Skocz do zawartości

Studia rolnicze - czy warto iść na skróty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, 

Jestem 24 letnim absolwentem studiów finansowych bez żadnej praktyki w rolnictwie (nie licząc wakacji w rodzinnym gospodarstwie). Od dwóch lat myślę o przebranżowieniu się na rolnictwo. Po zapoznaniu się ze stanem prawnym chciałbym zapytać praktyków o radę:

Czy warto skończyć "na szybko" podyplomowe studia roczne które uprawnią mnie do kupna działki rolnej i dalej samemu już starać się zdobywać wiedzę, praktykę i finansowanie? Czy jednak warto by zacząć od 0 i pójść zaocznie na licencjackie studia rolnicze? Jestem w stanie poświęcić lata pracy na przebranżowienie i nie spieszy mi się, ale z drugiej strony nie jestem przekonany czy siedzenie 4 lata w książkach da mi więcej niż zatrudnienie się gdzieś w gospodarstwie by zdobywać wiedzę na żywo. 

P. S. Nie posiadam ziemii ani gospodarstwa. Jestem w stanie przygotować budżet około 40 tys złotych na kupno ziemii, na pozostałe wydatki mogę tylko liczyć na dotacje. 

Dziękuję za uwagę

Edytowane przez Robert96
Literówka w tytule
Opublikowano

Za 40 tys chcesz rozkręcić gospodarstwo? Nawet za milion za wiele nie kupisz. To są majątki wypracowane przez pokolenia, albo powstałe za pieniądze z zagranicy. U mnie w okolicy wszystkie najwieksze gospodarstwa bez wyjątku powstały bo ktoś z rodziny, czasem ojciec, albo dziadek pracował za granicą. Niektóre gospodarstwa, jak skończyło się zasilanie kroplówka z zagranicy zatrzymały sie w rozwoju, sprzęt i budynki podupadły... 

Opublikowano (edytowane)

Na studiach rzeczywiście niczego nie uczą. Ty masz pojęcie o cenach w branży rolniczej? Za 40 tyś to hektar 5klasy pod lasem może kupisz. Następny zapaleniec, poczytaj tematy o założeniu gospodarstwa od zera. Może Ci przejdzie. 

Edytowane przez Gość
Pomyłka
Opublikowano

Co wy gadacie? przecież chłopak jest "absolwentem studiów finansowych" to raczej się zna na finansach🙃 40tys budżet konkret. Ale na dobrą sprawę jak ten 1ha zrobi pod szkłem to może coś z tego wyjdzie tylko gdzie kaska na takie inwestycje? a no tak z dotacji które zostaną przyznane na 1ha😂

Opublikowano (edytowane)

Jesli chodzi o studia to warto i nie warto. Warto, pod warunkiem że spełnionych będzie kilka warunków. Jakość studiów, aby nie był to stracony czas, tylko czas konstruktywny w którym uczysz się, poznajesz te wszystkie rzeczy które zostaną wykorzystane w przyszłosci na rynku pracy. Poza tym nie bez znaczenia jest również cała lista przywilejów studenckich. Nie chcę w to wchodzić, ale trochę tego jest. To wszystko przechyla szalę w kierunku studiowania.

https://www.konto-studenckie.pl/porownanie-kont-studenckich.php

Obecnie jest wiele dobrych kont studenckich. 

Edytowane przez Juanm

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez szybkirychu12
      Witam, niedługo kończę swoje studia, ale niezwiązane z rolnictwem. Potrzebuję jednak wykształcenia rolniczego, żeby dotacje dostać i ogólnie móc ewentualnie prowadzić małe gospodarstwo w przyszłości gdyby ojciec mi je przepisał. Myślałem zatem o studiach podyplomowych. Czy ktoś z was może robił taką podyplomówkę związana z rolnictwem, która daje kwalifikacje rolniczą. Czy są też jakieś studia z zajęciami online bo zależało by mi na tym. Jestem z okolic Poznania i na na tym info by mi najbardziej zależało, ale chętnie wysłucham wszystkich.
    • Przez MaciusN95
      Witam, tata planuje przepisać mi gospodarstwo, aby wziąć młodego rolnika mam wykształcenie wyższe magister ale nie rolniczy wyczytałem, że jest kurs online na WSKZ i chciałbym poznać opinię czy ktoś robił taką podyplomówkę i jak ocenia i czy dostał później dotację młodego rolnika. I czy w młodym rolniku może być tak, że dostało sie 1 część wypłaty a drugiej nie bo nie zrealizowało się biznesplanu to czy trzeba z tej pierwszej oddać jakąś część ? Z góry dziękuję
    • Przez JakubPolakowskiKarol
      Szanowni Państwo,
      Dzień dobry!
      Nazywam się Jakub Polakowski-Karol, jestem studentem 5. roku studiów magisterskich na Uniwersytecie w Maastricht (Holandia). W ramach mojej pracy dyplomowej prowadzę badanie dotyczące codziennej pracy rolników i podejścia do nowoczesnych technologii w gospodarstwie (np. smart farming, zbieranie danych, aplikacje, cyfrowe usługi itd.).
      Szukam rolników, którzy byliby skłonni odpowiedzieć na krótką ankietę (ok. 15 minut). Pytania dotyczą m.in.:
      Codziennych obowiązków i sposobów zarządzania gospodarstwem,
      Używania (lub nieużywania) technologii cyfrowych,
      Potrzeb, barier i oczekiwań wobec nowych rozwiązań.
      👉 Link do ankiety (Google Forms):
      https://docs.google.com/forms/d/1b1KxIBvH1quhMdDg7LsJBM9bi0QBgplPbi8CS8eb1KI/
      📩 Jeśli ktoś woli wypełnić pytania w pliku Word (offline) – z przyjemnością wyślę go mailem.
      📞 Jeśli macie pytania lub chcielibyście się upewnić, z kim rozmawiacie – jestem dostępny również telefonicznie: 507 027 066
      📧 E-mail: k.polakowski-karol@student.maastrichtuniversity.nl
    • Przez PawFarm
      Witam, przychodzę z dylematem. Oraz wiem, że podjęcia ostatecznej decyzji mam jeszcze rok, ale wolę się pomału tym tematem zainteresować. Otóż rok temu zostałem laureatem OWiUR z produkcji roślinnej i zastanawiam się co robić dalej, czy iść studiować, czy iść na studia zaoczne i gdzieś pracować. Dodatkowo dodam że, myślę pójść w kierunku doradztwa rolniczego.
    • Przez Magda31
      Cześć wszystkim,
      zwracam się z prośbą o wypełnienie ankiety, która pomoże mi w pisaniu mojej pracy inżynierskiej na temat oceny efektów wdrożenia technicznego wyposażenia w gospodarstwach mlecznych.
      Ankieta zawiera 19 pytań i jest anonimowa. 
      Link do ankiety:
      https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPa2Qi8VuNnd1QbGHIlFk2jB8onhGUCSnLLUxCijWbGHLVag/viewform?usp=sf_link
      Dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.
  • Dodaj nową pozycję...
v