Skocz do zawartości

Czy można ześrutować zboże które nadjadł wołek?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Dwuletnie żyto zaatakował mi wołek zbożowy być może z próchnem konstrukcji dachu.

Czy bez odsiewania tego piachu mogę go ześrutować z dobrym zbożem bez uszkodzenia srutownika i czy bydłu nic nie będzie?

Opublikowano

Podpowiedzcie jakim srodkiem gazowac czy jest jakas specjalna firma?! Pytam bo chce przygotowac magazyn pod nowe zbiory zeby puzniej niemiec niespodzianek

Opublikowano
58 minut temu, piozz napisał:

Podpowiedzcie jakim srodkiem gazowac czy jest jakas specjalna firma?! Pytam bo chce przygotowac magazyn pod nowe zbiory zeby puzniej niemiec niespodzianek

Chodzi Ci o oczyszczenie magazynu?

To quickphos nie da rady bo pewnie nie zamkniesz go szczelnie i do dużej kubatura musiałbyś dać tego duźo.

Ja ściany w ubiegłym roku opryskałem mieszaniną chloropiryfosu i cypermetryny.

Robaka brak. DziaŁa kontaktowo i gazowo. Tylko łatwo się zatruć, maska z filtrem wskazana.  Przez kilka dni konkretnie śmierdzi.

Opublikowano

Agrest tak chodzi mi o czyszczenie magazynu.. Szczelnie niema opcji go zamknac bo jeszcze podbitek niemam zrobionych wiec ucieknie troche góra..

Opublikowano

To tylko oprysk. Że starannym uwzględnieniem wszelakich zakamarków- szpar w ścianie posadzce czy deskach, zagięciach blach czy co tam jeszcze możliwe.

Mi dziś zaczęli zaciągać pustaki klejem. W równej ścianie robal nie będzie miał gdzie przetrwać.

Możesz i samym chloropiryfosem zrobić.

Opublikowano

Są opryski od robactwa . Pójdziesz do sklepu ze ŚOR to doradzą . tego zboża z wołkami to dużo masz ?

Opublikowano
Dnia 26.02.2020 o 08:43, walkman12 napisał:

Możesz. Jak ja miałem wołka, to po gazowaniu oczyściłem zboże z padłych robaków i w śrutownik 

A musi to być gazowane przed wrzutem w srutownik czy mogę wszystko bez odsiewania tych otrębów i mąki..?

Dnia 26.02.2020 o 17:06, Pafnucy napisał:

Są opryski od robactwa . Pójdziesz do sklepu ze ŚOR to doradzą . tego zboża z wołkami to dużo masz ?

Jak na moje gosp. to jest jedna czwarta moich zbóż i nie chciał bym tego zmarnować..

Opublikowano

A na kg czy tony ? Ludzie śrutują i z głowy . Nikt o tym nie opowiada , bo to jednak właściwie syf . Wołek zjadł , kupkę zrobił , to co to warte . Szkoda pytać . Jak zrobisz to będzie dobrze .

Opublikowano
Dnia 26.02.2020 o 08:40, master21 napisał:

możesz jak będzie z wołkiem to większa zawartość białka będzie miało 🙂

Czyli nie sitować żeby "piach" odrzucić bo ktoś mi mówił że można sita w srutowniku pokurwić nieodwracalnie...

Opublikowano

Zalajkowałeś mi, tylko żebyś mnie źle nie zrozumiał i czasem zboża nie opryskał. Mój przepis to na dezynfekcję pustego magazynu.

A zboże tylko się gazuje . Quickphos około 150zł, ale wymagana ostrożność. Wrzucić na pryzmę zboża i nakryć plandeką.

Tylko żeby zboże nie było na stropie, a pod nim jakieś zwierzaki, bo zasną na wieczność.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Zalajkowałeś mi, tylko żebyś mnie źle nie zrozumiał i czasem zboża nie opryskał. Mój przepis to na dezynfekcję pustego magazynu.

A zboże tylko się gazuje . Quickphos około 150zł, ale wymagana ostrożność. Wrzucić na pryzmę zboża i nakryć plandeką.

Tylko żeby zboże nie było na stropie, a pod nim jakieś zwierzaki, bo zasną na wieczność.

Po opryskaniu napewno bym nie dawał zwierzakom.

Like w ramach podziękowań za radę na przyszłość żeby nikt nie dopuścił do wjebania się pasożyta i to nawet w nowe budownictwo a co dopiero jak my ze starym wrzucaliśmy na.strych gdzie brak tynku i próchno sypie się z krokwi...

11 minut temu, Pafnucy napisał:

A na kg czy tony ? Ludzie śrutują i z głowy . Nikt o tym nie opowiada , bo to jednak właściwie syf . Wołek zjadł , kupkę zrobił , to co to warte . Szkoda pytać . Jak zrobisz to będzie dobrze .

O taką odp. mi chodziło.

Po prostu pytałem z tego względu że gadają mi że można pojebać sita w srutowniku od tego "piachu z wołkiem" no i młode bydło podobno jest wrażliwe na takie coś...

Opublikowano (edytowane)

No młodzieży to nie dawaj , Ze śrutownikiem to kompletna bzdura moim zdaniem . No chyba że śrutownik jakiś masz wyjątkowy .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Witam, na żyto Serafino rozsialem 15 lutego 100kg saletrosan następnie 20lutego 120kg saletry, i teraz takie pytanie czy posiac 2marca 100kg saletry na 3-4 marca nadają jakieś deszcze A później cały marzec ma nie padać 

Opublikowano

Jak masz worek tego żyta to wyrzuć zdala od domu ,bo bedziesz miał wołki wszędzie,co do gazowania samemu -szkoda tracić zdrowie