Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

To po co kobiecie nadziei narobił?? Jeszcze ta od vina Ci oczy wydrapie🤷‍♂️😅

na drugi raz zapłaci za febi, a dostanie maxisy :D 

Therarolnik no wiem, nazwisko na B ma. A Ty przypomnij jak masz na imię?

Opublikowano
50 minut temu, Strongman napisał:

kto jest przesądny bo jutro piątek trzynastego.:D

pięć lat temu w piątek 13  tuż po 13-tej wpłynęła mi na konto premia młodego rolnika do tej pory się zastanawiam czy to było szczęście czy pech 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

a jak się zgodzi, to już pół siusiaka w środku

:D Tekst miesiąca na agrofoto chyba :D

Opublikowano

Trzeba jechać jeszcze uszczelniacze odebrac :o poyem mam nadzieję ze za szybko tam nie będę musiał jechać :o niech sie lepiej nie psuje 

4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Szymon ale teraz to z górki byś miał bo gastronomia zamknięta i jak na wino to jedynie samicę na kwadrat ogarnąć🤔 a jak się zgodzi, to już pół siusiaka w środku :D

Tak jak mówisz haha

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, szczypka napisał:

pięć lat temu w piątek 13  tuż po 13-tej wpłynęła mi na konto premia młodego rolnika do tej pory się zastanawiam czy to było szczęście czy pech 

To jest pytanie,to będziesz swientował bo 5 lat minęło i odeślą weksel.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, szczypka napisał:

Od jutra z bani już :D na maszyny brałeś?

Opublikowano

drugi raz na żaden remont kasy nie wezmę masakra z tymi wymogami 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

my to już całkiem odpuszczamy chyba, no może jeszcze silosy by się przydały do sianokiszonki :D najlepiej to jak roślinna tylko jest, czyssta kasa

może sie mylę ale według mnie teraz lepiej nic nie brać na zwierzęta bo nie wiadomo co te kutafongi w rządzie z ekologami nawymyślają a jak by nie było pięć lat biznesplan 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Przedplon qq na kiszonke klasa 4a/b-5 

Obornik bydlecy sezonowany 35 rozrzutnikow 6t na 3ha

Dwa razy talerzówka zeby wymieszać 

Siew agregatem kuhn espro 1.6 j.s jak dobrze pamietam albo 1.5 odmiana KWS jethto, zaprawiona systiva primusb i chyba kinto plus 

Na wiosne 170 kg/ha siarczanu magnezu 

N1 jak dobrze pamietam 220L rsm 32 

N2 170 kg mocznika

T1 duett star 

T2 duett ultra plus tebukonazol 

Regulacja modus plus ccc 

Na chwasty toto i cos Jeszcze bylo dorzucone. 

Raz na mszyce delmetros 

2x z grzybowka Poszlo po 12.5kg mocznika i siarczanu magnezu 7 wodnego ii2vrazy sam przejazd z mocznikiem i siarczanem. 

Naklad jak liczyłem wyszedl +- 2000zl/ha

Byłem ostatnio po czesci do auta i babka ciagle ze chce vin to jej mowie ze jaonskonczy prace to mozemy isc na wino :D a ona ze spoko o 18 mozemy isc :o takze wiele nie potrzeba :)

Kurde tyle to ja pod pszenicę daje, a gdzie tam pod żyto populacyjne, i jeszcze fungi 🙆‍♂️, moje to 5 i troche 6 , więc jak da ponad 3 to sukces 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego ja nie sieje populacyjnego. Rzucilem dzierzawy i z 5 ha zyta na swojej ziemi mam wiecej pieniędzy niż z 15 ha dzierzawy... 

W tym roku posialem na żwirowni 6z ale mój material, narazie zapowiada się dobrze, ale tam takich nakładów nie będę robił, da 4 to bede di nieba skakać.  Aby wody w maju nie braklo. 

Ile przenzyta na takiej ziemi nakosisz ? 

Edytowane przez szymon09875
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v