Skocz do zawartości

Wiara, a praktyki religijne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety ale u większości budzi złe emocje , głównie chodzi o strach przed boską niezrozumiałą i wzasadzie pokręconą sprawiedliwością . Szczególnie dotyczy to małych dzieci które słuchają bezkrytycznie starszych , potem takie dzieci wyrastają ale w podświadomości strach pozostaje .

ogarek napisał:

Czyli będziesz równy z gwalcicielem, pedofilem czy  morderca ?.... Nie ma żadnej równości i jest to wytarty slogan i tyle na potrzeby naiwnych.... Tak dzielimy się i różnimy i to jest prawidłowe i jak najbardziej naturalne i oczywiste jak dla mnie

Tak gwałciciel i morderca będzie nawet lepszy , wystarczy że przed śmiercią upokorzy się przed Bogiem .Zresztą u Boga chrześcjan to zbawienie zależy od Boga i tylko od niego i nikt nawet przykładny wyznawca pewności nie ma . Jest to uwarunkowane wszechwiedzą Boga , który powołuje człowieka do życia i doskonale wie jak to się zakończy . Jak widać logiki tu nie ma .

Opublikowano

Dla Boga nie ma równości , jesteś stracony , wystarczy tylko że twój przodek go obraził , lub nawet twój potomek ( domyślam się że nawet gdy dokona tego po twojej śmierci ). Wierzący wiedzą o czym mówię .

Opublikowano
2 minuty temu, peugeot napisał:

Dla Boga nie ma równości , jesteś stracony ,

On Ci tak powiedział ? Powiedział bym jak Sołtys , ale bana zarobię . Własna miarą mierzysz .

Opublikowano

Nie , tak jest napisane w świętej księdze katolików , bezpośwednio natchnionej przez Ich Boga . W to zdaje się wierzą . Po to dyskutujemy , więc się nie krępuj mów co Ci nie pasuje .

Opublikowano
21 godzin temu, peugeot napisał:

Nie brak ograniczeń , tylko brak konieczności czczenia Boga i jego zasad . Ludzie wierzą w wielu różnych Bogów i nie jest to ten sam Bóg .

20 godzin temu, peugeot napisał:

Tak , zasady to ograniczenia , ale ja pisałem o tym że brak wiary to nie brak ograniczeń .

Dla osoby nie wierzącej nie ma żadnych ograniczeń, przesądów.

12 godzin temu, peugeot napisał:

A mnie zastanawia skąd wierzący w Boga wiedzą że ich Bóg jest nieskończenie dobry , i jego wszystkie prawa są nieskazitelne .Bo ja w tych prawach nie widzę niczego wybitnego , wiele z tych zasad w dzisiejszym swiecie jest uznawane za barbarzyństwo .

Dzień święty święcić, nie kradnij, nie cudzołóż, nie kłam. Faktycznie.

6 godzin temu, peugeot napisał:

A ja uważam że wiara jest czymś złym , bo np: dzieli ludzi na niepotrzebne grupy , wywyższa jednych a drugich poniża . Nieprawdą jest , że bez Boga nie da się żyć godnie . Poza tym, moim zdaniem , osoba wątpiąca nie jest osobą wierzącą .

To nie wiara dzieli ludzi a sam człowiek. Odnośnie osób wątpiących, kryzys wiary przeżywa każdy, może też nie tyle wiary co pytań. Sam mam kilka.

Opublikowano

Są ograniczenia , wynikają z chęci bycia lepszym dla innych , bez względu na chipotetyczną nagrodę po śmierci w którą i dla której katolicy jak twierdzą przestrzegają zasad . Wybrałeś sobie tylko niektóre zasady , a inne świadomie lub nie pomijasz . Religie dzielą ludzi na wierzących w poszczególnych Bogów , jak już pisałem Bóg też dzieli ludzi .

Opublikowano

To Bóg pierwszy w histori swej religii podzielił ludzi na swoich wyznawców i tych których należy zgładzić , bo wierzą w innych Bogów . Od tego w tej i innych religiach zaczyna się podział .

Opublikowano

Czyli religie są podobne a tylko podporządkowane pod konkretnego Boga ?

7 minut temu, peugeot napisał:

Są ograniczenia , wynikają z chęci bycia lepszym dla innych , bez względu na hipotetyczną nagrodę po śmierci w którą i dla której katolicy jak twierdzą przestrzegają zasad . Wybrałeś sobie tylko niektóre zasady , a inne świadomie lub nie pomijasz . Religie dzielą ludzi na wierzących w poszczególnych Bogów , jak już pisałem Bóg też dzieli ludzi .

Jakie te ograniczenia są ? Zgodził bym się z chęcią bycia lepszym od innych, nic przed tym takiej osoby nie powstrzymuje.

Bóg jest sędzią sprawiedliwym, to mnie nurtuje i to jest jedno z pytań.

Opublikowano

To prawo Boskie nakazywało zabijać i jest to zapisane w piśmie swietym... I to jest ta sprawiedliwość i nie ma tam miejsca na miłosierdzie ani nieskończona dobroć 

Ot pierwsze z pamięci... "jeśli kto przeleje krew ludzka przez ludzi ma być przelanakrewjego" 

"Jeśli kto uderzy i uderzony umrze winien sam być ukarany śmierci" 

Opublikowano

Chęć bycia lepszym , to dobrowolne ograniczenie ( co prawda jest w tym też pewna korzyść dla tej jednostki , wynika z dobra ogółu a przez to i jednostki ) Bóg twierdzi że jest sprawiedliwy , co nie znaczy tak że jest , wielokrotnie twierdził że stwożył idealny świat a jak jest to każdy widzi . Tak dla przypomnienia , pisząc o Bogu piszę to co moim zdaniem wynika z nauk kościoła ,

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

Ludzie pisali .

Ty nie masz żadnego pojęcia bo nie czytałeś niczego a tego na religii nie powiedzieli i tyle... Ale to jest zapisane i tak Bóg nakazywał karac   śmiercią i taka jest sprawiedliwość Boska 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, ogarek napisał:

Ty nie masz żadnego pojęcia

A sądzisz że ty masz ?

Człowiek sobie wszystko tłumaczy tak sam sobie , by pojąć potrafił . Czym głupszy , tym bardziej w prosty i głupszy sposób .   To żadna osobista wycieczka . Tak ja to widzę .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Czleku to jest napisane jak byk i wystarczy otworzyć galy i przeczytać.... Coś około  22 razy nakaz kary śmierci w prost.... 

Mało tego przez wieki było to czynione 

Opublikowano

Nie będę tej dyskusji z panem prowadził , bo na ogół nic mądrego z tego nie wychodzi .

Opublikowano (edytowane)

Kosciol katolicki mordowal ludzi w imię tego prawa naciągając je dla własnych potrzeb

Tu nie ma co sobie tłumaczyć bo to sa znane i opisane  fakty 

Nie będziesz  dyskutował bo nic nie masz do powiedzenia i tyle bo nie masz żadnych argumentów i wiedzy i możesz się  tylko ośmieszyć 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Nie Kościół , Durnie w imię Boga . Teraz też dużo degeneratów pod habitem . Ale czy to Bóg im tak nakazuje ?

Opublikowano

A skąd wiesz co nakazuje Bóg skoro niczego nie czytałeś i chodzisz słuchać tych degeneratów ? 

Opublikowano

Z nauk z dzieciństwa . Nigdzie nie chodzę . Mam swoje przemyślenia i obserwacje . Nigdy nie mówię że mam rację , a tylko przedstawiam swój punkt widzenia .

Opublikowano

No ja też nie zmyśliłem tego co zapisali w Swiętych Księgach.... Tylko czemu nie uczyli nas zgodnie z tym co zapisane? 

Opublikowano

Bóg jako pierwsza przyczyna , chce czy nie , jest odpowiedzialny za wszystko , tymbardziej że doskonale wie co robi . Jest też obcja że Bóg nie wie, że , nie wie wszystkiego . No ale wtedy nie jest Bogiem tylko bytem niewierzącym . Tak czy owak jego istnienie jest skrajnie mało prawdopodobne , i nawet jeśli by istniał nie widzę powodu by go czcić .

Opublikowano

Bo tak było ładniej . Dziecko jesteś że tak pytasz ? Dobra Koniec . z Dysydentem porozmawiaj .

Opublikowano

Kurla czleku jaki ty masz płytki tok myślenia ... Chcesz dyskutować i się silić na lepszego bo wierzysz.. a nie wiesz w co  tak naprawdę, bo nie czytałeś tego co każdy katolik powinien przeczytać...