Skocz do zawartości

Kontraktacja bydła Ryczy-Wół


Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzwoniłem dziś do nich i mówią że 8% na rok biorą za to a umowę się podpisuje z ubojnią, mają jakieś tam dwie i do nich się wstawia a rozlicza po sprzedaży, czyli prościej mówiąc podpisuje umowę z jakimś t zakładem miesnym, zakład finansuje zakup odsadkow ale za to bierze 8% na rok od faktory VAT i rozliczamy się potem z zakładem miesnym po sprzedaży bydła do nich na ciepłą wagę po aktualnej cenie rynkowej

Opublikowano
Dnia 26.02.2020 o 10:25, john56l napisał:

Dzwoniłem dziś do nich i mówią że 8% na rok biorą za to a umowę się podpisuje z ubojnią, mają jakieś tam dwie i do nich się wstawia a rozlicza po sprzedaży, czyli prościej mówiąc podpisuje umowę z jakimś t zakładem miesnym, zakład finansuje zakup odsadkow ale za to bierze 8% na rok od faktory VAT i rozliczamy się potem z zakładem miesnym po sprzedaży bydła do nich na ciepłą wagę po aktualnej cenie rynkowej

Widze że kolega zdurniał i rozdaje majatek. Kolego skoro kończysz działalność i chcesz oddać komornikowi gospodarstwo oddaj je odrazu mnie!!!!!

8% w skali roku to byk rosnie 2 lata czyli 16% za kredyt. Innymi słowy jak za byka dostaniesz 5 tys to tysiąc złotych oddajesz na odsetki. Trzeba byc kompletnym debilem aby się na to zgodzić. Nie mówiąc ze jak masz podpisaną z zakładem mięsnym umowe ale bez gwarancji ceny to jest dymanie na WBC . U klasowe byki wychodziły w O klasie. A jak nie sprzedasz ubojni z która masz umowe to masz kare umowna nieraz wyszokości wartości byka. wiec musisz im sprzedać  

Poczytaj sobie chłopie fora, na takich umowach ludzie gospodarstwa potracili  a ich rodziny głodują.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v