Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, proxy8441 napisał:

dominator jest produkowany typowo przez linie agrii z tego co słyszałem też na niego nie narzekają wrecz przeciwnie

idąc tym tokiem myślenia powinni mieć najlepsze nawozy z fosforem na rynku 

to są bardzo ciekawe doświadczenia sam chętnie bym zrobil  ale nie mam obu nawozow, to swietnie obrazuje sytuację zgadza się

jak widać co rolnik to inna opinia o granuli ultra, pewnie też sporo zalezy od partii ale co by z tego wynikało że jednak brak powtarzalności w produkcji ultri? 

widze coraz więcej nareszcie informacji o phos agro tego właśnie oczekiwałem :)

Tak krótko jeżeli nawóz z potasem jest mniej lub bardziej czerwony to zwykle ma pochodzenie wschodnie  szary byłe NRD - oczywiście chodzi o potas A Dominator jest sypany w worki  z logo agrii to firma handlowa brendująca produkty wyłącznościowe 

Edytowane przez RU68
Opublikowano
RU68 napisał:

31 minut temu, Uszek1988 napisał:

Wiem co pisze i wiem co zaobserwowałem i dzielę się swoimi spostrzenieniami.I widzisz myślę że Ty nie wiesz co piszesz skoro porownujesz gratulacje ultry do Yary bo akurat przez ostatnie lata stosowalem oba produkty i jak dla mnie granule ultry nawet nie leżały obok Yary.

Oczywiście nie wiesz że nawozy YARY w Polsce  są markowane jako produkt YARA LITWA  a w rzeczywistości to nawóz koncernu   Bielaruskalij  zapewniam że  oryginalnej Yary nie kupisz ze względu na cenę a robią wszystkich w bambusa od lat- nawet worki nie pochodzą od producenta dla YARY A nawóz jeżeli dla zmyły jest rozwożony ze Szczecina to jest ładowany na statek w Litewskiej  KŁAJPEDZIE na południe Polski wygodniej i bliżej mają samochodami ale też przejście graniczne na Litwie (to takie granie w głupa że jakieś sankcje)  >A trzeba czytać listy przewozowe żeby niekiedy odkryć rzeczy oczywiste . Więc co porównywać nawozy Łukaszenki kręcone w stodole- przez moje ręce już przeszło trochę nawozów i nie myślę tu o 1 czy 2 tyś ton  a ty wpierw piszesz że stosujesz od lat ULTRĘ i nie podoba ci się stosujesz polidap i nagle YARĘ no trochę konsekwencji lub mniej bajek   

O polidapie nie wspomniałem ale dobra. z Ultry stosowalem 8 i 10 A z Yary saletry.Dobrze mieć takiego Znawce na forum.

A z innej beczki kupował ktoś ostatnio kizeryt z Kali-mi zaproponowano najtaniej 1150 netto przy zamówieniu do 10 ton.

Opublikowano

U mnie był dostępny tylko macrospeed Green z Caldeny.  Ten sam skład i rozpuszczalność co kizeryt  za 1230zł brutto.

Teraz czekam na siarczan siedmiowodny z Caldeny.  Ma dojechać na skład w styczniu. 

Opublikowano

Skoro tak super się rozpuszcza to czemu na łace leżała ta ultra dobre 2 miesiące no niech ktoś mi to wytłumaczy a worek polifoski był rozsiany i nawozu nie było widać a to leżało i leżało jak jakięs kamyki a tu piszeszcie że cyk myk wilgoć z powietrza złapie i gotowe ....

Opublikowano

Jak ci ktoś podróbe wcisnął to się ciesz że chociaż trochę się rozpuściła. Chyba tylko ty masz taki problem. U mnie jak i znajomych rozpuszcza się elegancko i się nie pyli. A biorę co roku cały skład, znajomy 3 składy i niektórzy po kilka ton i każdy zadowolony, że co roku ktoś nowy się przekonuje i też bierze 

• Root Admin
Opublikowano

kizeryt kupiłem 5t po 1250zl już z dostawą na gospodarstwo. siarczan magnezu 7 wodny, 960zl brutto za paletę. tylko póki co nie wiem ile go było 1000 czy 1200kg

Opublikowano

I jaki Ci dojechał ten na palecie? Cena raczej bdb.

Jak patrzę po cenach w necie to ciężko coś poniżej 1200zł za t znaleźć. W ubiegłym roku chyba po 32zł/25kg płaciłem 

Opublikowano
5 godzin temu, Uszek1988 napisał:

O polidapie nie wspomniałem ale dobra. z Ultry stosowalem 8 i 10 A z Yary saletry.Dobrze mieć takiego Znawce na forum.

A z innej beczki kupował ktoś ostatnio kizeryt z Kali-mi zaproponowano najtaniej 1150 netto przy zamówieniu do 10 ton.

Ja zrezygnowałem już z kizerytu i stosuję ultra kali -potas z magnezem i siarką 

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

kryształek, pakowany w Lublinie ;) a skąd towar cholera wie. ale do tego sprzedawcy mam zaufanie więc liczę że lipy nie pchnął

Z tym zaufaniem był bym ostrożny mam za sobą kurs marketingowy jak wciskać" gówno"by mieć zysk (po to aby znać zachowania sprzedawców ) - trzeba mieć charakter żeby się temu oprzeć a niestety większość sprzedawców  w młodym i średnim wieku mają tak zryty umysł że tylko liczy się prowizja 

Opublikowano
8 minut temu, RU68 napisał:

troche inne przeznaczenie nawozow.  tym ultra kali nie dostarczysz siarki magnezu w takiej ilosci jak w kizerycie, moze w zbozach sprawdzi sie ten nawoz, tylko wtedy pytanie po co potas wiosna?  co do rzepaku za mala dawka siarki ,  zalezy kto ma jakie cele i strategie.   ja np nie daje w tym roku saletrosanu a planuje siarke z kizerytu, tym ultra kali nie dalbym duzego zastrzyku siarki

jak masz zaufanie to mozesz sie szybko przejechac.  kazdy patrzy jak najwiecej zarobic a nie zebys ty mial dobrze.  ja sie tyle bzdetow od sprzedawcow agrii nasluchalem ze jakbym wierzyl we wszsytko co mowia i jak super dziala to bez butow bym chodzil.   wapno wzilem granuat kiedys. mowia ze kreda , tez tak pomyslalem bo co innego na granulat mozna dac,  cena podobna do wapnaka koszelowskiego to wzialem stad gdzie w wiekszosci handluje. a ten granulat kredy agrii to lezal z miesiac na polu mimo deszczu i wkoncu nie byla to kreda tylko jakis wapniak

Opublikowano

uprawiam tylko QQ większość w technologii ST a nawozy według badań glebowych plus trochę  na suszę (potas) a ti jest prawdziwa granula więc do mieszania w gospodarstwie w sam raz -każdy inny potas się rozciera w mieszalniku  

6 minut temu, masa24 napisał:

jak masz zaufanie to mozesz sie szybko przejechac.  kazdy patrzy jak najwiecej zarobic a nie zebys ty mial dobrze.  ja sie tyle bzdetow od sprzedawcow agrii nasluchalem ze jakbym wierzyl we wszsytko co mowia i jak super dziala to bez butow bym chodzil.   wapno wzilem granuat kiedys. mowia ze kreda , tez tak pomyslalem bo co innego na granulat mozna dac,  cena podobna do wapnaka koszelowskiego to wzialem stad gdzie w wiekszosci handluje. a ten granulat kredy agrii to lezal z miesiac na polu mimo deszczu i wkoncu nie byla to kreda tylko jakis wapniak

Właśnie że każdego domokrążce uważam za potencjalnego oszusta  -niestety cuda Agrii przodują w ściemie ale na tym zarabiają a kupując wapno na FV masz wpisaną odmianę tyle że 99% rolników nie wie co oznaczenia określają i myślą a co tam 05a czy 06a  a pogadać se można jak się ma słuchacza

Opublikowano

ja wogole nei rozmawiam jak ktos przyjezdza lub dzwoni. sam wiem czego potrzebuje i dzwonie jak cos chce

najlepsze jest to ze ci sprzedawcy  zawszse wypowiadaja sie jakby mieli ogromna wiedze oraz doswiadczenie w uprawie przynajmniej 20 letnie. kiedys byl jakis przedstawiciel u kolegi i dzwonilem do niego i mowie ze jade na rzepak z saletra 200 kg. byla to jesien a ja poprostu chcialem sprawdzic jak bedzie wygladal jesienia bo duzej dawce n, bo widze ze i tu lacznie z npk dajecie kolo 100 czestego jesienia.   no i zaraz ten przedstawciel do mnie przyjechal i chccial mi cos wciskac. i mowi   z usmieszkiem to pan daje 200 kg saletry na rzepak? a ja mowie ze no tak a co?  a on ze duzo itp .  To ja go pytam, a ile hektarow rzepaku pan uprawia? a on ze nic.  to ja mu podziekowalem za rady

• Like 1
Opublikowano
RU68 napisał:

5 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Jak to wychodzi cenowo?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, masa24 napisał:

troche inne przeznaczenie nawozow.  tym ultra kali nie dostarczysz siarki magnezu w takiej ilosci jak w kizerycie, moze w zbozach sprawdzi sie ten nawoz, tylko wtedy pytanie po co potas wiosna?  co do rzepaku za mala dawka siarki ,  zalezy kto ma jakie cele i strategie.   ja np nie daje w tym roku saletrosanu a planuje siarke z kizerytu, tym ultra kali nie dalbym duzego zastrzyku siarki

jak to po co potas wiosną na zboża? przecież na jesieni jest znikowe zapotrzebowanie na potas tak samo fosfor, nie może ich zabraknąć ale zapotrzebowanie na składniki rosnie liniowo wraz z zaawansowaniem wegetacji własnie wiosennej

tak to jest z tymi przedstawicielami, a podobno agrii ma jedne z lepszych produktów tzn nawozów i innych rozwiązań, adiuwantów itp

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
23 minuty temu, masa24 napisał:

no ma , wapno z wapniaku, dominatora nie wiadomo jakiej produkcji i super n czyli mocznik z inhibitorem :) 

potas podaje sie jesienia

To już oświecam super n to produkt czeski na bazie mocznika i stabilurenu zapakowany dla Agrii 

Opublikowano
23 godziny temu, RU68 napisał:

Oczywiście nie wiesz że nawozy YARY w Polsce  są markowane jako produkt YARA LITWA  a w rzeczywistości to nawóz koncernu   Bielaruskalij  zapewniam że  oryginalnej Yary nie kupisz ze względu na cenę a robią wszystkich w bambusa od lat- nawet worki nie pochodzą od producenta dla YARY A nawóz jeżeli dla zmyły jest rozwożony ze Szczecina to jest ładowany na statek w Litewskiej  KŁAJPEDZIE na południe Polski wygodniej i bliżej mają samochodami ale też przejście graniczne na Litwie (to takie granie w głupa że jakieś sankcje)  >A trzeba czytać listy przewozowe żeby niekiedy odkryć rzeczy oczywiste . Więc co porównywać nawozy Łukaszenki kręcone w stodole- przez moje ręce już przeszło trochę nawozów i nie myślę tu o 1 czy 2 tyś ton  a ty wpierw piszesz że stosujesz od lat ULTRĘ i nie podoba ci się stosujesz polidap i nagle YARĘ no trochę konsekwencji lub mniej bajek   

Yara NPK (worki niebieskie) są produkowane na Litwie(Agrochemijos Paslaugu centras uab) i bialorusi ale to nie sa fabryki yarej tylko oni na tam zlecają produkcje. Akurat stosowałem oryginalne Yara Mila i Yara NPK wschodnie to róznica tylko w granulacie ale efekty identyczne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v