Skocz do zawartości

Zamiennik oleju do Valtry

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,

Jaki olej lejecie do skrzyni do swoich Valtr.

Ja w swojej N92 (oryginalnie był Shell Donax 10W-30) do skrzyni leję Fuchs Agrifarm STOU 10W30. Ale ostatnio jeden sprzedawca powiedział mi, że to strata pieniędzy i równie dobrze mógłbym lać np. LOTOS AGROL STOU PLUS 10W30

Co myślicie na ten temat?

Opublikowano

dlaczego akurat mobil fluid 424?

Z tego co zerknąłem kosztuje on ponad 20 zł/l., więc porównywalnie jak zalecany Shell.

Fuscha można kupić za 15 zł /l

Opublikowano
Nie żałuj tych kilku złotych na olej to dłużej pojeździsz, ja dotąd zawsze zastosowałem fuscha i problemu nie było. No ale ze teraz mam drugi ciągnik innej marki to obydwa maja ten sam z zalecanego według claasa.
Opublikowano

Ten fuchs chodzi w kilku ciągnikach u mnie łącznie z VERSU i po wymianie bez kalibracji i grzebania w ustawieniach a kupuję w opakowaniach 20l -sterylność większa niż z beczki a różnicy w cenie niema żadnej około 290 zł brutto 

Opublikowano

Według mojej inst. obsługi zalecany olej to Valtra Transmission XT60 chociaż na pierwszym przeglądzie serwisant lał olej z ory. kanistrów SHella. 

Przy następnym przeglądzie zmieniłem na Fuchsa 10w30 bo pozostałe ciągniki są takim zalane, poza tym Fuchs był wtedy sporo tańszy.

@RU68gdzie kupujesz ten olej - może w jakimś sklepie internetowym?

Opublikowano

tak przez internet . Fabryczny XT 60 to shell spirax .Moim zdaniem wymieniając co roku filtry a olej co 3 lata w ciągnikach mało eksploatowanych gdzie olej nie jest zanieczyszczany mieszaniem i podłączaniem brudnych złączek i przegrzewany  nie robimy żadnej szkody skrzyni i hydraulice . A dopuszczenia do stosowania  w skrzyniach danego producenta nie są raczej wydawane na oko tylko poprzedzone testami.Choć spotkałem się z opinią że stosując Fuchsa można doprowadzić do odklejania  okładzin tarczek sprzęgłowych .Ja w to nie wierzę bo przyczyny mogły być inne (zwykle przegrzanie ) a najprościej zwalić na olej 

• Thanks 1