Skocz do zawartości

Wiara, a praktyki religijne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TGwierdzisz: "Bogowie wykluczający się wzajemnie"----->otóż to walka o tron/dominacje jak w każdym środowisku;

"nikt nie udpwodnił istnienia zjawisk nadnaturalnych"----->ponieważ ich inteligencja nie pojmuje naj- czy wyższej inteligencji i tłumaczą sobie jak umieją. A to nie jest nadnaturalne. Rozejrzyj się dookoła wszystko masz jak na dłoni.

Opublikowano

Toc ponoć Bóg jest tylko jeden.... No teraz to się pogubiłem.... kto tu ma racie ?... I mi to wygląda na jedna wielka scieme więc pozostanę chyba raczej  przy  teorii ewolucji bo nauka to jasno opisuje i udowadnia że człowiek pochodzi od malpy 

Opublikowano

Jest Jeden oczywiście, ale są i inne byty gorsze/lepsze. Prymitywne religie zwą to panteonem.

Opublikowano
27 minut temu, Ywa napisał:

Jest Jeden oczywiście, ale są i inne byty gorsze/lepsze. Prymitywne religie zwą to panteonem.

Coś mi tu nie jest spójny ten przekaz.... Które to prymitywne ? I która to ta lepsza? 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie religia= prymitywny twór. Wszystkie to ludzki wytwór, każda stworzyła własną mitologie kulturową, aby trzymać w owym systemie społeczność w ryzach/krótko za mordę. A jak to inaczej zrobić? Analogicznie państwo. Wspierają się. Jest to tylko narzędzie. Ludziom z tym dobrze na ogół, jak ktoś nad nimi czuwa, kieruje. Niektórzy potrzebują bata z braku inwencji...czując pozorne bezpieczeństwo w ten sposób. I jest to dobre dla tych ludzi. Sama lubię czasem posłuchać mądrych przekazów w przypowieściach i kazań czy wdać się nawet w pogaduchy z księdzem, są na to otwarci.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Żal mi takich ludzi jak Ty

11 godzin temu, Ywa napisał:

Sean każdy ma coś innego zapisane w życiorysie/misje. Wiara czyni cuda/moc ludzkiej podświadomości.

Ja poszczę od 20 lat za...piątek świątek nie jem zwierząt. Z ciekawości przebadałabym się nawet.

O to tak krucho z kasą u Ciebie?

Opublikowano

Widzę, że strach Cię obleciał Staszek. Skończyłam moje przemyślenia. Kropka.

Opublikowano

To były przemyślenia czy wyraz pychy uważasz się za kogoś lepszego bo żyjesz inaczej niż inni?

Opublikowano

Staszek! Jaki jad? Przeciętnie/ spokojnie. Na pewno nie tak dobrze jak Ogarek 👌

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Ywa napisał:

Ogólnie religia= prymitywny twór. Wszystkie to ludzki wytwór, każda stworzyła własną mitologie kulturową, aby trzymać w owym systemie społeczność w ryzach/krótko za mordę. A jak to inaczej zrobić? Analogicznie państwo. Wspierają się. Jest to tylko narzędzie. Ludziom z tym dobrze na ogół, jak ktoś nad nimi czuwa, kieruje. Niektórzy potrzebują bata z braku inwencji...czując pozorne bezpieczeństwo w ten sposób. I jest to dobre dla tych ludzi. Sama lubię czasem posłuchać mądrych przekazów w przypowieściach i kazań czy wdać się nawet w pogaduchy z księdzem, są na to otwarci.

i tu się zgadzam w 100 procentach ...

no mnie nie mogą opanować i mną kierować  :D

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Za to UE doskonale to robi i każdy temu ulega no ale oni za to płacą 🤪

Opublikowano

Po twoim zachowaniu to widać że ty od małpy pochodzisz na bank... 😜

Opublikowano

De facto człowiek nie pochodzi od małpy lecz ma z nią wspólnego przodka , tak przynajmniej twierdzi teoria ewolucji . Piszę to bo niektórzy są przewrażliwieni na tym punkcie .

Opublikowano (edytowane)

Peugeot pochodzenie ewolucyjne nie kłóci się z istotą 'Boga'.

---------------------------------------------------

Skoro to temat z cyklu moich ulubionych pikanteryjnych dodam coś żartobliwego, wywołującego pozytywne emocje.

Otóż byłam na obchodach rocznicowych w Piaśnicy, w październiku. Smutny/patetyczny dzień, ale arcybiskup podjął inicjatywę pod koniec zbierania na tacę, aby trochę nasze towarzystwo rozśmieszyć słowami w stylu: "Z lewej strony(z mojej akurat) wikary za szybko zbiera do koszyka i żeby tam nie brzęczało". Reakcja tłumu: wybuch śmiechu oczywiście takiego jak najbardziej na miejscu, co było skutkiem celowym arcybiskupa.

O! natknęłam się, że pochodzi z Podlasia, kontrowersyjny 😉 i zasłużony, biznesmen, społecznik....itd

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 17.03.2020 o 23:03, peugeot napisał:

Nie mam dowodów na nieistnienie Boga , więc póki co nic z tym nie robię , ale na nie istnienie Czerwonego Kapturka też nie mam dowodów i tego też nie ogłaszam publicznie .

Temat jest o tyle ciekawy bo rozmawiamy tylko o Chrześcijaństwie.  Jeżeli ktoś twierdzi, że Boga nie ma, obala też teorie istnienia Boga w Judaiźmie czy Islamie. Katolik będzie dyskutował na ten temat. Pytanie co zrobią żydzi czy muzułmanie ?

Opublikowano

Wydaje mi się że żydzi i muzułmanie ,ci normalni, wiedzą że są ludzie niewierzący i jakoś z tym żyją . Przeszkadza to tym nawiedzonym często nie myślącym samodzielnie którymi łatwo sterować , bez względu na wiarę jaką wyznają .

Opublikowano (edytowane)

Peugeot właśnie tu jest błąd myślowy. Nie bierz tego dosłownie. To jest prostota zobrazowania/ogólnikowe tłumaczenie dla normalnego zabieganego człowieka, który nie ma czasu się zatrzymać. Przecież w kościołach nie prowadzi się wykładów z  np.chemii fizycznej, organicznej, nieorganicznej, biochemii, biofizyki, biotechnologii, fizjologii, genetyki, mikrobiologii itd. A to jest właśnie cud natury/bogactwo życia zaczęło się od tej kosmicznej energii-boskiego tchnienia nazwijmy to i materii. W końcu jesteśmy też kosmitami mieszkającymi akurat na planecie Ziemia.

Nie ważne jaka religia, każda ma prawo tłumaczyć wiernym w jak najlepszy swój własny sposób, dodając otuchy żywotami świętych/bohaterów tudzież w innych religiach nazywanych półbogami, bogami, którzy również posiadają hierarchie i mają spełniać określone funkcje w różnych dziedzinach życia itd jak w rządzie: prezydent i ministrowie; po prostu osobami niezwykłymi na wyższym poziomie rozwoju nazwijmy to jaźni.

Religie porównałabym do partii, każda nagabuje do siebie, dobrobytem/groźbą.

I niepotrzebne są dyskusje o różnicach religijnych, jedna jest bardziej cywilizowana/elastyczna inna mnie/hermetyczna. Żartobliwie "średniowiecze". Zaakceptuj je takimi jakie są. Przecież we wszystkich religiach mówią o Bogu. Więc nawet jeśli według Ciebie to kłamstwo, to to kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawdą. Myślę, że kłamstwo to nie jest.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale to nie ja mam z tym problem , to wierzący i ich przywódcy duchowi mają z tym problem .To oni bardzo często brutalnie wybijali ludziom z głowy inne koncepcje powstania człowieka niż ta objawiona przez Boga , i wielokrotnie potwierdzane przez proroków . Współcześnie , wspinając się na wyżyny pokręconej logiki próbują te koncepcje pogodzić . ###### Ywa napisał : #######niepotrzebne są dyskusje o różnicach religijnych, jedna jest bardziej cywilizowana/elastyczna inna mnie/hermetyczna. Żartobliwie "średniowiecze". Zaakceptuj je takimi jakie są. Przecież we wszystkich religiach mówią o Bogu. Więc nawet jeśli według Ciebie to kłamstwo, to to kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawdą. Myślę, że kłamstwo to nie jest.##### Absolutnie się z tym nie zgadzm .

Opublikowano

Dla mnie to jest zasadniczą podstawą do wykluczenia  tego tworu-->religii i wystarczy ta pamięć. Jednak innym to nie przeszkadza/zapominają. Nic co stworzył człowiek nie jest idealne, ale robimy postępy/udoskonalamy się. 

W drugiej części miałam na myśli tolerancję.

Opublikowano

Religie mi bardzo nie przeszkadzają , choć uważam że energię przeznaczoną na ten cel można wykorzystać lepiej .Dlatego o tym mówię . Jestem tolerancyjny nawet bardzo , tak przynajmniej mówią osoby które mnie znają , choć ich zdaniem często mam "oryginalne " poglądy .

Opublikowano

Jeżeli ludzie w nic by nie wierzyli, to strach pomyśleć co by było, żadne prawo, by tego nie wyegzekwowało, bo po prostu byłoby niewydolne, tyle by tego tałatajstwa było, a byłoby - hulaj dusza piekła nie ma.

Opublikowano

Są państwa w których ludzi wierzących jest mało , a mimo funkcjonują tak jak inne . Co innego to państwa wyznaniowe , tam to dopiero "hulaj dusza " , i korzystają z tego , no kto ...... , przywódcy religijni oczywiście .

Opublikowano

Nie przyrównuj jakiegoś tam pojedynczego państwa, skoro jakieś religie są prawie wszędzie.