Skocz do zawartości

Kverneland Focus 2 - isobus

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Hej,

Czy ktoś przerabiał temat podłączania rozsiewacza Exacta TL, wyposażonego w terminal Focus II do innego terminala ISOBUS?
Kupiłem taki rozsiewacz i zastanawiam się czy uda mi się go wpiąć do nawigacji.

Spotkałem się z opinią ze niestety trzeba wykupić jakąś spechalną licencję od KV, która kosztuje 2600e czyli więcej niż zapłaciłem za rozsiewacz :P

Opublikowano

Jeśli rozsiewacz jest z isobus to podłączasz to każdego innego terminala w tym standardzie i działa, jeśli rozsiewacz nie ma isobus to raczej sama licencja tu nic nie da.   Ale skoro jest z FOCUS to myślę że ten rozsiewacz jest bez isobus, bo one miały terminal  isomatch tellus.

• Root Admin
Opublikowano

ale mówie - spotkałem się z plotką ze tu jednak trzeba mieć cudowną licencję i chce to potwierdzić. A już kiedys podjechałem ciągnikiem z ISO do siewnika tez z ISO - pokazał ze sie połączył ale nic nie byłem w stanie ustawić - siewnik nic nie przyjmował.
Nie były to maszyny KV

Opublikowano (edytowane)

Dostałem taką wskazówkę  z DF , cytuję :::     Prosimy pamiętać, że dla systemu zdolnego do działania z innymi terminalami ISOBUS konieczne jest dodatkowo oprogramowanie   SECTION CONTROL , dostępne np. u producenta ciągnika. Jest ono często niezainstalowane w standardowych wersjach innych terminali ISOBUS ;;;; koniec cytatu
Może coś pomogłem😉

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano

1 godzinę temu, yacenty napisał:

czyli coś jest na rzeczy, zobaczymy zaryzykuję - najwyżej bede miał 2 ekrany w ciagniku

no baa kto bogatemu zabroni :))   ,, na jednym rozsiewacz  a na drugim TVP info i człowiek  od razu robi się szczęśliwy 😂
Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Jacek, żeby podłączyć się  z rozsiewaczem przez ISOBUS , komputer rozsiewacza MUSI pracować i mieć wtyczkę ISOBUS. Nie inaczej. Odnosnie licencji. Zdaje się ze masz gfx który może pracować w technologii Iso. Jak odblokujemy Iso bus i ISO TC w Gpsie to będziesz mieć zamykanie sekcji automatyczne. Jeżeli rozsiewacz nie ma ISOBUS, to możesz zastosować np RCM z Raven, który obsługuje rozsiewacze z wagą i pracuje w technologi ISOBUS. I wtedy podłączasz go do dowolnego terminala ISO .

https://ravenprecision.com/products/application-controls/raven-rate-control-module

Edytowane przez Przepiorek
  • Root Admin
Opublikowano

w teorii ma isobusa, z drugiej strony żeby wyjąć ekran i wpiąć go ekran innego producenta musi mieć jakąś licencję task co trollera. mówię tyle co usłyszałem i jest jobcomputer nie będzie miał tej licencji to nie będzie gadał z żadnym innym terminalem poza KV. przyjedzie rozsiewacz to będę rozkmnial

Opublikowano

Funkcje zamykania sekcji przejmuje terminal GPS  ISOBUS . I to on musi mieć odblokowany TC który odpowiada za zamykanie sekcji a licencja VRA za czytanie  map aplikacji. Kontrole na dawka i sekcjami GPS a monitor jest terminalem wykonawczym. Być może jest możliwość połączenia przez port szeregowy z gpsem . Tego niech ci powiedzą z Kverneland albo z Trimble czy można podłączyć. Jak powiedzą ze tak to zleć im to i niech podłączają. Jak nie podłączą to zwrot kasy i tyle w temacie.

Opublikowano

Nasze wspaniałe serwisy są od zarabiania a nie zwracania kasy .Jeszcze gdyby za tym szedł profesjonalizm ?A tak nawiasem to w samo zamykanie bym się już nie bawił jeżeli z dofinansowania to zmienne dawkowanie na podstawie mapowania plus zmienna szerokość robocza rozsiewacza to pojutrze będzie codzienność 

Opublikowano

Pracowałem w wielkoobszarowej firmie i mieliśmy tam praktycznie wszystkie maszyny horscha. Zmienialiśmy monitory pomiędzy maszynami np od pronto do maestro i terminal zgrywał sobie oprogramowanie z maszyny. Trzeba było tylko usunąć poprzednią maszynę z pamięci bo strasznie się wszystko wieszało. Jak przyszła nowa r-ka john deera to można było podłączyć się pod isobus i na monitorze w traktorze pojawiała się kolejna zakładka do obsługi siewnika bez używania monitora mulera. Wszystko zależy od tego, czy Twój rozsiewacz ma isobus i czy jest zgodny z normą iso monitora. Wcześniej przy modelu 8530 był osobny monitor do kierowania i osobny do siewnika z section control. Były też dwie anteny. Jedna na traktorze, a druga na siewniku. Mieliśmy też rozsiewacz raucha taki rozkładany z wysiewem rurkowym, który pracował z section control. Zepsuł się od niego monitor, więc podłączyliśmy od maestro i wszystko śmigało. Tylko rauch też miał monitor mulera.

Opublikowano

Dobry dzień. Mam monitor Kverneland Focus 2 i potrzebuję pomocy. Potrzebuję pinów połączeniowych lub schematu okablowania na kabel który idzie do monitora. monitor nie uruchamia się. Mam drukarkę Kuhn VB2160. złącze a

8289b1b9c1079d996d79cba8588d41a9.jpg

Opublikowano

Mam Kverneland Optima Profi HD i zakupiony do tego Telus Go połączony z Isobus maszyny. Maszyna siewnik kukurydzy nie widzi prędkości. Nie mam ciągnika z Isobusem. 

Co mogę zrobić ( jakiś radar do maszyny dokupić u producenta? ) czy sygnał z nawigacji przesłać jakoś do Telusa?

Ps. Maszyna sieje jak trzeba z ciągnikiem na iso a z samym Telus Go nie!

Opublikowano

Ja mam optime to u mnie jest czujnik radarowy i z niego bierze prędkość jeśli sieję ciągnikiem bez ISO bus. Może z tym czujnikiem jest problem, ewentualnie jak Jacek pisał może coś w ustawieniach terminala

• Like 1