Skocz do zawartości

Kuhn Vari Master 121 wybór pługa 5 skibowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , właśnie rozglądam się za pługiem używanym 5 skibowym obrotowym . Dziś oglądałem właśnie  pług jak w tytule , na odkładnicach ażurowych , z przedpłużkami , szerokie koło , vario itd  ogólnie ładny stan , dobrze utrzymany , robocze elementy ok , cena 29 netto , jednak handlarz obiecał dowieźć model 151 , niby mocniejszy. Jednak mam kilka pytań.

1. Na zdjęciu zaznaczyłem miejsca w których występują luzy , są tam tulejki , więc wymiana załatwi temat , ale na jak długo ? Ziemie mam ciężkie , glina , trochę piachu . Ogólnie lekko mieć nie będzie . 

2 . Czy ażurowe odkładnice będą dobre do poplonów wysokich jak np gorczyca ? I przede wszystkim jak się ażur będzie zachowywać na lekkiej ziemi , która się ładnie sypie , czy nie będzie przesypywać się ? Lekkich mam jakieś 20 ha tylko , no więc pytanie czy da radę przeboleć te lekkie , bo na ciężkie ziemie ażur idealny . 

3. Czy faktycznie szybko kuhny łapią luzy ? Na jakie punkty zwrócic szczegolna uwage ? Jakieś newralgiczne punkty ? 

4. Chciałbym by ktoś wyjaśnił mi oznaczenia tych pługów np 121 , 122 , 123 , 151 ,152, 153 ? Czym to się wszystko różni . 

5. Jak pisałem wcześniej mam ciężkie ziemie , czy pług Vari Master 151 da radę z ciągnikiem 175 KM ? Czy raczej szukać czegoś mocniejszego np Kverneland . Mam Overuma 4 skiby i raz już zostawiłem go w połowie pola wiec raczej odpada , chyba że nowsze po 2010 poprawili te wieże . 

Zapraszam do dyskusji i czekam na konstruktywne odpowiedzi .

Inked111111_LI.jpg

Edytowane przez cris10
Opublikowano

Mam varimaster 153, czyli ten mocniejszy i pracuje ciągnikiem 250 koni, u mnie traktor 170 koni  chodzi z pługiem 4 skiby - to jest ciężka ziemia. Ogólnie vario w tych pługach to nieporozumienie, niby ładnie zabudowane w ramie tylko że mimo osłon dostaje się tam ziemia, sworznie ciężko pracują ubija w beton i już skrzywiło mi jeden element od składania. Pług ciężki i długi, mam 1,5 tony klocek i niby nie brakuje przyczepności ale czuć go. Wysokich poplonów nie mam jednak orze dużo qq i czasem można dostać szału tak go zapycha, w vooglu nie mam takich problemów, poza tym oba pługi przepracowały podobny areał i w kuhnie mam już mocno wytarte piersi czego nie ma w voglu. Pare razy oberwało też wentyl w kółku - na feldze powinna być obspawana osłona wentylka. Drugi raz już bym go nie kupił, jedyna zaleta to chyba solidna rama.

Opublikowano

może tutaj działa już powiedzenie nowsze to ch.... w PL dużo na sprzedaż ich nie ma , bo nie są zbyt popularne , a przedłużki masz w nim? Bo na internecie jest film z orki poplonu i świetnie kryje ale ma przed płużki natomiast jeśli miałbym kupować inny pług niż Kuhn to tylko chyba Kverneland .

Opublikowano (edytowane)

Co do ażura, mam w lemkenie i nawet na piachu lotnym orka idzie prawidłowo. Co do kuhna, to kolega ma 153 ażur, który chodzi za jd7810. Ogólnie jest zadowolony.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Brat ma multimastera 153 przy jd7430 i powiem że jedynie możesz się martwić czy ciągnik 175KM nie będzie za mały A nie czy pług wytrzyma. Co do krycia to kryje dosłownie wszystko, nieużytek trawa 1,2 m wszystko przykryte, tylko przedpłużki kukurydziane największe odkłodnie i największy odstęp od korpusów.

Opublikowano

Posiadam varimaster 123 pracuje ze 140konnym ciagnikiem, 5ty rok albo 6ty mu leci. Jestem z niego bardzo zadowolony, jedyny minus to smarowanie swożni od skib, ogólnie smarowanie, przy vario troche tych kalamitek jest i czasem ciężko wpompować w nie smar... Poza tym złego słowa nie powiem, dobrze ustawić i równo jak na stole :)

Opublikowano
18 godzin temu, cris10 napisał:

może tutaj działa już powiedzenie nowsze to ch.... w PL dużo na sprzedaż ich nie ma , bo nie są zbyt popularne , a przedłużki masz w nim? Bo na internecie jest film z orki poplonu i świetnie kryje ale ma przed płużki natomiast jeśli miałbym kupować inny pług niż Kuhn to tylko chyba Kverneland .

Tak mam przedpłużki, do qq są konieczne, ale zapycha go okropnie, jak zapnę vogla idzie bez problemu. Po zbożu kryje ładnie ale jak robisz uwrocie i łapiesz to zaorane  z długości to potrafi zapchać nawet ścierniskiem jak wysoko skoszone.

Opublikowano

Chyba masz z małym prześwitem ten pług, u brata prześwit 102cm i w życiu się kuku nie przypchała, tylko raz przy kole jak w deszczu było orane, ale to przez koło roboczo-transportowe z tyłu pługa którego nie polecam.

Opublikowano

Patrząc po filmach na YT pług robi robotę , nawet przy poplonach wysokich ładnie kryje , nie widać by zapychało , może kwestia właśnie rozstawu korpusów i przeswitu , no i przedpłużkow .

maciej870323 napisał:

Chyba masz z małym prześwitem ten pług, u brata prześwit 102cm i w życiu się kuku nie przypchała, tylko raz przy kole jak w deszczu było orane, ale to przez koło roboczo-transportowe z tyłu pługa którego nie polecam.

A czemu nie polecasz tego koła z tyłu ?

Opublikowano

trzeba brać oddzielne robocze i transportowe, bo u nas jak jest koło całkiem z tyłu pług na poprzeczniakach długo się zagłębia w ziemię i powstają dziury na polu. Jak mieliśmy lemkena na testach miał jedno koło ale na środku pługa i to było super.

jacek1296 napisał:

Prześwit 102cm? Chyba rozstaw korpusów. Zobacz sobie na stronie kuhn.