Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Mnie za Malwinę ścigali a nawet za Elkata. W porzeczce za Goferta, ale najbardziej za Tihope.  

Co znaczy "ścigali"? Jak Cie namierzyli? Donos? Bo jak rozumiem miałeś posadzone te odmiany na własnym polu.

Opublikowano (edytowane)

to wszystko ponoć zależy czy masz mateczniki legalne bo jeśli tak to każdy mówi że jak wpadają to wybór albo likwidacja sadzonek albo kara

a jak wszystko nie legalne i ktoś handluje to nie wiem jak to jest

ci lubią wydzwaniać bo sami się nawet na olx ogłaszają

http://sadzonki.agronomplants.pl/

ja to badylarz jestem ale jak za czymś odmianami jeżdziłem to w większości  to na masową skalę szło

może kiedyś za malwine jak była tka nie znana. bo za nią to nikt się nie czepiał mnie

widziałeś @Agrest jak się ogłaszają tu literówka tam ucięta nazwa

7 minut temu, vat napisał:

Co znaczy "ścigali"? Jak Cie namierzyli? Donos? Bo jak rozumiem miałeś posadzone te odmiany na własnym polu.

jak masz i nie handlujesz natarczywie  i nie mieszkasz w jakimś zagłebiu gdzie truskawka koło truskawki to kto tam ma świadomośc co to za odmiana u ciebie. dla takich co nie są w temacie to każda truskawka identyczna

Edytowane przez racyl
Opublikowano

A to wiem, bo sam zaczynałem tak pisać, przekrecać nazwy. Teraz już nie mam czym handlować.

Ogólnie teraz już nawet osoby które wykupiły licencję monitorują i zgłaszają ogłoszenia z odmianami chronionymi

5 minut temu, vat napisał:

W moim wypadku tylko usuwali ogłoszenia. 

Kary nie dostałem ale i skutecznie mnie zniechęcili. 

Ale miałem taką serię, że podejrzewałem życzliwego z okolic który zgłaszał moje ogłoszenie. Bo dziwne mi było że w tej samej lokalizacji tylko moje były na cenzurze.

Praktycznie zaprzestałem produkcji  na rynek, choć głównie z powodu nasycenia w ówczesnym czasie.  

Opublikowano

@Agrest praktykujecie u was Marawille ?

wszystko z umiarem trzeba

a nie jak którzy wypisują że współpracują z firmami kurierskimi

albo przyjmują zamówienia itp

Opublikowano

Panowie ale takie akcje niedługo się skończą już opracowali przecież ziemniaka który przy sadzeniu kwalifikatu jest super ale już sadzeniaki z plonu pierwszego będą miały 50% wydajności a 3ci plon tylko 20% i jeszcze ta ustawa o kwalifikowanym materiale siewnym która wiąże ręce rolnikom i jak wyżej powiedzieliście. odmiana stała się patentem. BA nawet jakaś firma chciała opatentować białko 

Opublikowano

Czyli nie mogę legalnie sprzedać np. zboża z podaniem odmiany, które kupiłem z centrali? Dlaczego mam odpowiadać za to co zrobi nabywca? Czy w ogóle mam prawo pytać co zamierza zrobić z zakupionym ode mnie zbożem? A jeżeli kupujący powie, ze jeszcze nie wie co z nim zrobi, czy posieje czy chleb upiecze.

Opublikowano

Nie. Ja już wpadłem z rynku truskawkowego. Zostało 0,2 ha honeyoe i 0,2 grandarosy. W tym roku koniec.  W okolicy też ludzie mają po kilka-kilkadziesiąt arów starszych odmian raczej przemysłowych.

1 minutę temu, vat napisał:

Czyli nie mogę legalnie sprzedać np. zboża z podaniem odmiany, które kupiłem z centrali? Dlaczego mam odpowiadać za to co zrobi nabywca? Czy w ogóle mam prawo pytać co zamierza zrobić z zakupionym ode mnie zbożem? A jeżeli kupujący powie, ze jeszcze nie wie co z nim zrobi, czy posieje czy chleb upiecze.

Ty masz prawo sprzedawać zboże paszowe, konsumpcyjne .

Materiał nasienny tylko po opłaceniu licencji na odmianę, podpisaniu umowy.

A co kupujący zrobi to Ciebie już nie obchodzi. 

W każdym razie nie możesz sugerować że sprzedajesz materiał siewny.

Opublikowano
3 minuty temu, vat napisał:

sęk w tym jak TY sformułujesz treść ogłoszenia. sama chęć sprzedarzy np sadzeniaka jest nie legalna

4 minuty temu, Agrest napisał:

Nie. Ja już wpadłem z rynku truskawkowego. Zostało 0,2 ha honeyoe i 0,2 grandarosy. W tym roku koniec.  W okolicy też ludzie mają po kilka-kilkadziesiąt arów starszych odmian raczej przemysłowych.

marawilla margeritta to są odmiany malin jesiennych klubowych  to jest jeszcze bardziej ścigane

Opublikowano
8 minut temu, igor10246 napisał:

Panowie ale takie akcje niedługo się skończą już opracowali przecież ziemniaka który przy sadzeniu kwalifikatu jest super ale już sadzeniaki z plonu pierwszego będą miały 50% wydajności a 3ci plon tylko 20% i jeszcze ta ustawa o kwalifikowanym materiale siewnym która wiąże ręce rolnikom i jak wyżej powiedzieliście. odmiana stała się patentem. BA nawet jakaś firma chciała opatentować białko 

tak jest z vineta. pierwszy rok ładne duże, zero liściozwoju a następne to już drobiazgu do cholery i liście kręci

2 minuty temu, farmtrac8244 napisał:

Czyli jak należy sprzedawać?

w ziemniaku to się kaliber podaje coś w tym stylu. w zbożu wystarczy że napiszesz że zakupione z centrali i wystarczy podając odmianę

Opublikowano

Malin już zupełnie u nas nie ma. Kiedyś zagłębie Polany i Półki. Lata niskich cen, zmiana klimatu i problem z pracownikiem zrobiły swoje.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, vat napisał:

A jest jakaś lista odmian zbóż chronionych patentem?

zboże to chyba każde jedne chronione bo praktycznie każdy nowe odmiany sieje. tego to bym sie nie obawiał bo nie słyszałem żeby ścigali za to.

Zboże akurat małym ryzykiem obarczone karami bo nie musisz pisać że na siew, wystarczy napiszesz ze z centrali, odmianę i coś o niej i już ludzie jak znają odmianę to będą dzwonić. A co z tym zrobią to już nie Twój problem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ja też raz mialem telefon z PIORiN. W ogłoszeniu miałem wpisane tylko nazwę odmiany pszenicy Pilgrim a w opisie tylko rok zbioru i więcej informacji pod telefonem. Zadzwonila jakaś pani i najpierw pojawiło sie pytanie czy to nasiona na siew czy na pasze. A ja zawsze odpowiadam, ze paszówka i tak było tym razem i pani powiedziala, że ta odpowiedź mnie uratowała a potem przedstawila się skąd dzwoni. Kazala usunąć nazwę odmiany, bo to sugeruje, że jest do siewu. A ja odpowiedzialem, że używam nazwy odmiany bo może mieć jakieś szczególne parametry żywieniowe/wypiekowe itp i nie będę jej usuwał. Po rozmowie ogłoszenie nadal widniało z nazwą odmiany i nikt więcej mnie nie niepokoił. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Agrest napisał:

Malin już zupełnie u nas nie ma. Kiedyś zagłębie Polany i Półki. Lata niskich cen, zmiana klimatu i problem z pracownikiem zrobiły swoje.

polki to już darmo nikt nie chcę mimo że ma ochronę do 2030r.

Mają te odmiany co wspomniałem w okolicy opola lub a to do Ciebie nie daleko. to są odmiany prima sort zarówno do tuneli jak i na gruny. sadzonki to po 5zł .

chciałem wypróbować to i dlatego pytam

6 minut temu, KlimekPL napisał:

Ja też raz mialem telefon z PIORiN. W ogłoszeniu miałem wpisane tylko nazwę odmiany pszenicy Pilgrim a w opisie tylko rok zbioru i więcej informacji pod telefonem. Zadzwonila jakaś pani i najpierw pojawiło sie pytanie czy to nasiona na siew czy na pasze. A ja zawsze odpowiadam, ze paszówka i tak było tym razem i pani powiedziala, że ta odpowiedź mnie uratowała a potem przedstawila się skąd dzwoni. Kazala usunąć nazwę odmiany, bo to sugeruje, że jest do siewu. A ja odpowiedzialem, że używam nazwy odmiany bo może mieć jakieś szczególne parametry żywieniowe/wypiekowe itp i nie będę jej usuwał. Po rozmowie ogłoszenie nadal widniało z nazwą odmiany i nikt więcej mnie nie niepokoił. 

zawsze możesz powiedzieć a mnie to nie interesuje czy Pani tym gołebie nakarmi czy zasieje bo ja nie będę Pani pilnował. Im o to chodzi żeby wystraszyć ludzi

z truskawkami czy malinami tak łatwo nie jest . w ziemniaku już łatwiej

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Teraz do Biłgoraja jechałem to gdzieś w okolicach chyba kraśnika widziałem z hektar malin w tunelach. 

Myślę że takie odmiany to tylko chodząc po wsi byś znalazł, choć ludzie coraz bardziej nieufni. 

Opublikowano (edytowane)

pewnie jak jechałeś od kamienia w stronę kraśnika ? bo jakoś nie kojarzę aby gdzięs tu na janów coś było takiego 

jak urzędów w stronę wisły to jest dużo sadów to tam pewnie też może mieć ktoś. u nas w gminie niedrzwica duża(tej wolnej od lgbt 😂 )  to  owocowych pól mało

Edytowane przez racyl
Opublikowano

W sumie co roku sprzedawałem jakieś nasiona co do których ciężko byłoby się wytłumaczyć, że są na cele paszowe np. koniczyna, rajgras.

I co wtedy? Można się tłumaczyć, że nie znam odmiany, że są one uprawiane u mnie od pokoleń ;) 

Opublikowano

no tak po polach tak ale coś tam w tunelach jest

1 minutę temu, vat napisał:

W sumie co roku sprzedawałem jakieś nasiona co do których ciężko byłoby się wytłumaczyć, że są na cele paszowe np. koniczyna, rajgras.

I co wtedy? Można się tłumaczyć, że nie znam odmiany, że są one uprawiane u mnie od pokoleń ;) 

jak podasz odmianę konkrętną to już nie możesz wciskasz że nie wiesz co to jest

Opublikowano

tunelowa to nie nasz lubelski rynek. z tego co wiem to nawet nie na Polski

Opublikowano

teraz bez tego to owocu nie ma

sam mam ponad 15km taśmy na polu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v