Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, slawek74 napisał:

Jaka to wielka ferma a i ile jakiej pojemności beczek ?

U mnie też meprozet 5tys 8lat ale tylko 300tys na rok okolo

Fermy świń Święcicki ma 11 czy 13 w całej Polsce ,koło mnie są 3 po byłych pgr , A beczki duże nie pamiętam dokładnie ale wszytko tandem 

• AgroTeam
Opublikowano

Nie popadajmy w paranoje są dobre krajowe maszyny, ale ich ceny zazwyczaj nie odbiegają od konkurencji. Jak użyje się dobrych materiałów to różnica może być tylko w pracy ludzi. Ale gro firm zachodnich u nas już też produkuje.

Ktoś tu pisał o producencie opryskiwaczy agromex, robią z dobrych materiałów i cena jest wysoka przez co sprzedaż mała.

• Like 1
Opublikowano

Zadam tu pytanie bo wiele osób ma zapewne wiedzę:

Mam taki problem że co raz częściej wywala mi różnicówkę w domu w momencie załączenia np małej szlifierki kątowej w warsztacie czy też mieszadła do betonu.

Prąd w budynkach gospodarczych pozostaje tylko wywala w mieszkaniu. 

Czy już pora na wizytę elektryka? Może sama różnicówka być nadpalona ? 

20200331_105057.jpg

20200331_105127.jpg

Opublikowano (edytowane)

Profesjonalna rada wygląda tak: zaproś elektryka na pomiar pętli zwarcia

Taka na czas kryzysu sprawdź czy nie masz luźnych przewodów przy danym zabezpieczeniu bo na to wygląda. W gospodarczym też masz RCD= różnicówkę? 

Jeszcze jedno pytanie co to za obwody na zabezpieczeniu w charakterystyce C? np. C10? Masz do tej skrzynki jakiś kawałek dokumentacji? 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Musisz w bardziej przystępnym języku mnie zapytać.

Ale tak- nowa instalacja jest tylko w domu, przewody siłowe które szły z gospodarstwa elektryk tylko podpiął pod nową instalację. Nie chodził i nie sprawdzał co gdzie mam. Żadnych dodatkowych zabezpieczeń w garażach nie mam. 

Wydaje mi się że dzieje się to przy obciążeniu konkretnej fazy, bo raczej nie z każdego gniazdka wywala.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze ci się wydaje, dlatego sugeruje luźny styk. To zabezpieczenie mierzy różnice prądu pobranego miedzy fazą a N to tak w bardzo dużym uproszczeniu. Natomiast włos się trochę na głowie jeży jak widzę w domu zabezpieczenie w charakterystyce C. Jak znam życie są to obwody oświetleniowe. 

Jeszcze jedno czy ty aby wcześniej nie miałeś instalacji z zerowaniem? 

554bed6c0225189bmed.jpg

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Ten luźny przewód jak rozumiem może dotyczyć któregokolwiek ogniwa - gniazdko, puszka rozdzielcza?

O tym zabezpieczeniu C to piszesz w kontekście tych symboli na poszczególnych wyłącznikach U mnie?

To tak, zazwyczaj dotyczą oświetlenia i wywala je podczas np przepalenia żarówki. Ale prawdopodobnie i niektóre gniazdka są pod nie podpiętę.

14 minut temu, jedrus2020 napisał:

Ale w gospodarstwie ta stara instalacje masz 2 przewodowa czy 3 przewodowa? Takie cyrki dzieją się od dawna czy teraz od niedawna?

Siłowa instalacja trójfazowa.

Z biegiem czasu dzieje się co raz częściej.

Swego czasu zauważyłem że w mieszkaniu częściej przepalały się żarówki podczas włączania. Powodem było poluzowanie zacisków na włączniki, a także przy podłączeniu lamp po latach użytkowania.

Tu chyba też pora przejrzeć instalację i podokręcać.

Opublikowano

Mała anegdotka z życia kolega mówi mi że w pokoju po dziadku straszy co założy nową żarówkę to pyk 3-4 dni i się pali.... Jak pokazałem mu przyczynę to śmiał się chyba dobre 20 minut:D

Co do ciebie to jakich ty lamp używasz że przy rozruchu potrzebują 5 do 10 razy większego niż znamionowy prądu rozruchowego ?  

Opublikowano

Może tak być też ze gdzieś masz lekko zawilgocenia gniazdko i co tam prad ucieka. Roznicowke Ci zawsze wywala przy któryś tam gniazdkach czy to są losowe sprawy? Chyba że ktoś z instalacji 3 przewozowej robił dwuprzewodowa i podłączył zamiast pod 0 pod ochronny. To się tak będzie działo

Opublikowano

Teraz to pozakładałem panele lądowe, ale wcześniej .miałem marketowe lampy z żarówkami 40W na mały gwint. Ile mnie nerwów kosztowały. Żarówka 2 zł ale jak piszesz czasem godzinę lub 3 4 dni, a inną w tym samym żyrandolu i 2 lata siedziała.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

15 minut temu, stempos1980 napisał: https://m.olx.pl/oferta/alternator-vw-1-9-tdi-wysylka-CID5-IDsSDj3.html#position=1&page=1 Takiej mocy da radę czy mocniejszy do ciapka Świat i ludzie, u nas w emce alternator z peugeota 106 35A jeździł 8 lat, przez ten czas te same akumulatory, prostownika nie widział ani razu. Pewnie że da rade jak nie pracuje po nocach i nie ma choinki to tylko żeby doładować aku. Ale jak już jest ileś tam lamp to lepiej większy. Pierwszy altek miałem w 60 od skody 105 i też długo wytrzymał. Teraz mam z forda sierry 70A już z 7lat.

Opublikowano (edytowane)

Jakiś czas temu pytałem o klucz udarowy Parkside. No i jako że byłem na zakupach w lydlu  a rzucił mi się w oczy owy klucz, kupiłem go na moje nieszczęście. Dzisiaj z ciekawości przystawiłem go do kół w samochodzie gdzie śruby standardowo dokręcam nogą, zdziwienia nie było jak już wcześniej się  spodziewałem. Ogólnie klucz jest masywny dobrze zrobiony ale nadaje się jedynie do odkrecania śrub w rowerze. Jednak trzeba będzie zainwestować w porządny klucz z firmy dewalt a  ten zostanie do zabawy😂🙈

20200331_112228.jpg

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

Agrest jak się ten wirus skończy zadzwoń sobie po jakiegoś rozsądnego elektryka, trochę to tak dziwnie masz zrobioną tą tablice. Nie wiem czy dobrze kapuje ale jak wywali RCD to kaplica prądu nie ma wszędzie i gaśnie światło?

A ten przełącznik na dole to już po prostu majstersztyk. 

W warsztacie powinieneś zrobić uproszczoną tablicę. 

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Jakiś czas temu pytałem o klucz udarowy Parkside. No i jako że byłem na zakupach w lydlu  a rzucił mi się w oczy owy klucz, kupiłem go na moje nieszczęście. Dzisiaj z ciekawości przystawiłem go do kół w samochodzie gdzie śruby standardowo dokręcam nogą, zdziwienia nie było jak już wcześniej się  spodziewałem. Ogólnie klucz jest masywny dobrze zrobiony ale nadaje się jedynie do odkrecania śrub w rowerze. Jednak trzeba będzie zainwestować w porządny klucz z firmy dewalt a  ten zostanie do zabawy😂🙈

20200331_112228.jpg

A Wazzup testował i mówi że rureczką nie trzeba poprawiać.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, hubertb napisał:

Agrest jak się ten wirus skończy zadzwoń sobie po jakiegoś rozsądnego elektryka, trochę to tak dziwnie masz zrobioną tą tablice. Nie wiem czy dobrze kapuje ale jak wywali RCD to kaplica prądu nie ma wszędzie i gaśnie światło?

A ten przełącznik na dole to już po prostu majstersztyk. 

W warsztacie powinieneś zrobić uproszczoną tablicę. 

Ten co robił był tym najrozsądniejszym w okolicy z szeregiem uprawnień. Robota z 2007r. Ja się nie znam ale dla mnie to super sprawa i robota mi się podobała. Przewody porozprowadzane tak że w razie braku nawet 2 faz w mieszkaniu mam prąd na większości odbiorników, przełącznik fazowy, zabezpieczenia dla poszczególnych obwodów, czyli np kuchnia czy łazienka , możliwość odcięcia prądu tylko na gospodarstwo...

Pewnie to standard i jest już więcej możliwości ale dla mnie na tamten czas to przesiadka z poloneza do mercedesa.

Właśnie ten przełącznik na dole dla mnie to majstersztyk bo po przełączeniu przy braku jednej fazy w chacie mam nadal 3. Lub przy braku 2 po przełączeniu mam 2 czyli większość w mieszkaniu.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

A Wazzup testował i mówi że rureczką nie trzeba poprawiać.

Fakt jak zakręciłem kluczem przy niby 400 Nm no to było fest doprane i nie trzeba poprawiać ale dla pewności zawsze poprawiam nogą z wyczuciem. Przy odkrecaniu bicie ma też dobre ale po 40s trzymania odpuściłem i odkręciłem zwykłym kluczem. Jeszcze spróbuję zmienić nasadki na takie ze stali chromowo-molibdenowej może wtedy będzie lepiej.

Opublikowano
4 godziny temu, Marecki2922 napisał:

Ja bym se wziął tą pokojówkę sześcio gwiazdkową 😁

Tylko czy mnie stać , 🤔 i co żona na to 😜

Pany ma ktoś taki rozsiewacz , jak to się sprawuje 

https://m.olx.pl/oferta/rozsiewacz-lely-CID757-IDDsfgr.html

Ja posiadam. Fajna maszyna. Ładnie równo rozrzuca, pojemna. Szerokość rozsiewania reguluje się poprzez wymianę dwóch trybów z tyłu przekładni, 3 minuty roboty

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Fakt jak zakręciłem kluczem przy niby 400 Nm no to było fest doprane i nie trzeba poprawiać ale dla pewności zawsze poprawiam nogą z wyczuciem. Przy odkrecaniu bicie ma też dobre ale po 40s trzymania odpuściłem i odkręciłem zwykłym kluczem. Jeszcze spróbuję zmienić nasadki na takie ze stali chromowo-molibdenowej może wtedy będzie lepiej.

A trzeba było sieciowego z Juli za pół ceny tego Parka kupić...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v