Skocz do zawartości

Wiara, a praktyki religijne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sean oni z pewnością nie obawiają się jej używając swej inteligencji w ponad 90%, my zaledwie może w niecałe 10% .

Opublikowano
Pafnucy napisał:

Nie . To próba przekonania do swoich racji , Sam nie jesteś pewien i próbujesz szukać potwierdzenia . Ktoś kto jest czegoś pewien , nie pyta innych dlaczego . On wie i tyle .

To nie próba przekonsnia do swych racji , to twierdzenie bez pokrycia . A ja wiem że nie wierzę w Boga , a że ciekawią mnie powody wiary innych to inna sprawa .

Opublikowano
4 minuty temu, ogarek napisał:

Nie należę do ludzi nieszczęśliwych więc po śmierci też będę miał raj?.. Tak? 😎 Zakładająć ze masz rację... 

Jeśli jesteś wspaniałym człowiekiem tak jak twierdzisz, to będziesz jeszcze szczęśliwszy.

Opublikowano

Nie twierdzę że jestem wspaniały tylko szczęśliwy... Jakoś mnie to nie przekonuje... 

Sean mam poważne watpliwosci w życie po życiu i tyle..wiec nie mogę stwierdzić inaczej 

Opublikowano
dsbh napisał:

1 godzinę temu, peugeot napisał:

Bóg jako pierwsza przyczyna , chce czy nie , jest odpowiedzialny za wszystko , tymbardziej że doskonale wie co robi . Jest też obcja że Bóg nie wie, że , nie wie wszystkiego . No ale wtedy nie jest Bogiem tylko bytem niewierzącym . Tak czy owak jego istnienie jest skrajnie mało prawdopodobne , i nawet jeśli by istniał nie widzę powodu by go czcić .

To jest przykład kryzysu wiary. Ponadto jeżeli Bóg nie istnieje, należało by  o tym poinformować wyznawców innych religii.

Śmierć nie jest sprawiedliwa, tylko dosięga wszystkich.

Nie mam dowodów na nieistnienie Boga , więc póki co nic z tym nie robię , ale na nie istnienie Czerwonego Kapturka też nie mam dowodów i tego też nie ogłaszam publicznie .

Opublikowano

Sean każdy ma coś innego zapisane w życiorysie/misje. Wiara czyni cuda/moc ludzkiej podświadomości.

Ja poszczę od 20 lat za...piątek świątek nie jem zwierząt. Z ciekawości przebadałabym się nawet.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jacus napisał:

Po co te pytania bezsensowne, szukanie nie wiadomo gdzie. Proste sam jesteś Bogiem(cząstką).

Ja nie poszukuję, mam tak od dawna. Lubie po prostu takie kontrowersyjne tematy. Tym bardziej, że pojawiły się własnie teraz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 minut temu, ogarek napisał:

Dla mnie to opowiastki i tyle.... Dlaczego we współczesnym świecie ni ma takich cudów? 

No wiesz opowiastki, przez tyle lat to nie wierzę że nie była sprawdzana dokładnie.

Opublikowano

Kal

5 minut temu, Kallina86 napisał:

Jesteś za młoda ale ja pamiętam jak oglaszali  cud w Olecku.. Krwawiący krzyż ludzka krwią....tabuny ludzi itp. bo się kościół budował.... Co okazało się ściema i tyle... Wiec takie to cuda euchaRystyczne gdzie kler ma interes w tym

Nie przekonuje mnie to bo to łatwo spreparować i tyle 

Opublikowano

Wiesz ja nawet "cud w Mieruniszkach" pamiętam ;) Nie chcę Cie do niczego przekonywać. To są podobno zbadane, sprawdzone przypadki. Prawda to czy nie ... nie wiem. Każdy wierzy w to co chce. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, ogarek napisał:

Kal

Jesteś za młoda ale ja pamiętam jak oglaszali  cud w Olecku.. Krwawiący krzyż ludzka krwią....tabuny ludzi itp. bo się kościół budował.... Co okazało się ściema i tyle... Wiec takie to cuda euchaRystyczne gdzie kler ma interes w tym

Nie przekonuje mnie to bo to łatwo spreparować i tyle 

Mówisz spreparować, tylko przy dzisiejszej wiedzy i technice łatwo powinno zostać wykryte te przykłady Kaliny, a mimo badań nie zostało wyjaśnione.

"Dwa badania przeprowadzone przez wybitnych ekspertów medycyny sądowej wykazały, że substancja pochodzi z wnętrza hostii, tym samym wykluczając opcję mówiącą o tym, że ktoś mógł umieścić ją z zewnątrz. Oświadczenie jasno stwierdza, że ten incydent nie ma naturalnego wytłumaczenia."

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Ale co jest ko kretnie zbadane i czego to dowodzi?.... W Olecku też zbadli ze była to ludzka krew i co..... Jak pleban to spreparował.... 

We wszystkim  tych przypadkach kto to odkrył i gdzie się to działo ?...

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

xD To do kitu z takimi ekspertami medycyny sądowej jak byle pleban jest lepszy od nich.   :P   :D

Nie mówię tu o Olecku akurat.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

W dzisiejszych czasach to jest taka technika że takie coś to nie jest problem spreparować i tyle... 

Opublikowano (edytowane)

Ale co ma być fałszerstwem?.... Kto udowodnij gdzie to tak naprawdę upadło i co klecha z tym robił jak to są tylko jego słowa...

Potwierdzili substancje i tyle a kosciul cud ogłasza 

Mi to naciągane i tyle 

A te zagraniczne cuda to popatrz  w jakich to krajach 

Nie przesadzam ale mi to nie wygląda na  wiarygodne i tyle 

Takich cudow i cudenkow to było w kolo po lokalnych dziurach że hohoho... Wszystkie na podobna nutę z krwią itp. 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Ciekawe jest też to że rzekomych cudów dokonują Bogowie chyba we wszystkich religiach . Należy dodać , Bogowie wykluczający się wzajemnie . Z tego co mi wiadomo nikt nie udpwodnił istmienia zjawisk nadnaturalnych . Często ludzie brak odpowiedzi zastępują Bogiem , bo w ten sposób mogą pochwalić się tym że wiedzą więcej . Kościelna ścieżka zatwierdzania cudów , kieruje się głównie wiarą , więc na obiektywność nie ma co liczyć .

Opublikowano
Ywa napisał:

15 minut temu, jacus napisał:

Po co te pytania bezsensowne, szukanie nie wiadomo gdzie. Proste sam jesteś Bogiem(cząstką).

Ja nie poszukuję, mam tak od dawna. Lubie po prostu takie kontrowersyjne tematy. Tym bardziej, że pojawiły się własnie teraz.

Tak twierdzisz , ale moim zdaniem żadnych dowodów nawet logicznych nie masz. Pozatym ja bogiem nie jestem -- brak mi podstawowych atrybutów Boskich , dlatego ta teora dla mnie jest póki co niespójna .