to dosłownie jeździ po wodzie. 

Opublikowano

PRNH1 Mam paszowóz ale ręcznie też rozdaje, gdzieś właśnie czytałem że po pasówce ręczne rozdawanie balota to mordęga,a z tymi kołami to masz racje

Opublikowano
Dnia 22.08.2020 o 21:39, slonio napisał:

PRNH1 Mam paszowóz ale ręcznie też rozdaje, gdzieś właśnie czytałem że po pasówce ręczne rozdawanie balota to mordęga,a z tymi kołami to masz racje

To to prawie moim zdaniem g***o prawda, mam pasowke i się elegancko kiszonkę rozwija, a właściwie balot sam się rozpada.

Opublikowano
Dnia 22.08.2020 o 20:03, slonio napisał:

Mam obecnie walcówke deutza rb 3.20 oc i sianokiszonke jak i słome zbija konkretnie, rdzeń taki że palca nie wciśniesz, no ale wiadomo że w sianokiszonce trzeba nie za szybko i od boku do boku wtedy baloty są bajka. Kumpel kiedyś mi robił sianokiszonke new holandem br6090 i zdawały mi sie jeszcze lepiej zbite jak po mojej.

A czy coś jeszcze możesz powiedzieć o tej prasie głównie zgniot w sianokiszonce i awaryjność tych pras