Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Jak masz jak to lepi luzem jak chcesz granulat to z Kornicy a nie jakieś uj wie co. 

Kolego jest to bardzo dobre wapno węglanowe norkalk stanard (luzem) poprostu zkulkowany polecam dobre efekty lecz po kredzie szybsze . Luzem to wapno z dowozem kosztuje ok 100zł a tu 440zł za worek mam oferte na takie wapno po 370 zkulkowale ale biore je tylko i wylacznie luzem nieraz jakas dzirzawa (lub place na polu) polece wapnem kulkowalem ale to sladowe ilosci raz na jakis czas

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, mf25 napisał:

Kolego jest to bardzo dobre wapno węglanowe norkalk stanard (luzem) poprostu zkulkowany polecam dobre efekty lecz po kredzie szybsze . Luzem to wapno z dowozem kosztuje ok 100zł a tu 440zł za worek mam oferte na takie wapno po 370 zkulkowale ale biore je tylko i wylacznie luzem nieraz jakas dzirzawa (lub place na polu) polece wapnem kulkowalem ale to sladowe ilosci raz na jakis czas

To masz kredę z Kornicy w kulce po 200 plus transport. 

Opublikowano
8 godzin temu, damianos95 napisał:

Masz moze jakas opinie o kredzie granulowanej z calc group ?

Musisz sam przetestować,teraz zerknąłem to jest wyrób z okolic Działoszyna

To chcesz numer do przedstawiciela Agroskładu? 

Opublikowano
11 godzin temu, kazik6 napisał:

image;s=1000x700

co sądzicie o tym wapnie 440 zl tona czy lepiej luzem cos kupic?

Dobre wapno z magnezem jak, jedynie cena odstrasza, jak masz słabe ph to lepiej wydać kasę na sypkie bo do podniesienia ph przykładowo  trzeba dać 4t  na ha. To przy wiekszej ilości zwraca się zakup rcw.

Opublikowano
29 minut temu, Ursus932 napisał:

Musisz sam przetestować,teraz zerknąłem to jest wyrób z okolic Działoszyna

To chcesz numer do przedstawiciela Agroskładu? 

No wlasnie jakbys mogl to bym poprosil o numer :)

Opublikowano
21 godzin temu, damianos95 napisał:

Masz moze jakas opinie o kredzie granulowanej z calc group ?

Kreda nawozowa? Jak masz szybkoobrotowe mieszadło to strasznie miele na mąkę, ale raczej wynika to z reaktywności tego węglanu g1 1b bo kreda to jest w nazwie

Opublikowano
1 minutę temu, Mecha napisał:

Kreda nawozowa? Jak masz szybkoobrotowe mieszadło to strasznie miele na mąkę, ale raczej wynika to z reaktywności tego węglanu g1 1b bo kreda to jest w nazwie

Ale daje to jakies efekty ? Czy szkoda kasy ? Chodzi mi posypac interwencyjnie po 300-400kg na hektar pod jare? Stosowales ten produkt ? Polcalc lepszy ?

Opublikowano

Stosowałem niedawno, ale po żniwach dawałem też sypkie. Napewno coś to da, chociażby uzupełni wapń dla roślin i będzie coś działać od góry i w systemie korzeniowym, ale taka ilość to uzupełnienie wapnia na bieżące potrzeby. Najlepiej na tym samym polu jakbyś spróbował pół na pół i dał znać które lepsze.

Opublikowano (edytowane)

słyszał ktoś o MAXfos a Agroloku 8-20-30? Niby cena dobra 1440. podobno robi to Phosagro dla nich...

Dzwoniłem do przedstawiciela phosagro to twierdzi,  że to bzdura

Edytowane przez kamil18fmr
Opublikowano (edytowane)

Ja daję od 8 lat kredę kornicką w granulacie po 500 kg co drugi rok i jest wszystko ok! Jak nowa dzierżawa to 800 kg przez dwa lata ! Na wiosnę ponad 100 ha 12 godzin rozsiewałem!

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano
Przed chwilą, Zdzinio napisał:

Ja daję od 8 lat kredę kornicką w granulacie po 500 kg co drugi rok i jest wszystko ok! Jak nowa dzierżawa to 800 kg przez dwa lata ! Na wiosnę ponad 100 ha 12 godzin rozsiewałem!

Czym żeś rozsiewał? 

Opublikowano

Zdzinio to bogaty rolnik z ciebie ,te dawki to tylko na podtrzymanie ph i to niezbyt , ja ładuje 8 ton wapna cukrownianego co 4 lata , a jak słabe ph to 16 ton/ha . 25t tego wapna kosztuje ok.600zł i ma niewielkie ilości magnezu i fosforu oraz mikroelementów. A ile taka kreda kosztuje ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kreda po 200zl loco kornica także to ty bogaty nie on. 16t/ha to trzeba minimum 10t rozsiewacz. 

Zwykłym rcw to pierdolca człowiek dostanie, szkoda zdrowia i czasu. 

Edytowane przez Tomek90
  • Haha 1
Opublikowano

Ja nikomu nie zabronię stosować 5 krotnie droższy nawóz jeżeli chodzi o sam wapń ,fakt rozsiew wapna z cukrowni jest mocno czasochłonny i koszty rozsiewu spore kiedy trzeba to robić RCW 3 ale na moje powierzchnie wystarczający.Jeżeli ktoś twierdzi że zastosowanie 150 kg CaCo3 na rok poprawi ph to jest w dużym błędzie ,bo potrzeba dać 10 razy tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

Panie Zdzisławie czym żeś to siał 🤔 chyba  Dromaderem 🙆‍♂️

Opublikowano

Saletra Anwil 1015bruto Polifoska 6 1595brutto rzekomo gdyby zamówienie było w poniedziałek saletra była po 980 a teraz co dzień niby drożeje . I tak taniej jak rok temu kupowałem więc nie jest źle

1 godzinę temu, lassie napisał:

Zdzinio to bogaty rolnik z ciebie ,te dawki to tylko na podtrzymanie ph i to niezbyt , ja ładuje 8 ton wapna cukrownianego co 4 lata , a jak słabe ph to 16 ton/ha . 25t tego wapna kosztuje ok.600zł i ma niewielkie ilości magnezu i fosforu oraz mikroelementów. A ile taka kreda kosztuje ?

Te wapno to o kant hu... Kolega zrobił badanie tego lux towaru całe 20% było a ile piachu czy tam takiej ziemi zlepione to jak takie cegły wypalane do tej pory leżą takie łempy tego gówna na polu 

Opublikowano (edytowane)

@zkordalskiChyba Ci się nawozy pojebały bo z Kornicy żadnego piachu niema. 

35 minut temu, lassie napisał:

Ja nikomu nie zabronię stosować 5 krotnie droższy nawóz jeżeli chodzi o sam wapń ,fakt rozsiew wapna z cukrowni jest mocno czasochłonny i koszty rozsiewu spore kiedy trzeba to robić RCW 3 ale na moje powierzchnie wystarczający.Jeżeli ktoś twierdzi że zastosowanie 150 kg CaCo3 na rok poprawi ph to jest w dużym błędzie ,bo potrzeba dać 10 razy tyle.

A gdzie on pisał że poprawi ph? Masz kwas to syp luzem chyba logiczne. On ma uregulowane to może sobie na to pozwolić widocznie. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

Miałem kiedyś okazję być przy sprawdzeniu PH wapna luzowego i wychodziło około max 6,7, a na polu mam 7,5 hehe. Kreda dobra to myślę że spokojnie 11 będzie.  Kiedyś też rozwozili parę razy niby okazja mówię ok ale sprawdzę płynem Helliga bo miałem świeży i lipa. Tak jak i te co wygląda jak kruszona skała zero rozpuszczalności. Ogólnie mam sąsiada co nie pamiętam żeby wapno stosował jak i nawozy npk tylko 250 kg saletrzaku brak ochrony grzybowej. A jak mu obrabiałem od a do z (nawożenie jego jak chciał, ochrona obróbka ja decydowałem) 2 sezony działka 1,4 ha to plon około 6 t/ha. Jak sam obrabiał to ledwo 2,5-3 t/ha.

Edytowane przez Norman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v