Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mimo że koła skręcone w prawo lub lewo to jechał prosto. 

Do tego zestawu ciągnik powinien być większy od 5211 lub mieć przedni napęd. 

Opublikowano
12 minut temu, Rolnik5211zetor napisał:

Tak myślę że może nie pchać się w takie rozwiązanie bo trochę jednak mały ciągnik, może kupić agregat uprawowy 2.5m i nim przed siewem zrobić a potem siew?

Podnieść podniesie, zwłaszcza z hydropakiem, bo sobie złożysz na uwrociach, pociągnąć pociągnie też, kwestia tylko odpowiedniego dociążenia przodu, pomijając już fakt jazdy po polu, jednak  jeżeli na pola jeździsz po szosach, to żartów nie ma, musi być stabilna sterowność. Ale i z tym też nie ma tragedii, dociążyć przody to trzeba i w dużych Ursusach, wiadomo agregat cięższy, ale trzeba, dorabiasz ramkę, obciążnik z betonu i siejesz. Musisz to przemyśleć, wszystko zależy ile tego siewu jest, można też kupić taki agregat i spróbować, jeżeli nie zda to egzaminu, uprawiać samym i siać potem siewnikiem, na piachach ma to sens, jednak jeżeli są cięższe ziemie z bryłami, to zwykły agregat uprawowy zrobi lepiej. Ja mam ziemie ciężkie do uprawy i niestety ale najpierw trzeba przejechać agregatem uprawowym, niektóre miejsca nawet podwójnie i potrójnie żeby rozbić bryły, a potem dopiero agregat uprawowo-siewny, zależy jeszcze od pogody, ale zazwyczaj siew na raz nie wchodzi w rachubę.  

31 minut temu, MF675ursus napisał:

Dobrze myślisz. @PRIMO cwaniakuje że spokojnie da radę, a sam po sezonie udręki (bo wygodną pracą to na pewno tego nazwać nie można) przesiadł się na większego konia ;) 

Nie cwaniakuje bo napisał że powinien być ciągnik większy od 5211 do tego zestawu, jednak ja uważam że to dociążenie które miał z przodu @PRIMO , to stanowczo za mało, ramka wysunięta do przodu i wtedy obciążnik wcale nie musi być taki ciężki.

Opublikowano (edytowane)

Ja uważam że akurat Zetor da sobie lepiej radę niż np. 60-tka czy 3p, tylko tak jak pisałem wyżej, trzeba go odpowiednio przygotować, oczywiście agregat tylko z wałem z tyłu i rura lub struna, bo inny już będzie za ciężkie wszystko.

A PRIMO no cóż, siałby dalej i kombinował jak go usterownić, ale że ma inny ciągnik to sieje innym.   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano
Sean napisał:

12 minut temu, Rolnik5211zetor napisał: Tak myślę że może nie pchać się w takie rozwiązanie bo trochę jednak mały ciągnik, może kupić agregat uprawowy 2.5m i nim przed siewem zrobić a potem siew? Podnieść podniesie, zwłaszcza z hydropakiem, bo sobie złożysz na uwrociach, pociągnąć pociągnie też, kwestia tylko odpowiedniego dociążenia przodu, pomijając już fakt jazdy po polu, jednak  jeżeli na pola jeździsz po szosach, to żartów nie ma, musi być stabilna sterowność. Ale i z tym też nie ma tragedii, dociążyć przody to trzeba i w dużych Ursusach, wiadomo agregat cięższy, ale trzeba, dorabiasz ramkę, obciążnik z betonu i siejesz. Musisz to przemyśleć, wszystko zależy ile tego siewu jest, można też kupić taki agregat i spróbować, jeżeli nie zda to egzaminu, uprawiać samym i siać potem siewnikiem, na piachach ma to sens, jednak jeżeli są cięższe ziemie z bryłami, to zwykły agregat uprawowy zrobi lepiej. Ja mam ziemie ciężkie do uprawy i niestety ale najpierw trzeba przejechać agregatem uprawowym, niektóre miejsca nawet podwójnie i potrójnie żeby rozbić bryły, a potem dopiero agregat uprawowo-siewny, zależy jeszcze od pogody, ale zazwyczaj siew na raz nie wchodzi w rachubę.  

No siewu nie ma jakoś dużo około 10ha tylko dalekie pola. A drogi różne trochę asfalt a trochę dziury i to dosłownie. Ziemia też rozna i piach i cięższa więc muszę to przemyśleć.

Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

No jak to nie jest cwaniakowanie, to nie mam pytań...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 ale mam ubaw 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nawet ironii nie potrafisz wyłapać. 

Opublikowano

Czy lepiej? uważam że nie, po orce zaraz uprawiam agregatem zwykłym, rozbijam bryły jeżeli są, a później już się nie pitolę, tylko rozsiewam nawozy i zaraz uprawa i siew za jednym przejazdem, wilgoci więcej i czasu nie marnuję.

Opublikowano

Czyli uprawiasz 2 razy Czasami warto jest pozostawić ziemie na podeschniecie 1-2 godzinki (jeśli jest taka potrzeba) Na wiosnę będę uprawiał orkę zimowa agregatem talerzowym i siał zobaczymy co z tego wyjdzie 

Opublikowano

Jakbym zostawił nie ruszaną orkę do siewu, a nie spadł by deszcz, to mógłbym rozbijać bryły, ale przecinakiem i młotkiem.