Skocz do zawartości

rolnik oszukany przez producenta sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.02.2020 o 11:26, Ursusc385 napisał:

Ale ja tu nie widzę nic nadzwyczajnego. Po prostu nie dostał kredytu na zakup i tyle, a że umowę wcześniej podpisał to kogo wina? Każda umowa ma zawarte, że strona która zrywa umowe płaci karę... Zresztą kredyt mógł poszukać w innym banku, na pewno by dostał gdzieś, tu nie jest ogromna suma

To idź do okulisty jak nie widzisz tu nic nadzwyczajnego.

Kara nie może być z księżyca, niech cwaniaczek udowodni straty w wysokości 56 tys, zł za wyprodukowanie wozu paszowego a następnie go zezłomowanie. Bo skoro poniósł stratę to rozumiem że wyprodukował wóz i go nie sprzedał tylko zutylizował?

Dnia 13.02.2020 o 12:38, Bartek933 napisał:

Brutalnie ale popełnił największy błąd jaki można,nie przeczytał umowy przed podpisaniem. Wszystko jest zgodne z prawem

A jakby w umowie był zapis że za nie kupienie paszowozu ucinają mu rękę, albo i głowę to też było by to zgodne z prawem?

Czytałeś / widziałeś tą umowę że jesteś tak pewny jej poprawności i zgodności z obowiązującym prawem?

Dnia 13.02.2020 o 18:33, KlimekPL napisał:

Też mi się tak wydaje, że chciał mieć najnowszy sprzęt na gospodarstwo które nigdy na to nie zarobi. Ciekawe tylko czy ten johndeere to ich traktor, bo jeśli tak to na 13ha na pewno nie jest taki potrzebny i mogą po prostu go sprzedać, kupić tańszy a za resztę kasy wyjść na prostą

To jest wywiad do gazety i TV, więc co miał wyśpiewać wszystkich do około od których dzierżawi 50 ha na gębę a oni dopłaty biorą on uprawia? Chyba proste że podał to co ma na własność, a ile uprawia to podałby w tygodniku rolniczym gdyby opisywali jego gospodarstwo, podał by i  faktycznie uprawia aby się pochwali, A tu jeste tema t że potrzebuje pomocy a nie przechwałek więc ukazał to drugie dno.

Dnia 14.02.2020 o 19:41, micgal39533 napisał:

@Azor07

my od niego brali maszyny w 2013 roku jeszcze udało się wszystko bez problemów, nie wiem co się stało że tak upadł, szybko się rozwijał nie było nigdy wcześniej problemu czy jakaś poprawka do agencji czy jakieś papiery to robił od ręki, wiesz coś więcej na jego temat czemu tak się stało? 

Jak to nie wiesz co się stało że upadł.

Gdy rolnik upada to każdy wie, bo przeinwestował bo był cwaniakiem który chciał zaszarżować.

To wyjaśnię, że zazwyczaj upadek firma jest tym samym spowodowany.

Sam sobie odpowiedziałeś zresztą, szybko się rozwijał. Za pewne miał zamiary ponad siły i tak to się skończyło.

Opublikowano
damianzbr napisał:

Dnia 13.02.2020 o 11:26, Ursusc385 napisał:

Ale ja tu nie widzę nic nadzwyczajnego. Po prostu nie dostał kredytu na zakup i tyle, a że umowę wcześniej podpisał to kogo wina? Każda umowa ma zawarte, że strona która zrywa umowe płaci karę... Zresztą kredyt mógł poszukać w innym banku, na pewno by dostał gdzieś, tu nie jest ogromna suma

To idź do okulisty jak nie widzisz tu nic nadzwyczajnego.

Kara nie może być z księżyca, niech cwaniaczek udowodni straty w wysokości 56 tys, zł za wyprodukowanie wozu paszowego a następnie go zezłomowanie. Bo skoro poniósł stratę to rozumiem że wyprodukował wóz i go nie sprzedał tylko zutylizował?

Dnia 13.02.2020 o 12:38, Bartek933 napisał:

Brutalnie ale popełnił największy błąd jaki można,nie przeczytał umowy przed podpisaniem. Wszystko jest zgodne z prawem

A jakby w umowie był zapis że za nie kupienie paszowozu ucinają mu rękę, albo i głowę to też było by to zgodne z prawem?

Czytałeś / widziałeś tą umowę że jesteś tak pewny jej poprawności i zgodności z obowiązującym prawem?

Dnia 13.02.2020 o 18:33, KlimekPL napisał:

Też mi się tak wydaje, że chciał mieć najnowszy sprzęt na gospodarstwo które nigdy na to nie zarobi. Ciekawe tylko czy ten johndeere to ich traktor, bo jeśli tak to na 13ha na pewno nie jest taki potrzebny i mogą po prostu go sprzedać, kupić tańszy a za resztę kasy wyjść na prostą

To jest wywiad do gazety i TV, więc co miał wyśpiewać wszystkich do około od których dzierżawi 50 ha na gębę a oni dopłaty biorą on uprawia? Chyba proste że podał to co ma na własność, a ile uprawia to podałby w tygodniku rolniczym gdyby opisywali jego gospodarstwo, podał by i  faktycznie uprawia aby się pochwali, A tu jeste tema t że potrzebuje pomocy a nie przechwałek więc ukazał to drugie dno.

Dnia 14.02.2020 o 19:41, micgal39533 napisał:

@Azor07

my od niego brali maszyny w 2013 roku jeszcze udało się wszystko bez problemów, nie wiem co się stało że tak upadł, szybko się rozwijał nie było nigdy wcześniej problemu czy jakaś poprawka do agencji czy jakieś papiery to robił od ręki, wiesz coś więcej na jego temat czemu tak się stało? 

Jak to nie wiesz co się stało że upadł.

Gdy rolnik upada to każdy wie, bo przeinwestował bo był cwaniakiem który chciał zaszarżować.

To wyjaśnię, że zazwyczaj upadek firma jest tym samym spowodowany.

Sam sobie odpowiedziałeś zresztą, szybko się rozwijał. Za pewne miał zamiary ponad siły i tak to się skończyło.

Nie pakuj wszystkich i wszystkiego do jednego wora i nie udaj najmądrzejszego bo w życiu różne sytuacje bywają, z tym upadkiem firm to dowaliłeś

Opublikowano
15 minut temu, Bartek933 napisał:

Kary umowne są normą Panie Damianie

Kary umowne nie mogą się brać z księżyca Panie Bartłomieju. Trzeba dowieść strat wynikających z tytułu nie wywiązania się z zawartej umowy przez drugą stronę i kara owszem będzie taka aby straty pokryć z jakąś tam nawiązką, ale czy będzie to aż 56 tys. zł czyli pewnie 100% wartości paszowozu? Wątpię, bo taka strata wiąże się z wyprodukowaniem paszowozu pod konkretne zamówienie a następnie utylizację go, to jest strata 100%.

Czy sądzisz że ten producent poniósł koszta produkcji paszowozu na zamówienie dla tego rolnika, a gdy rolnik nie uzyskał kredytu i nie mógł zapłacić za paszowóz to producent faktycznie zutylizował wyprodukowaną maszynę i utracił 100% kasy zainwestowanej?

Normą jest że silniejszy chce wy ujać słabszego a nie jakieś bzdury o karach z księżyca i tyle w temacie Panie Bartłomieju.

Tylko głupi by się na to zgodził i zapłacił. Dobry papuga i moment zablokuje komornika, a do tego jeszcze można pozwać nie uczciwego producenta maszyn o próbę wyłudzenia 56 tys. a to się zdaje że ścigane jest z urzędu z kk.

Opublikowano

bez przeczytania umowy raczej trudno jest cokolwiek powiedzieć , ale na pewno żądanie całej sumy za maszyne jest nieporozumieniem , jeżeli miał być to kredyt fabryczny , to sprawy nie powinno być bo to diler załatwia kredyt na podstawie dokumentów przedstawionych przez klienta , chyba że sam klient okłamywał dilera co do jego dochodów oraz obciążeń stałych  .

Opublikowano

Przede wszystkim przy takiej sytuacji jak brak zdolności kredytowej, rolnik powinien zapewnić sobie w umowie sprzedaży zapis że w przypadku braku pozytywnego rozpatrzenia umowy kredytowej, umowa sprzedaży jest nieważna i wszystkie roszczenia są anulowane, załatwiło by to sprawę

Druga sprawa to to, że kara umowna z kosmosu, i nie wiadomo czy to nie specjalna zagrywka z tym że nie dali mu kredytu żeby zapłacił karę umowną

Opublikowano

Jak on nie mógł dostać kredytu na 55 tysięcy i ma problem go spłacić to na pewno nie miałby co dać na ten zadatek